Dansk komponist vinder prestigefyldt, nordisk musikpris

Flemming Nordkrog ("Bedrag", "Vildheks", "Kongekabale") er netop blevet kåret som Nordens bedste filmkomponist.

De seneste dage har årets Nordic Film Music Days-arrangement udfoldet sig – i år i en virtuel udgave. Alskens seminarer og events kunne tilgås online, hvor filmmagere og filmkomponister har deltaget og bl.a. drøftet brugen af musik i nordiske tv-serier og film.

Arrangementet er netop blevet afrundet med uddeilngen af HARPA Nordic Film Composers-prisen, som i år er gået til den danske nominerede: Flemming Nordkrog.

Selvom han har levet næsten hele sit voksne liv i Frankrig, så er Nordkrog en af Danmarks mest benyttede filmkomponister. Han har bl.a. komponeret musikken til DR-serierne "Bedrag" og "Tidsrejsen" samt spillefilmene "Vildheks", "Happy Ending" og "Dan Dream".

Se også: Casper Christensen, Frank Hvam, Magnus Millang og Niclas Kølpin sludrer "Dan Dream" med Moovy TV!

Nordkrog har vundet prisen på baggrund af sin musik til den kritikerroste, fransk-brasilianske film "Shine Your Eyes", som handler om en nigeriansk musiker, der leder efter sin bror i Brasilien.

Danske Nordkrog var oppe imod kollegaer fra de fire andre nordiske lande – Finland, Island, Norge og Sverige – og han blev udvalgt som den danske kandidat af en dansk jury bestående af filminstruktøren Lone Scherfig ("Their Finest Hour"), lyddesigneren Morten Groth Brandt og journalisten Ida Rud Nielsen, som begrundede deres valg således:

​"Flemming Nordkrog har skabt dristig, bevægende og opfindsom filmmusik, der på fremragende vis fører os gennem de mystiske forviklinger i Matias Marianis eftertænksomme, fransk/brasilianske drama. 

Nordkrogs omfattende brug af melankolske træblæsere tilsat ambient guitar, vokaler og perkussion – og endda hviskende stemmer – er en ganske usædvanlig orkestrering. Der antydes både futuristisk modernisme og magisk realisme, og klangene skaber en effektiv synergi med billedernes stærkt arkitektoniske karakter.

Nogle steder går musikken op i en højere enhed med larmen i den travle, labyrintiske storby São Paulo. I andre øjeblikke tager den teten og fører os dybere ind i hovedpersonens verden og de konflikter, som han lever i: forpligtelserne over for familien i et fjernt hjemland, en indviklet pseudo-videnskabelig søgen efter hans forsvundne bror, og hans ønske om et nyt liv.

Handlingens kompleksitet formidles med en musikalsk lethed, der konstant leger med vores følelser og nysgerrighed, og som opbygger spændingen i perfekt symbiose med historien og billederne.

Et stilfuldt, meditativt og tankevækkende score."

Du kan læse mere om Nordkrog her og i øvrigt høre hans prisbelønnede musik på hans SoundCloud konto her.

Nordkrog taler desuden mere om sin prisbelønnede musik til "Shine Your Eyes" i nedenstående nomineringsvideo:

Kommentarer

Dansk komponist vinder prestigefyldt, nordisk musikpris

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen