CPH:DOX afslører 2022-programmet

Den danske dokumentarfilmfestival løber af stablen fra 23. marts til 3. april.

I en pressemeddelelse har CPH:DOX netop løftet sløret for årets filmprogram, der byder på over 200 spritnye dokumentarfilm, herunder 39 verdenspremierer samt 59 konkurrencefilm, som dyster i seks internationale konkurrencer.

Pandemien prægede selvsagt de sidste to års udgaver af festivalen, men i år kan publikum igen opleve filmprogrammet i biograferne samt på CPH:DOX' streamingplatform fra den 1. til den 10. april.

Og som vi rapporterede forleden her på Moovy, kommer årets udgave af CPH:DOX til at udfolde sig i hele 20 forskellige, danske kommuner på tværs af hele landet.

"Vi er sindssygt glade for endelig at være tilbage i biograferne. CPH:DOX har altid været en stor, social begivenhed, og biografen er uden tvivl det bedste sted at opleve filmkunsten sammen," fastslår Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX.

Læs også: To danske dokumentarer vinder priser på Sundance

CPH:DOX' trykte programavis ryger på gaden på fredag, den 4. marts, og det fejres i Grand Teatret, København, som viser den danske Sundance-vinder "A House Made of Splinters", der er instrueret af Simon Lereng Wilmont ("The Distant Barking of Dogs").

Netop den film udfolder sig i det krigsramte Ukraine, og årets festival byder netop på en række helt nye film, der går bag om nyhedsstrømmen og giver nye perspektiver på virkeligheden i Rusland, Ukraine og flere af de øvrige tidligere Sovjetrepublikker.

Engstrøm fortæller: "I vores program er der flere stærke film fra Ukraine, og vi havde glædet os til at byde ukrainske filmskabere velkommen i København til at fejre deres films premierer her. Nu beder vi bare til, at de overlever krigens helvede.

"Der er mere end nogensinde før brug for kritiske øjne på Rusland, og derfor har vi selvfølgelig også flere film, der sætter fokus på kampen for frihed derovre. Film, der aldrig nogensinde ville blive vist i Rusland på grund af censur."

Tre vigtige spor

Kunst, videnskab og samfund. Det er de tre hovedspor, som får ekstra meget plads i årets program på CPH:DOX. Videnskaben kommer under lup i festivalens store Science-program, hvor publikum bl.a. vil kunne opleve A.I.-robotter, radikal rewilding i Sibirien, topforskere på eventyr på indlandsisen og dødsøjeblikket i VR.

Kunsten vil blive udforsket for fuldt blus i New:Vision-programmet, der er dedikeret til de grænsesøgende eksperimenter i feltet mellem dokumentarisme og kunst.

Kunsten – og verden omkring den – spiller også en stor rolle på tværs af filmprogrammet og vil desuden kunne opleves ved udstillinger og særlige events (performances, koncerter mv.) rundt omkring i København, bl.a. på Kunsthal Charlottenborg og SMK (Statens Museum for Kunst).

Endelig dykker årets CPH:DOX-program ned i nogle af tidens allermest presserende samfundsdebatter. Væltede statuer. Vaccine-politik. Politisk polarisering. Metoo og magtmisbrug. Civil ulydighed og aktivisme. En stor del af filmene i årets program ser nærmere på, hvor radikalt forskellige verdensopfattelser kan være afhængigt af øjnene, der ser – og være brændstof til konflikter og polarisering.

Og som sædvanligt har festivalen et spændende musikprogram, der bl.a. byder på film om Leonard Cohen, Lars H.U.G. og Sinéad O’Connor.

Du kan læse meget mere om årets CPH:DOX-program på festivalens hjemmeside her, og vi glæder os naturligvis til at dække festivalen nok en gang her på Moovy.

Kommentarer

CPH:DOX afslører 2022-programmet

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen