Dansk journalist udløser vild retssag mod Golden Globe-organisationen

Organisationen HFPA, som uddeler de prestigefyldte Golden Globes, bliver beskyldt for korruption og skattesnyd, og én dansk journalist stikker ud i anklagerne.

USA's nok næststørste, årlige prisshow inden for filmens verden er Golden Globe-uddelingen, der sædvanligvis løber af stablen få uger før årets Oscar-uddeling. Vinderne udvælges af de 87 medlemmer af non-profit organisationen The Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som alle er udenlandske kulturjournalister bosat i det sydlige Californien.

Et af medlemmerne er faktisk dansk: freelance-skribenten Tina Jøhnk Christensen, der længe har boet i Los Angeles og derfra lavet interviews, som bl.a. er blevet trykt herhjemme i Ekko, Børsen og Ekstra Bladet.

En fremtrædende norsk filmjournalist, Kjersti Flaa, har længe forsøgt at blive optaget i HFPA og er også bosat i Los Angeles. Flaa laver videoreportager for diverse skandinaviske medier og har sin egen, populære YouTube-kanal: Flawsome Talk.

Danskeren FØLTE SIG TRUET

Men selvom nordmanden både i 2018 og 2019 fik andre HFPA-medlemmer til at støtte sin ansøgning, så blev den i sidste ende afvist i begge tilfælde. Og ifølge Flaa skyldes det hendes nordiske kollegaer: Aud Berggren Morisse (fra Norge) samt førnævnte, danske Christensen.

Flaa har netop lagt sagt an mod HFPA, som hun betegner som et kartel, hvori medlemmerne misbruger deres status til at kue deres konkurrenter. Flaa skriver i retsdokumenterne: "HFPA er så fokuseret på at beskytte sit monopol og sine skattefri fordele, at organisationen udelukker objektivt kvalificerede ansøgere, der potentielt konkurrerer med nuværende medlemmer."

Ifølge Flaa var Morisse og Christensen enormt bange for, at Flaa (hvis hun blev optaget i HFPA) ville udfordre parrets monopol på Hollywood-dækningen i de skandinaviske medier. Flaa havde ellers skrevet under på, at hun udelukkende ville arbejde som videojournalist i Hollywood, men Morisse og Christensen stolede angiveligt ikke på nordmanden, og parret kæmpede efter sigende bravt for at sikre, at Flaa blev forment adgang til HFPA.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Tina Jøhnk Christensen er genstand for kontroverser. Sidste år interviewede danskeren Quentin Tarantino op til premieren på "Once Upon a Time... in Hollywood", men hun havde angiveligt "kørt sololøb" bag kulissen og ikke koordineret sit interview med filmens danske distributør, SF Studios, som ellers havde fundet en anden dansk journalist til interviewet.

"HENDES OMDØMME ER DÅRLIGT ALLE VEGNE"

Derfor gik det planlagte interview i vasken, og SF Studios' distributionsdirektør, Frederik Malling Juul, tog fat i HFPA og forlangte, at Christensen blev smidt ud af organisationen, fordi hun havde misbrugt sin status som HFPA-medlem til at sikre Tarantino-interviewet for snuden af den reelt udvalgte, danske journalist. "Hendes omdømme er dårligt alle vegne," skrev Juul sågar i sin mail til HFPA.

I Flaas dokumenter til retten er der også en masse andre anklager mod HFPA – bl.a. at medlemmerne via deres positioner tjener klækkeligt på at være med i andre komiteer, og at ét enkelt medlem sågar er både døv og blind, men alligevel stadig stemmer om vinderne af årets Golden Globes. Der er også flere eksempler på, at filmselskaberne giver HFPA-medlemmerne luksuriøse gaver, såsom hotelophold i udlandet.

Alle Flaas anklager, som fylder i alt 42 a4-sider, kan læses hos Variety.

Ifølge Flaas advokat, David Quinto, så lever organisationen heller ikke op til sine forpligtelser som en skattefritaget organisation: "Hvis du vil have en privat klub og kun lukke dine venner ind, så er det okay, men du skal ikke bede skatteyderne om at give dig tilskud."

HFPA selv udtaler over for Variety, at Flaa blot er en overivrig journalist, der forsøger at true sig til at blive betalt og lukket ind i organisationen. Samtidig slår organisationen fast, at de i retten vil forsvare sig over for nordmandens "ubegrundede anklager".

I et nyere, længere interview med Variety fortæller Flaa, at hun tager kampen op mod HFPA på vegne af mange internationale journalister, der bliver holdt ude af organisationen af de nuværende medlemmer, som hun beskriver som en uhyre indspist gruppe.

Kommentarer

Dansk journalist udløser vild retssag mod Golden Globe-organisationen

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen