Antallet af ulovlige downloads er eksploderet under corona-krisen

Hverken amerikanere eller europæere har kunnet nøjes med markedets mange lovlige streaming-tilbud under hjemmekarantænen.

Mens millioner af verdensborgere er blevet nødsaget til at holde sig indendørs i hjemmet på grund af coronavirussens udbrud, har streaming-tjenester som Netflix tvunget internettet i knæ og sikret millioner af nye abonnenter.

Men selvom folk let kan købe sig adgang til talløse tv-serier og film via netop Netflix og adskillige andre streaming-tjenester, så er der stadig millioner af mennesker, der vælger at tilgå deres underholdning på gratis og ulovlig vis.

Og brugen af ulovlige filtjenester og websites er steget markant under corona-pandemien. Det fastslår analyseselskabet Muso i en detaljeret rapport, som The Hollywood Reporter har fået fingre i.

I den sidste uge af marts steg forbruget af disse ulovlige sites med 41,4% i USA og 42,5% i England sammenlignet med den sidste uge af februar, før coronavirussen for alvor fik verden til at "lukke ned".

I hårdt ramte Italien steg forbruget med hele 66%. De offentliggjorte uddrag fra Musos rapport viser ikke, om tallet også er steget her i Danmark.

Muso betegner tallene som "en fuldkommen uhørt stigning" i antal besøgende på netpirateri-sider.

Kommentarer

Antallet af ulovlige downloads er eksploderet under corona-krisen

  • ★★★★★★2

    Imponerende at man kan opgøre det så præcist, men ikke er i stand til at lukke dem...

    Wayne30-04-20 13:31

  • ★★★★★★0

    Er der egentligt nogen der bliver busted? Synes aldrig man hører om det..

    davenport30-04-20 13:42

  • ★★★★★★1

    Det sker at folk bliver nappet, men det skaber ikke rigtigt overskrifter længere, som det gjorde for 10-20 år siden.

    Hvad der typisk sker er, at et advokatfirma der repræsenterer nogle af filmselskabene, tæppebomber folk som måske/måske ikke har brugt en torrentservice til at downloade en eller flere specifikke film. Så er man ude i et civilt søgsmål, hvor advokatfirmaet skal bevise, at folk har downloaded den specifikke film, hvilket stort set aldrig kan lade sig gøre. I praksis skal man bare sige "mit wifi var åbent" og så kan de reelt ikke gøre en hat, med mindre at vedkommende faktisk indrømmer at de har gjort det og hoster op med nogle penge.

    Det sker at man fra tid til anden fanger folk, som hoster mange film til download og ender med at give dem en heftig bøde eller at de får en fængselsstraf. Det sker også at man lukker nogle af de streamingsites, som henter film fra bl.a. torrents, men det er ikke noget, som virkelig gør en forskel, fordi når et site lukker, åbner tre andre og nogle af dem er hosted i eksempelvis Rusland, hvor man ikke kan fange dem.

    Fordi det ikke er ligesom gamle dage med Napster, hvor det var let at finde frem til folk via IP-adresser og hvem der havde delt hvad, men at alt er distribueret enten via torrents eller private newsgroups og tilsvarende, samt at folk er smarte nok til at bruge VPN, så man ikke kan spore deres originale IP, så er det lidt som at slå i en dyne.

    Zero Cool30-04-20 14:02

  • ★★★2

    Som i nævner så har Netflix også fremgang, fordi folk sidder derhjemme og keder sig. Så er det vel ikke underligt at torrenting også stiger.

    Jeg er i uenig i sætningen "en selvom folk let kan købe sig adgang til talløse tv-serier og film via netop Netflix og adskillige andre streaming-tjenester". Der var engang hvor man kunne klare sig med Netflix og Hulu, men så blev alle større og mindre destributører grådige og ville også have deres egen tjeneste, så nu skal bliver man nød til abonnere på 30+ tjenester for at have adgang til det samme. Man bliver også nød til at investere i VPN/smartdns, fordi rettighedshaverne stadig tænker gammeldags i forhold lande og områder. Her er der efter pres fra rettighedshaverne også strammet op på blokeringerne. Med streamingtjenester risikere man derudover også at tingene forsvinder fordi de mister rettighederne. Med download har man det jo til evig tid hvis man lyster.

    Jeg vil mene at torrenting igen er det nemmeste og hurtigste (udover måske bare at streame fra youtube), og sådan vil det blive ved med indtil rettighedshaverne får hovedet ud af røven og følger med tiden.

    Er der egentligt nogen der bliver busted? Synes aldrig man hører om det..

    Gør man ikke det? I løbet af det sidste års tid har der været kørt rigtig mange sager. Det har der været skrevet meget om og DR har endda haft lavet en dokumentarserie om emnet.

    Kort fortalt, så har de overvåget offentlige trackere og høstet IP-adresser. Advokatfirmaet Njord, der handler på vejne af Copyright Mangement, har så haft sendt en masse trusselsbreve ud. Dem der ikke har svaret, er så blevet hevet i retten. Jeg ved ikke hvor mange, men det er mange. Mange har valgt at indgå forlig, mens andre har tabt sagerne og nogle er frafaldet. Status nu, er at efter ISPerne vandt i landsretten og ikke længere kan tvinges til at udlevere identiteten bag ip-adresserne,  så er Njord ikke længere i stand til stævne for nye påståede overtrædelser. Ydermere, er en sf sagerne lige blevet afvist i landsretten, fordi Copyright Mangement ikke kan bevise at de rent faktisk repræsenterer rettighedshaverne.

    Hvad nu sker, må vi se, men jeg har læst at de nok har lænset folk for et tre-cifret millionbeløb.

    Bruno skriver at man bare kan sige at ens wifi har været åbent. Det er en udbredt skrøne og passer ikke. Der er flere domme der slår fast, at man er ansvarlig for hvad der sker på ens netværk. Det er lidt ligesom dem der tror, at de kan gå fri, hvis de nægter alt. Den går heller ikke i et dansk civilt søgsmål.

    Aranyhajú Nyárszépe30-04-20 14:45

  • ★★★★★★2

    Bruno skriver at man bare kan sige at ens wifi har været åbent. Det er en udbredt skrøne og passer ikke. Der er flere domme der slår fast, at man er ansvarlig for hvad der sker på ens netværk. Det er lidt ligesom dem der tror, at de kan gå fri, hvis de nægter alt. Den går heller ikke i et dansk civilt søgsmål.

    Det kan godt være, at det ikke er tilfældet længere, men da alle udbyderne for nogle år tilbage, leverede routere, hvor man selv stod for at sikre sit WiFi, var det en ret reel undskyldning.

    Zero Cool30-04-20 14:55

  • ★★★★0

    Jeg er blevet kontaktet tre gange, men har aldrig betalt noget. Det er efterhånden også mange år siden jeg sidst har downloadet noget som helst ulovligt, så jeg ved ikke hvordan det fungerer nu om stunder.

    dyg30-04-20 17:18

  • ★★★★★★0

    Jeg har også lyst til at hente The Mandalorian, men jeg ved heller ikke hvordan man gør mere. Det var lidt nemmere dengang jeg kørte Linux, men det er sgu længe siden. (Jeg føler mig helt from...)

    davenport30-04-20 17:20

  • 0

    Tænker det samme som Wayne. Hvordan kan det være at man kan måle det, men ikke lukke det.  

    JesperMunk30-04-20 18:27

  • ★★★★★★0

    Tænker det samme som Wayne. Hvordan kan det være at man kan måle det, men ikke lukke det.  

    Fordi det drejer sig om rigtig mange mennesker med rigtig mange computere.

    Jeg vil gætte på, at torrents nok stadig er den mest populære måde at dele filer på. Èn person kopierer en film, laver en fil, som beskriver hvad der ligger i mv., smider filen op på et site som The Pirate Bay. 10 mennesker henter den fil, en .torrent fil, åbner den i et program til formålet og henter filmen ned på deres computer, nu har 11 personer filmen.

    Personen der oprindeligt delte filmen sletter den fra sin computer, men den ligger stadig hos 10 andre, som bliver ved med at dele den (seede). 100 andre mennesker henter filen fra de 10, hvor måske 10 mennesker vælger at slette den, når de har set filmen og så ligger filmen på 100 computere og er stadig delt. 1000 mennesker henter den fra de 100 osv. osv. osv.

    Når det drejer sig om store blockbusterfilm, så skal dette ganges op på millioner af brugere, som alle har højhastighedsforbindelser, så en film i fornuftigt kvalitet kan downloades på ganske få minutter.

    Det er meget anderledes end i gamle dage, hvor noget piratkopieret lå på én hjemmeside og man kunne lukke hjemmesiden og få fat i vedkommende, som havde lavet hjemmesiden.

    Det er selvfølgelig lidt simpelt forklaret og der er andre metoder, man kan finde film og tv-serier på, men som skrevet ovenfor, tror jeg stadig at torrents er den mest populære metode.

    Så hver gang en ny film kommer ud, er den indenfor meget kort tid blevet kopieret tusindvis af gange og hvordan stopper man det? Det kan man ikke. Man kan måske i bedste fald prøve at skræmme enkelte fra ikke at gøre det, eller få fat i nogle af de grupper, som fast kopierer filmene og lægger dem til download, men hver gang én gruppe forsvinder, er der øjeblikkeligt folk parat til at overtage.

    Kampen mod piratkopiering er for længst tabt og der er intet man kan gøre, for at lukke det igen, fordi alle de programmer og metoder, som bruges til det, bruges også til legale formål. Torrents bruges bl.a. til distribution af gratis og åben software, som Linux.

    Der er sikkert masser af måder, man kunne have håndteret det bedre i starten, i stedet for at forsøge at slå hårdt ned på piratkopiering, fordi det har slet ikke haft en effekt. Den eneste anden metode man kan løse det på nu, er at lave en løsning i retning af Spotify, hvor "alt" er til rådighed til en fornuftig pris, i stedet for at sprede indholdet over 10, 20, eller flere forskellige streamingservices.

    Misforstå mig ikke, jeg har ganske vist kopieret en del i min tid og jeg taler ikke for at man gør det, men det er en kombination af, at det er utroligt let at gøre og at folk har vænnet sig til at film og tv-serier er til rådighed nærmest øjeblikkeligt.

    Når jeg en sjælden gang bruger det, er det for at finde et VHS-rip af en eller anden skør film, jeg har læst om og som ikke er til rådighed på DVD eller Blu-ray. Eksempelvis Angel 4, som jeg fandt for kort siden siden, hvor de første 3 film er udkommet på Blu-ray, men af en eller anden stenet grund, er den fjerde film aldrig kommet videre end VHS.

    Zero Cool30-04-20 19:11

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen