Den legendariske komponist Vangelis er død, 79 år gammel

Den græske musiker lavede bl.a. uforglemmelig musik til "Blade Runner" og "Chariots of Fire".

En af de trendsættende titaner inden for filmmusikkens verden, Evángelos Odysséas Papathanassíou, er netop gået bort i en alder af 79 år. Grækeren var bedre kendt under kunstnernavnet Vangelis.

Ifølge Variety døde Vangelis i forgårs, tirsdag, på et hospital i Frankrig, mens han modtog behandling for Covid-19.

Vangelis' filmmusik var især kendt for sine storladne, følelsesladede melodier og toneangivende brug af synthesizers. Hans kompositioner til "Blade Runner" og "Chariots of Fire" (som sikrede Vangelis en Oscar i 1982) er formentlig filmhistoriens største, bedste synthesizer-scores – og måske også de eneste totalt tidløse af slagsen.

I et sjældent interview tilbage i 1980'erne udtalte Vangelis selv om synthesizers:

"Nogle siger, at en synthesizer er en maskine og ikke en naturlig lyd. Alt er naturligt. Det første instrument, der blev bygget – en fløjte eller måske en tom-tom – var en maskine, der kunne skabe lyde. Konventionelle akustiske instrumenter, såsom en guitar, er fantastiske, men de har begrænsninger og skaber altid den samme slags lyd. Synthesizeren lader os rejse hinsides det, vi allerede kender. Du kan lægge ud med et enkelt bip og skabe en masse lyde med utallige variationer. Det er utroligt."

Den autodidakte musiker havde lavet adskillige soloplader i Europa, før han blev et stort navn på den internationale musikscene, efter at et af hans numre, "Heaven and Hell", blev brugt som intromelodi i Carl Sagans legendariske dokuserie om universet: "Cosmos".

Sagans serie udkom i 1980, og allerede året efter lavede Vangelis musikken til det autentiske sportsdrama "Chariots of Fire" (dansk titel: "Viljen til sejr").

Grækeren spillede selv på samtlige instrumenter – fra synthesizer over klaver til slagtøj – og scorets tema er blevet et af filmmusikkens mest genkendelige af slagsen. Det bruges hyppigt i forbindelse med alskens sportsbegivenheder – inklusive et mindeværdigt indslag med Mr. Bean fra optakten til OL i London i 2012, som i skrivende stund har over 100 mio. hits på YouTube.

Som sagt vandt Vangelis en Oscar for sin musik til "Chariots of Fire", men han mødte ikke op til prisoverrækkelsen – den ofte pressesky musiker hadede simpelthen tanken om at dyste i en konkurrence mod andre musikere.

I 1982 skrev Vangelis så musikken til Ridley Scotts "Blade Runner" – og ligesom filmen er Vangelis' score gennemsyret af elektronisk elegance. Scott og Vangelis samarbejdede ti år senere på englænderens historiske drama om Christopher Columbus: "1492 - Erobring af Paradis".

Resten af Vangelis' filmrepertoire er ikke lige så bemærkelsesværdigt som de nævnte titler, men han samarbejdede også med Roman Polanski på "Bitter måne" og Oliver Stone på "Alexander".

Ud over at være pressesky, var Vangelis også enormt hemmelighedsfuld omkring sit privatliv. Vi ved derfor ikke, om han nogensinde fik nogen børn, men han efterlader sig angiveligt to ekskoner.

Herunder kan man lytte til mandens temaer til hhv. "Chariots of Fire" og "Blade Runner":

Kommentarer

Den legendariske komponist Vangelis er død, 79 år gammel

 • ★★1

  Fremragende nekrolog, Johan! 

  Thomas Fenger19-05-22 22:00

 • ★★★★★1

  Fremragende nekrolog, Johan! 

  Tusind tak, Thomas! Og nu ved jeg, hvad jeg skal lytte til hele weekenden <3

  The Insider19-05-22 22:03

 • ★★★★0

  Chariots of Fire indslaget med Mr. Bean er genialt, men jeg er vel ikke den eneste som kan huske, hvordan selv samme theme, blev misbrugt i et utal af Reklamer omkring Lotto der i 90’erne :)

  Men ja en legende var han, Blade Runner nok stadig det af hans score jeg har størst forhold til, bare det at jeg nævner navnet, ser jeg Deckard for mig gå i den silene regn, bade i neonlyset, men jeg høre den ikoniske synth Sound gennemsyde det hele.

  Elwood19-05-22 22:27

 • 0

  Scoret til Blade Runner er ret fedt. Blandt de bedste vil jeg faktisk sige. 

  Chariots of Fire knap så meget, men det handler nok mere om at jeg ikke er super begejstret for filmen, som er alt for cheesy til min smag og dertil passer musikken jo sådan set fint til

  Kiyonji19-05-22 22:28

 • ★★★0

  RIP, du satte dit mærke i historien…

  særligt scoren til Blade Runner er sublim

  Gormanden20-05-22 00:05

 • ★★★★★★0

  1492 - The Conquest of Paradise er et suverænt soundtrack. Hans bedste, synes jeg. Filmen kan jeg dog ikke huske...

  Guldager20-05-22 06:23

 • 0

  Et stort tab for denne genre. Er fan af genren, og har hørt i timevis af numre lavet af ikke bare Vangelis, men også en anden legende udi dette syntetiske musik; Jean M. Jarre :)

  Ronni Pedersen20-05-22 11:23

 • 0

  1492 - The Conquest of Paradise er et suverænt soundtrack. Hans bedste, synes jeg. Filmen kan jeg dog ikke huske...

  Er selv meget begejstret for lige præcis det Soundtrack. Som jeg mener er bedre end Blade Runner Soundtracket. Filmen er egentlig også ganske seværdig, men dog langt fra Ridley Scotts storhed.

  PatrickJane20-05-22 17:40

 • 0

  Det eneste soundtrack jeg vender tilbage til igen og igen over årene er 'Blade Runner'. Man kan putte mange superlativer på pladen, og de er alle fortjente.

  Yderligere har jeg nydt sangen "Ask The Mountains" som også er 'trist' på samme måde som Blade Runner OST.

  Herfra vil han i den grad blive savnet!

  FlamingMoe20-05-22 20:16

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen