Ben Affleck spår dyster fremtid for smalle film

Den succesfulde skuespiller og filmmager forventer, at der i fremtiden blot udkommer 20-25 biograffilm om året.

Det er ingen hemmelighed, at biograferne verdenen over lider grundet coronapandemien. Udskudte storfilm og folk, der ikke tør gå i biografen, har sat sine spor på filmindustrien.

Tilbage i starten af pandemien valgte Universal at udgive deres biograffilm på streaming. Om dette bliver standarden for filmudgivelser i fremtiden kan ingen vide. Skuespilleren/filmmageren Ben Affleck er i hvert fald pessimistisk, hvad angår biografernes fremtid:

"Jeg ved ikke, hvordan virkeligheden ser ud [efter Covid-19]. Jeg tror, folk har vænnet sig til at se film derhjemme. Hvilket blev en fordel for 'The Way Back'. Jeg tror, vi fik flere seere, end vi havde fået, hvis filmen var udkommet i biografen, hvor folk skal betale for at se en alkoholiker, der bearbejder sin søns død. Folk har omjusteret sig til streaming og ser film på måder, som de ikke har gjort før. Og det har nok accelereret en trend, der allerede eksisterede."

"The Way Back" udkom i de amerikanske biografer den 6. marts i år. Den nåede kun at tjene $14.7 millioner dollars, før coronavirussen tvangslukkede biograferne, hvorefter Warner Bros udgav dramaet på VOD.

20-25 biografudgivelser om året

Ud over karrieren som verdenskendt skuespiller har Ben Affleck selv instrueret film, herunder "Gone Baby Gone", "The Town" og Oscar-vinderen "Argo". Amerikaneren laver ikke blockbusters med budgetter på over $100 mio. dollars, men derimod smallere film, hvor budgettet har ligget mellem $19 og $60 mio. dollars. Og Affleck ser ikke nogen fremtid for at udgive sine film i biografen:

"Efter [Covid-19] tror jeg, at film som 'The Town', 'Argo' og alle dem, jeg har lavet, vil blive udgivet på streaming. Der vil nok være 20-25 film om året, der bliver udgivet i biograferne. Og det bliver store film som dem, Disney laver. Såsom 'Aladdin', 'Star Wars' og 'Avengers'. Noget, hvor de kan regne med, at de tjener milliarder af dollars. Og jeg tror, det bliver svært for dramaer og mid-budgets film at blive distribueret i biograferne. Enten vil du se kæmpe film, der får en stor udgivelse, eller smalle film, der kun kører i et par biografer, men som mest bliver vist på streaming."

Affleck peger på film som "Extraction", der er Netflixs mest sete originalfilm nogensinde, samt "Triple Frontier", som Affleck selv medvirkende i, der blev set 63 millioner gange i løbet af de første fire uger efter dens udgivelse – hvilket Boston-skuespilleren mener giver et fingerpeg om, hvad fremtiden vil bringe:

"Jeg finder trøst i idéen om, at man kan købe et 60 tommers tv til $250 dollars, så folk vil kunne se flere detaljer. Og et surround sound-system er heller ikke så dyrt igen. Jeg er ikke vild med idéen om at lægge energi og kræfter i en film, som så bliver set på en iPhone. Dét segment vil gå glip af meget. Men nogle gange tager fremtiden en beslutning, og så må man følge trop."

Hvad fremtiden bringer, kan ingen naturligvis vide. Og Ben Affleck håber da også selv, at han ikke får ret. Det må vi også håbe – for biografernes skyld.

Kommentarer

Ben Affleck spår dyster fremtid for smalle film

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen