"Der Untergang"-stjernen Bruno Ganz er død, 77 år

Den schweiziske skuespiller var aktiv til det sidste og medvirkede i Lars Von Triers "The House That Jack Built".

Bruno Ganz er død i sit hjem i Zürich, 77 år gammel. Den prisvindende veteran, der spillede med i en lang række teaterforestillinger og film, er nok mest kendt for sit overbevisende portræt af Adolf Hitler i "Der Untergang" fra 2004, som handler om tyranens sidste tid i førerbunkeren.

I teaterverdenen opnåede Ganz stor anerkendelse for sine roller i "Hamlet", "Faust" og "Peer Gynt", og han spillede ligeledes med i Lars Von Triers seneste film, "The House That Jack Built", der havde premiere i november.

Ganz debuterede som skuespiller i 1960 og var også en af hovedkræfterne bag teaterkompagniet Schaubühne, der stadig opsætter forestillinger.

Kommentarer

"Der Untergang"-stjernen Bruno Ganz er død, 77 år

 • ★★★★0

  Manden som stod bag en af verdens største skuespilspræstationen, Bruno Ganz, er død.

  Der Untergang var med længder 2004s bedste film, men fik ikke Oscars anerkendelse. Som altid var Oscar penetreret af frygt i den politiske korrektheds diskurs. En svækling. En medløber. 

  Oscar er sidenhen falmet i demenstilstand og i lyset af mere og mere outrære beslutninger og afkoblet til virkeligheden, formodes det, at den 91. åriges fødselsdag bliver hans sidste inden gummicellen venter.

  Ganz' præstation derimod, vil altid stråle.

  Das schicksal wolte es nicht anderes.

  Bruce16-02-19 15:06

 • ★★★1

  Trist. Han var en vidunderlig skuespiller. Udover "Der Untergang" nød jeg ham også meget i film som "Himlen over Berlin", "Nosferatu" fra 1979, "The American Friend" og "Luther", men han var sådan en skuespiller, som man var glad for at se dukke op i selv små roller, og som altid føjet noget positivt til de pågældende film.

  Derudover findes der ville ikke nogen scene, som er mere anvendt på nattet end den famøse Hilter rant fra "Der Untergang". Selv folk der aldrig har set filmen kender scenen til hudløshed.

  Benway16-02-19 15:20

 • ★★★★0

  ...og som altid føjet noget positivt til de pågældende film.

  Som i denne 

  youtu.be/Npf0mWVP9sc

  Bruce16-02-19 16:43

 • ★★★0

  Der Untergang var da anerkendt i form af en Oscar nominering. Om det er den bedste film i 2004 ved jeg ikke. Der er nok mange meninger om dette, uden det skulle være baseret på frygt decideret. På TSPTD-siden er Der Untergang ikke engang på, mens andre fra 2004 som Tropical Malady, Eternal Sunshine, Before Sunset, The Intruder, 2046 er til at finde. Men det tager jo ikke noget fra filmen og Ganz’ præstation. 

  Babo16-02-19 17:07

 • ★★★★0

  Jeg glemmer aldrig, hvordan filmen startede i få biografer, for derefter at åbne i flere og flere indtil også Imperial satte den på programmet. Så den to gange. Begge var der så stille, da folk forlod biografen, at en nål kunne høres. 

  Få film efterlader så stort et eftertryk hos folk, som Untergang gjorde og stadig gør. 

  Filmen har efter min mening slet ikke fået den anerkendelse, den retteligt burde. 

  I.øvrigt sjovt at kigge tilbage på selvsamme debat på Filmz for 15 år siden. Tiden går og diskussionerne består :)

  Bruce16-02-19 17:20

 • ★★★0

  Michael Haneke fandt den dum.

  www.hollywoodreporter.com/video/writers-michael-haneke-downfall-390184

  Babo16-02-19 17:34

 • ★★★★0

  Michael Haneke fandt den dum.

  www.hollywoodreporter.com/video/writers-michael-haneke-downfall-390184

  Det er hans privilegium :-D og jeg er 100% uenig. Haneke fik den velfortjente Oscar for Det Hvide Bånd, som Hirschbiegel og Ganz fortjente mindst lige meget.

  Jeg foretrækker Eberts take.

  Bruce16-02-19 19:59

 • 0

  Jeg var netop til en fremvisning af "Nosferatu: Phantom Der Nacht" i går i Amsterdam. Han vil blive savnet.

  Essal16-02-19 21:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen