Anmelderrost norsk film modtager Nordisk Råds Filmpris

"Barn" vandt over "Onkel" i årets prisuddeling.

Nordisk Råds Filmpris 2020 blev uddelt i går aftes. Årets pris gik til den norske film "Barn" af manuskriptforfatter og instruktør Dag Johan Haugerud og filmproducent Yngve Sæther. Årets danske kandidat var det kritikerroste drama "Onkel", som altså blev slået af sin nordiske overbo.

Med prisen følger 350.000 DKK, der deles mellem instruktør, manuskriptforfatter og producer – netop for at fastslå, at film som kunstform er resultatet af et samarbejde mellem filmholdets hovedfunktioner.

Det norske drama blev stærkt modtaget af de danske anmeldere tidligere på året – heriblandt med rosende ord fra Moovys anmelder, som kvitterede med 5 stjerner. Som andre film i foråret gik Haugeruds film en trist skæbne i møde, da den allerede to uger efter den danske premiere blev påvirket af corona-lockdown og derfor kun nåede begrænset tid i de danske biografer.

Læs også: CPH PIX aflyser årets festival – og præsenterer dansk talentfokus

Bedømmelseskomitéen, som bl.a. består af filmjournalist Per Juul Carlsen fra Danmark samt repræsentanter fra de øvrige fire nordiske lande, begrunder årets valg således:

"En 13-årig dør i skolegården efter et sammenstød med en skolekammerat. Denne begivenhed skaber et væld af nye tanker og dilemmaer hos de voksne, som omgiver dem, og den sætter gang i handlingen i den ambitiøse og eftertænksomme film.

"Instruktøren behandler forholdet mellem børn og voksne med stor empati og alvor, og han skildrer komplekse og engagerede personligheder og situationer i en bredt anlagt film, som også bliver en fortælling om det moderne Norge. Han er en distinkt filmskaber med sit helt eget blik på verden og et usædvanlig godt øre for dialoger.

"Gennem en årrække har han oparbejdet varme tillidsforhold til flere af Norges største skuespillere, og i årets vinderfilm får de det bedste frem i hinanden. Det er en fremragende film om det allervigtigste i livet." 

Filminstruktør Dag Johan Haugeruds spillefilmsdebut var "Som du ser meg" fra 2012, der vandt fire norske Amanda-priser og blev nomineret til Nordisk Råds Filmpris tilbage i 2013.

"Barn" fik verdenspremiere ved Venice Days 2019. Derefter vandt filmen kritikerprisen ved Thessaloniki Film Festival og Dragon Award-prisen for Bedste nordiske film ved Göteborg Film Festival. Filmen er produceret af én af Norges mest erfarne producere, Yngve Sæther, fra selskabet Motlys, som har stået bag en lang række af de mest populære norske film i de senere år.

Kommentarer

Anmelderrost norsk film modtager Nordisk Råds Filmpris

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen