20 kommuner kickstarter nyt samarbejde med CPH:DOX

Den danske dokumentarfestival har ganske vist CPH i navnet, men årets festival bliver langtfra en lutter københavnsk affære.

CPH:DOX – som ikke blot er Danmarks, men nu også en af verdens største og mest anerkendte filmfestivaler – har netop udsendt en pressemeddelelse, der fastslår, at 20 kommuner i Danmark nu indleder et samarbejde med CPH:DOX om at præsentere minifestivaler rundt omkring i hele landet.

Årets udgave af CPH:DOX skydes i gang den 23. marts, og festivalen fortsætter frem til 3. april. Men selvom festivalens centrum forbliver hovedstaden, så kan folk over hele landet også opleve en masse spændende filmarrangementer.

Således kan alle danskere – uanset om de bor i Thisted, Holbæk eller på Ærø – få mulighed for at se nogle af de allerbedste, nye dokumentarfilm fra hele verden.

Samarbejdet annonceres ganske passende kort tid efter, at en dansk dokumentar – Jonas Poher Rasmussens "Flugt" – lige har skrevet Oscar-historie med hele tre Oscar-nomineringer.

Se også: "At være flygtning er ikke en identitet, det er et livsvilkår" - interview med instruktøren bag "Flugt"

Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder for CPH:DOX, udtaler:

"I løbet af de to seneste år har Covid-19 i lange perioder gjort det besværligt og undertiden umuligt at gå i biografen og opleve film på det store lærred. Nu står vi heldigvis i en ny situation, og danskerne har i dén grad lysten til de store, fælles kulturoplevelser.

"Derfor er jeg også glad for, at så mange kommuner rundt omkring i landet nu indleder et samarbejde med os om DOX:DANMARK. De to seneste digitale udgaver af festivalen har nemlig vist, at det på ingen måde kun er københavnerne, der efterspørger nye dokumentarfilm.

"Lige nu oplever vi et kæmpe momentum for dokumentarfilmen i Danmark, og uanset om vi bor i Thy, Aabenraa eller Vordingborg, så har vi brug for at få bearbejdet vores fælles virkelighed. Dét kan dokumentarfilmen. Den giver os ny viden, rum for refleksion og en lyst til at engagere os i verden omkring os. Jeg kan slet ikke vente med at skyde DOX:DANMARK i gang!"

Allerede i 2021 blev de første spadestik til DOX:DANMARK taget, da 9 kommuner rundt omkring i Danmark arrangerede minifestivaler i samarbejde med CPH:DOX. Nu udvider CPH:DOX så satsningen, så i alt 20 kommuner er med.

Brave forskere, fantastiske fodboldlegender og Tour de France

På minifestivalerne vil publikum få mulighed for at se en perlerække af medrivende, ambitiøse og aktuelle dokumentarfilm, bl.a. "Into the Ice" (åbningsfilmen på årets CPH:DOX) og "Nadia" om fodboldikonet Nadia Nadim. Begge film får premiere, når festivalerne bliver skudt i gang.

Hertil vil der være skræddersyede events, debatter og talks. Programmet i de enkelte byer bliver udarbejdet på baggrund af sparring og tæt dialog mellem CPH:DOX og de lokale kulturinstitutioner i de deltagende kommuner.

Som noget helt særligt i år vil der desuden være et særligt cykelfilm-fokus i de kommuner, som den danske Tour de France-rute kører igennem til sommer, herunder Odsherred, Vejle og Sønderborg. I forbindelse med starten på 100-dages nedtællingen til løbet, den 23. marts, vil der blandt andet være visning af filmen "The Holy Tour" om den underholdende fankultur og det unikke sammenhold op ad bjergene i Frankrig.

De 20 involverede kommuner er: Aabenraa, Aalborg, Kolding, Holbæk, Odsherred, Randers, Sønderborg, Samsø, Skive, Silkeborg, Vejle, Vordingborg, Thisted, Ærø, Køge, Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre, Albertslund og Høje-Taastrup.

Du kan læse meget mere på CPH:DOX' officielle hjemmeside her, og fra 1.-10. april bliver det også muligt at opleve en masse spændende dokumentarfilm på festivalens streamingplatform. Vi glæder os naturligvis til at dykke helt ned i årets CPH:DOX-program her på Moovy.

Kommentarer

20 kommuner kickstarter nyt samarbejde med CPH:DOX

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen