Danskproduceret film vinder på verdens største animationsfilmfestival

For første gang nogensinde har en animationsfilm med en dansk producent,"Calamity", vundet hovedprisen ved animationsfestivalen i Annecy.

Stor hæder blev i weekenden tildelt en dansk animationfilm, da Cristal-prisen for bedste animationsfilm i spillefilmslængde gik til den danske co-produktion "Calamity". Det oplyser Have A/S i en pressemeddelelse.  

Grundet corona-krisen blev festivalen i år afholdt digitalt, og statuetteoverrækkelsen skete derfor ikke fysisk. Begejstringen var dog stadig stor, da den danske producer på filmen, CEO Claus Toksvig Kjær fra det Viborg-baserede animationsstudie Nørlum, fik opkaldet:

"Jeg er meget glad og stolt. Det er den største pris på den største animationsfestival i verden, så man kan ikke få et bedre skulderklap. Vi er nu i selskab med verdens bedste animationsstudier."

Tidligere vindere af Cristal-prisen er ofte gået videre til Oscar-kapløbet. Nørlum co-producerede også "Sangen fra havet", der i 2015 da også blev nomineret til Bedste animationsfilm.

"Calamity" er baseret på de sande beretninger om Calamity Jane fra 1800-tallets Vilde Vesten. Den legendariske revolverkvinde er berømt for sit kærlighedsforhold til Wild Bill Hickok og for sin medvirken i Buffalo Bills Vilde Western-show. Hun optrådte også i western-serien "Deadwood".

Filmen tegner et portræt af barndomsårene i Calamity Janes liv, hvor hun som ung, uskyldig pige tvinges ud i at tage ansvar for sig selv under svære omstændigheder.

En stor sejr for animationsmiljøet i Viborg og dansk film

Nørlums kontorer ligger ved siden af animationsskolen i Viborg, og ifølge Kjær bruger animationsstudiet mange af de talenter, der uddannes fra skolen, til deres produktioner.

"Det er en sejr for os alle sammen. Vi kunne ikke lave denne film uden de mange animationstalenter, der kommer ud af animationsskolen i Viborg, og vi kunne ikke lave den uden Den Vestdanske Filmpulje, der har troet på projektet siden starten. Det er et virkelig vellykket samarbejde på tværs af regionen. Samme samarbejde har tidligere givet en Oscar-nominering, og med denne pris kan vi tilføje endnu et hak i bæltet."

Derudover forventer Claus Toksvig Kjær, at der kommer en amerikansk version:

"Vi skal klart lave en amerikansk version af filmen. Fordi der er tale om en så stor legende som Calamity Jane, så sker der noget helt andet med min mailboks. Folk er meget interesserede. IP'en er mere kendt i USA, og den ville kunne blive set af en del flere derovre, så det er spændende."

Nørlum er ved at lægge sidste hånd på den danske udgave af filmen, som distribueres af Angel Films og forventes at få biografpremiere i januar 2021. Blandt andet Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen og Mikkel Boe Følsgaard lægger stemme til.

Instruktøren på den animerede film, Rémi Chayé, der samarbejdede med Nørlum på animationsfilmen "På toppen af verden", vandt i 2015 Annecys publikumspris for filmen "Tout en haut du monde".

Kommentarer

Danskproduceret film vinder på verdens største animationsfilmfestival

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen