Da Danmark var stumfilmens Hollywood: ny gratis streamingtjeneste

Stumfilm.dk byder på gratis nydigitaliserede film med og af stjerner som Asta Nielsen, Fy & Bi og Carl Th. Dreyer.

Filminstituttet åbner en ny gratis streamingtjeneste: Stumfilm.dk. Sitet går i luften med knap 40 stumfilm, og gennem de næste fire år kan man følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1903-1928.

En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920'erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt indhold er gratis og frit tilgængeligt, og en del kommer også til at ligge i en engelsk version.

Danmark som stumfilmens Hollywood i 1910-1920 

Danmark var fra 1910-1920 stumfilmens Hollywood med stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi, og Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk i perioden.

I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner banede vej for stor international udbredelse.

Danske spillefilm på samlebånd

Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, og Palladium, stod i front og producerede spillefilm på samlebånd – ofte en spillefilm og to korte farcer om ugen. Filmene blev solgt i metermål, og farve var dyrere end sort/hvid. Der blev lavet både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier, krimier og special effects-film. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag.

Der knytter sig også et forskningsprojekt til sitet med fokus på den stærke relation mellem dansk og tysk stumfilmproduktion, som bl.a. foregik i Berlin i "Babylon Berlin-perioden".

Kommentarer

Da Danmark var stumfilmens Hollywood: ny gratis streamingtjeneste

  • ★★★3

    Fantastisk initiativ, selvom jeg græmmer mig en smule over "restaureringsarbejdet" med de moderne flersprogede mellemtekster i digitale fonte, der på ingen måde kan ligne de originale. Det tager nu lidt af charmen, synes jeg.

    Men i betragtning af hvor lavt sådan noget her rangerer på kulturbudgettet, og at de fleste danskere sikkert i forvejen synes, at det er spild af penge, så skal vi nok bare være glad for, hvad vi får. 

    thomsen 5-11-19 19:23

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen