Asterix-skaberen Albert Uderzo er død, 92 år gammel

Uderzo skabte de klassiske fortællinger om de heroiske gallere sammen med sin ven, René Goscinny, tilbage i 1959.

D'herrer udtænkte i fællesskab Asterix-tegneseriens univers og persongalleri, og mens Goscinny oprindeligt skrev historierne, stod Uderzo for at illustrere tegneserierne.

I tegneserien følger vi de såkaldte gallere, deriblandt det heroiske makkerpar Asterix og Obelix, som konstant går i clinch med romerrigets soldater cirka 50 år før Kristus.

Omtrent 370 millioner eksemplarer af tegneserien er blevet solgt på verdensplan, og flere af hæfterne er blevet filmatiseret – både i form af tegnefilm og live action-spillefilm.

Tegnefilmene har altid været enormt populære i Danmark – særligt de klassiske tegnefilm, der blev produceret mellem 1967 og 1989, hvor Ove Sprogøe lagde stemme til Asterix, mens Obelix' replikker blev indtalt af Dirch Passer og senere Carl Ottosen og Nis Bank Mikkelsen.

Da Goscinny døde tilbage i 1977, overtog Uderzo også rollen som tegneseriens forfatter i samarbejde med sin datter, Sylvie. Helt frem til 2011 var Uderzo aktiv som Asterix-tegner, og andre forfattere og tegnere arbejder stadig på serien.

Uderzo sovn ind i sit hjem i den franske provinsby Neuilly efter et nyligt hjerteanfald, og ifølge Uderzos svigersøn, Bernard de Choisy, var Uderzo ikke blevet smittet med coronavirussen.

Kommentarer

Asterix-skaberen Albert Uderzo er død, 92 år gammel

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen