Christopher Plummer er død, 91 år gammel

En af skuespillerfagets største titaner er gået bort ovenpå en karriere, der bød på film som "The Sound of Music", "The Insider" og "Beginners".

Den legendariske, canadiske skuespiller Christopher Plummer var aktiv og i fuld vigør i så mange årtier, at han praktisk talt fremstod udødelig. Men selvom Plummers renommé med garanti vil overleve mødet med tidens tand, så er den hæderkronede skuespiller ulykkeligvis netop gået bort i sit hjem i den amerikanske delstat Connecticut. Plummer blev 91 år gammel.

Det er hele 65 år siden, at Plummer for alvor fik sit store gennembrud på de skrå brædder i en opsætning af Shakespeares "Henry V", hvori Plummer spillede hovedrollen.

Plummer var generelt glad for at medvirke i Shakespeares stykker. Tidligt i sin karriere medvirkede han i en tv-udgave af "Othello", han blev overdynget med ros for sin præstation i "Macbeth" på Broadway i 80'erne, og i science fiction-filmen "Star Trek VI: The Undiscovered Country", hvori Plummer spillede en aggressiv klingon, General Chang, fik skuespilleren også klemt adskillige Shakespeare-citater ind i sine scener. Plummer gentog senere rollen i to "Star Trek"-pc-spil.

På filmfronten debuterede Plummer i Sidney Lumets "Bag fortæppet" fra 1958, men hans store gennembrud i Hollywood kom i musicalen "The Sound of Music", hvori han spillede en enkemand, hvis børn passes af nonnen Maria, som blev spillet af Julie Andrews.

Plummer var dog ikke selv en stor fan af den ekstremt succesfulde musical fra 1965 – som fortsat er en af verdenshistoriens mest succesfulde film, hvis man tager højde for finansiel inflation – og hans sangstemme blev eftersynkroniseret af en professionel sanger.

Plummers karriere stagnerede en anelse ovenpå "The Sound of Music" og frem til midt-70'erne, hvorefter han bl.a. nappede en birolle i "The Man Who Would Be King" og rollen som Sherlock Holmes i thrilleren "Murder by Decree" fra 1979.

Blandt Plummers andre prominente filmroller finder vi "12 Monkeys", "Dragnet", "Syriana", "Alexander", "The New World", "A Beautiful Mind" og "Dolores Claiborne", og sammen med Al Pacino og Russell Crowe udgjorde han en fænomenal trio foran kameraet i Michael Manns autentiske thriller "The Insider" fra 1999. I filmen spillede Plummer den prominente "60 Minutes"-vært Mike Wallace.

Det var dog først i 2010, at Plummer fik sin første Oscar-nominering for sin indsats i "The Last Station", hvori han spillede den legendariske, russiske forfatter Leo Tolstoy.

To år senere i 2012 vandt Plummer omsider den guldlakerede statuette for sin indsats i "Beginners", hvori han spillede en gammel far, der fortæller sin søn, spillet af Ewan McGregor, at han er dødeligt syg og homoseksuel. Således blev den dengang 82-årige skuespiller den hidtil ældste skuespiller nogensinde, der har vundet en Oscar. I 2018 blev han i øvrigt Oscar-nomineret for sin præstation i Ridley Scotts thriller "All the Money in the World".

Skuespillerens skønne, varme røst sikrede ham også prominente stemmeroller i bl.a. Don Bluths "Rejsen til Amerika", Pixars "Op" og det succesfulde videospil "The Elder Scrolls V: Skyrim".

Canadierens sidste store rolle var i krimien "Knives Out - Var det mord?", hvori han spillede en rig forfatter, hvis gådefulde død er fortællingens omdrejningspunkt.

Plummer efterlader sig sin tredje hustru, Elaine Taylor, og en datter fra et tidligere ægteskab: skuespilleren Amanda Plummer ("Pulp Fiction").

Kommentarer

Christopher Plummer er død, 91 år gammel

  • ★★1

    Husker ham bedst for min mors favorit film, Sound of Music. Den skulle vi altid se til jul på VHS

    MadMartigan 5-02-21 23:11

  • ★★★★★0

    En sand legende. Fin alder, trods alt, og utroligt at han holdt karrieren gående næsten helt til det sidste.

    Lars! 6-02-21 12:08

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen