CPH:DOX vil give klimadebatten ny luft med årets åbningsfilm

Phie Ambos "70/30" skyder årets dokumentarfilmfestival i gang.

Danmarks med afstand største filmfestival, CPH:DOX, går snart i luften igen. Denne gang som hybridfestival, der både udfolder sig i landets biografer, der forhåbentlig er åbne igen i slut-april, samt på CPH:DOX' streamingplatform.

Traditionen tro åbnes festivalen med en dansk produktion, hvor det i år bliver med Phie Ambos "70/30". Verdenspremieren 21. april 2021 byder desuden på en landsdækkende live-debat, hvor bl.a. klimaminister Dan Jørgensen, Ida Auken samt klimaaktivisterne Esther Kjeldahl og Selma de Montgomery fra filmen deltager.

Omdrejningspunktet er klimapolitik. For hvordan sætter vi fart på den grønne omstilling? Og er vores folkevalgte politikere parate til at gå hele vejen i kampen for klimaet? Det er nogle af de spørgsmål, som Phie Ambo ("Genopdagelsen") rejser i filmen, der følger tilblivelsen af Danmarks første klimalov og åbner dørene til nogle af de politiske processer, som offentligheden ellers ikke har adgang til. Filmen er desuden nomineret i CPH:DOX' hovedkonkurrence, DOX:AWARD.

Festivaldirektør Tine Fischer udtaler: "Kampen mod klimaforandringer er vores tids vigtigste dagsorden overhovedet. Derfor er jeg selvfølgelig super glad for, at '70/30' bliver filmen, der skyder årets festival i gang. '70/30' giver os et tiltrængt indblik i det politiske systems maskinrum og viser, hvordan folkevalgte politikere arbejder - både når der er fremdrift, og når det går alt for langsomt."

Landsdækkende klimadebat transmitteres live

Når "70/30" får premiere og åbner CPH:DOX, bliver det som sagt med en stort anlagt, live-transmitteret debat, som hele Danmark kan følge med og deltage i. Her bliver der mulighed for at møde filmens instruktør Phie Ambo og stille spørgsmål til klimaminister Dan Jørgensen, tidligere formand for klimaudvalget Ida Auken og klima-aktivisterne Esther Kjeldahl og Selma de Montgomery, der alle medvirker i filmen. Politisk redaktør Troels Mylenberg guider publikum gennem en aften, hvor flere repræsentanter for den grønne omstilling rundt om i Danmark er med direkte og tager del i debatten.

Valget af "70/30" som dette års åbningsfilm er ikke tilfældigt, forklarer Tine Fischer:

"På CPH:DOX har vi en ambition om give plads til film af instruktører, der har noget særligt på hjerte. Film, der flytter holdninger og blive katalysator for sociale og politiske forandringer. Phie Ambos nye film er lavet med en klar vision om at vise drivkraft hos både civilsamfundet og de folkevalgte, trods modstand og mismod undervejs. Jeg håber, at CPH:DOX med visningen af '70/30' og vores landsdækkende debatarrangement kan hjælpe til med at give den aktuelle debat om klimaet ny luft under vingerne."

Håb og handling som drivkraft

"70/30" skildrer tilblivelsen af én af verdens mest ambitiøse klimalove. I 2019 gik tusindvis af danske børn og unge på gaden. De droppede skolen for at demonstrere for klimaet, mobiliserede deres forældre og bedsteforældre og krævede handling.

Da der senere på året blev udskrevet valg, stod det klart, at en grøn klimapolitik trak stemmer, og med ét kom klimaet øverst på den politiske dagsorden. Spørgsmålet er så om den nye regering er parat til at sætte handling bag valgløfterne?

Dokumentarist Phie Ambo fortæller:

"For mig har det været en øjenåbner at følge processen med udarbejdelse af klimaloven og klimahandlingsplanerne. Jeg var meget overrasket over, hvor meget samarbejde og velvilje politikernes hverdag består af – det vidste jeg ikke, for det er ikke den slags, der skaber overskrifter. Vores politikere knokler simpelthen dag og nat for denne dagsorden, og det synes jeg, befolkningen fortjener at se. Klimaaktivister i alle aldre skal vide, at de bliver hørt, når de uge efter uge står og klaprer tænder med deres papskilte. For mig at se, er den del vigtig. På den måde sikrer vi, at håbet om forandring lever, og vi alle bliver inspirerede til at fortsætte kampen sammen."

Billetterne til CPH:DOX' åbningsarrangement bliver sat til salg i slutningen af marts 2021, hvor hele programmet offentliggøres.

CPH:DOX afvikles som sagt i år som hybridfestival digitalt og i landets biograferne, og festivalen løber af stablen fra 21. april til 2. maj.

Læs mere på festivalens hjemmeside her.

Herunder kan I i øvrigt se Moovy TV's interview med Phie Ambo om hendes forrige klimadokumentar, "Genopdagelsen":

Kommentarer

CPH:DOX vil give klimadebatten ny luft med årets åbningsfilm

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen