Ambitiøs "Star Trek"-amatørfilm sagsøges

Mange "Star Trek"-fans har i årevis produceret og udgivet deres egne amatørfilm, som foregår i Gene Roddenberrys utopiske fremtidsunivers. Selskaberne Paramount og CBS, som ejer rettighederne til franchisen, har altid accepteret disse amatørproduktioner under forudsætning af, at de ikke tjente nogen penge. Men den måske mest ambitiøse fanfilm til dato, "Star Trek: Axanar", bliver nu sagsøgt af de to selskaber for rettighedsbrud.

Via crowdfunding-tjenesterne Kickstarter og Indiegogo har folkene bag "Star Trek: Axanar" opbygget et budget på 1 mio. dollars. Samtidigt er filmen skruet sammen af relativt erfarne filmmagere som instruktøren Robert Meyer Burnett, der bl.a. har lavet sci-fi-kultkomedien "Free Enterprise". Produceren Charles de Lauzirika, som bl.a. står bag den legendariske dvd-udgivelse "Alien Quadrilogy", har også arbejdet på projektet som kreativ konsulent.

Og netop produktionens høje ambitionsniveau og budget har åbenbart spillet en rolle i Paramount og CBS' nylige beslutning om at sagsøge folkene bag filmen, som har været undervejs i årevis. "Star Trek: Axanar"-produceren Alec Peters havde ellers et møde med CBS for en måned siden, hvor de angiveligt gav filmmagerne grønt lys til at fortsætte, men i en pressemeddelelse siger selskaberne nu:

"Star Trek er en værdsat franchise, og CBS og Paramount vil fortsætte med at producere nyt indhold til franchisens store fanskare. Folkene bag 'Axanar' laver en 'Star Trek'-film, som de selv betegner som en uafhængigt og professionelt produceret "Star Trek"-film. Deres handlinger krænker vores 'Star Trek'-rettigheder, som vi naturligvis vil forsvare ihærdigt."

"Star Trek: Axanar" foregår omtrent 20 år før Kirk og Spocks intergalaktiske eventyr og fortæller historien om den legendariske Starfleet-kaptajn Kelvar Garth, som i årevis bekæmpede det udspekulerede Klingon-imperium. I et af de oprindelige "Star Trek"-tv-afsnit bliver Garth fremhævet som et af Kirks store idoler. Skuespillere som Gary Graham og J.G. Hertzler, som før har medvirket i officielle "Star Trek"-afsnit, havde skrevet under på at medvirke.

Sidste år udkom kortfilmen "Prelude to Axanar" - en slags forsmag på spillefilmen, der skulle inspirere folk til at bidrage til spillefilmens budget. Hvorvidt filmen nu bliver til noget, ved vi ikke, men kortfilmen kan du se herunder.

Kommentarer

Ambitiøs "Star Trek"-amatørfilm sagsøges

 • ★★★0

  Kan godt se hvordan de på vej ind i lidt farligt territorie der. Veldrejet kortfilm ellers, med et ret fedt script og gode præstationer.

  gi-jones31-12-15 15:06

 • ★★★★★★0

  Ja, når man begynder at rode rundt med et stort budget og nogen måske tjener penge på det, så kan jeg godt forstå, at Paramount/CBS begynder at rasle med sablerne.

  Zero Cool31-12-15 15:12

 • ★★★★0

  Det er sgu en virkelig interessant sag i mine øjne, som kan få vidtrækkende konsekvenser for fanfilm i al almindelighed. Hvor går grænsen for fanproduceret materiale, der foregår i copyright-beskyttede "universer", der ejes af andre selskaber?

  Jeg har faktisk ALDRIG givet mig i kast med Star Trek-fanfilm - det siger mig bare ikke rigtig noget, når det ikke er canon og tydeligvis har mangler på produktions- og skuespillerfronten (og jeg har kun hørt dårligt om 90% af det, der findes). Men netop Axanar havde jeg glædet mig til pga. den velproducerede "teaser-kortfilm" og flere af de talenter, der er involveret foran og bag kameraet. Men på et eller andet tidspunkt bliver man selvfølgelig også nødt til at beskytte ens copyright-beskyttede materiale - hvis man gav sådan en film grønt lys, så ville det nok være langt sværere fremover - i potentielle retssager- at argumentere for, at noget ikke må søsættes, fordi man tidligere har ladet det ske.

  The Insider31-12-15 15:42

 • ★★★★★★0

  Helt enig, jeg synes at have set at Disney også er begyndt at røre på sig i forhold til Star Wars. Lucas' holdning var jo tidligere, at han generelt set var helt ok med fanfilm.

  Zero Cool31-12-15 15:44

 • ★★★0

  Johan, hva så med din Star Trek musikvideo (som jeg synes er velproduceret), fik du ikke bøvl med copyright på nogen måde der eller er det så småt mhs til reklame eller fordi du ikke tjener penge på det, de ikke siger noget?

  MOVIE100031-12-15 16:40

 • ★★★★0

  Men hvordan skal vi ellers få rigtige star trek film? :( 

  Lars!31-12-15 18:58

 • ★★★★0

  Øh... hvilken musikvideo, MOVIE1000?! Det kan jeg da, øh, slet ikke huske noget om!! Hvad jeg pludseligt laver på YouTube? Ingenting! Ingenting OVERHOVEDET!

  The Insider31-12-15 22:57

 • ★★★0

  Det er lidt ligesom min zombie-version af "90 Års Fødselsdagen" fra sidste år. Den er også fortsat ret hemmelig :(

  gi-jones 1-01-16 01:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen