Danske "Viften" vinder Nordisk Råds Filmpris 2023

For 8. gang bliver den prestigefyldte internationale pris sendt i retning mod Danmark.

Her til aften blev årets Nordisk Råds Filmpris uddelt. Den eftertragtede nordiske kulturpris hylder hvert år – som navnet antyder – den bedste nordiske filmproduktion, og det er årets danske nominerede, "Viften", som hev sejren hjem.

Prisen blev overrakt til vinderne i Den Norske Opera i Oslo af skuespilleren Maria Bonnevie ("Druk", "Unge Astrid"): instruktøren Frederikke Aspöck, manuskriptforfatter Anna Neye og producenterne Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Louise Foldager Sørensen.

Som det fremgår af pressemeddelelsen om sejren, så er Nordisk Råds Filmpris en af de mest ærefulde filmpriser i Nordeuropa. Det er 8. gang, at prisen tilfalder en dansk film – senest modtog "Flugt" prisen i 2021 og blandt tidligere modtagere kan bl.a. nævnes så prominente film som "Lamb" (2022), "Dronningen" (2019), "Jagten" (2013), "Play" (2012) og "Antichrist" (2009).

Se også: "At være flygtning er ikke en identitet, det er et livsvilkår" - interview med instruktøren bag "Flugt"

"Viften" beretter om et kapitel af den danske koloni- og slavefortid, der udspillede sig på de dansk-vestindiske øer i 1848. På absurdkomisk og rørende vis.

Filmen handler om de to veninder Anna og Petrine. De er begge farvede, men deres livsvilkår er meget forskellige – Anna er fri og bor hos generalguvernør Peter von Scholten på hans landsted, og Petrine er hendes elskede husholderske og slave.

Idékvinde og manuskriptforfatter Anna Neye skildrer, i alliance med instruktør Frederikke Aspöck, de gennemsyrende racistiske magtstrukturer i det danske kolonistyre med et skarpt blik. Indpakket i en imponerende æstetik, der understreger absurditeten i uhyrlighederne.

Juryens begrundelse for valget af "Viften" som årets modtager af filmprisen, lyder således:

"Det er sjældent at se en film, som er så selvsikkert og grundigt gennemtænkt ned til den mindste detalje, og som hele vejen igennem er båret frem af en ekstraordinært klar vision fra filmskabernes side. De giver os en smuk, sød og farverig oplevelse, som også indeholder bitter gift og behersket vrede. Filmen er kompleks og provokerende, og filmskaberne snubler ikke en eneste gang i fortællingen om en grim periode i historien."

Med Nordisk Råds Filmpris følger en præmie på 300.000 DKK, der deles mellem instruktøren, manuskriptforfatteren og producenterne. Dette afspejler og understreger, at film som kunstnerisk udtryk er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Kommentarer

Danske "Viften" vinder Nordisk Råds Filmpris 2023

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen