Der bliver fortsat solgt flere millioner dvd og Blu-rays om året i Danmark

"Rogue One: A Star Wars Story" var den bedst sælgende titel i Danmark på de fysiske formater sidste år.

I 2017 blev der solgt mere end 2,4 mio. dvd og Blu-rays til de danske forbrugere. Det skriver Foreningen af Danske Videodistributører i en pressemeddelelse. De danske videodistributører er tilfredse med tallet i et fysisk videomarked, der er præget af udviklingen indenfor streaming samt lukningen af adskillige specialiserede detailkæder såsom Fona, Stereo Studio og TP Musik gennem de seneste par år.

Kigger man på den samlede udvikling indenfor de fysiske formater i 2017 og sammenligner denne med 2016, oplever filmbranchen et fald på 18 %. Men dette fald ses udelukkende på dvd. Blu-ray derimod er i vækst med 11 % og befinder sig nu tæt på samme salgsniveau som i 2015, hvor der var væsentligt flere salgssteder.

Og hvad er det så, de danske forbrugere har købt på de fysiske formater i 2017? Hitlistens tre første pladser indtages af "Rogue One: A Star Wars Story", "Vaiana" og "Fantastiske skabninger og hvor de findes". Mere end 30.000 danskere valgte i løbet af 2017 at købe den seneste film i rækken af Star Wars, som udkom i de danske butikker i april sidste år.

Sequels tiltrækker forbrugerne

De filmglade danskere tog i det forgangne år særdeles godt imod både amerikanske og danske film sequels. Halvdelen af alle titler på top 20-listen er således sequels. Foruden føromtalte "Star Wars" kan nævnes "Fast & Furious 8", "Fifty Shades - I mørket", "Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge" samt de danske "Klassefesten 3: Dåben", "Alle for tre" og "Far til fire på toppen".

Ifølge Kommerciel direktør hos Nordisk Film, Paw Borregaard, er årsagen til den store efterspørgsel på sequels forbrugernes ønske om genkendelighed: "Forbrugerne kan godt lide at følge et univers og et persongalleri over en længere periode. Dette er blandt andet også årsagen til, at tv-serier er så populære for tiden. Mange filmsequels er næsten blevet brands i sig selv, og uagtet hvad filmanmelderne måtte sige til nummer 2, 3 eller 4 i rækken, så oplever vi en konstant efterspørgsel på de mest populære af slagsen."

De største børne- og familiefilm i 2017

Hver tredje dvd og Blu-ray, der blev langet over disken i 2017, var en børne- eller familiefilm, hvilket hitlisten tydeligt understreger. Hele otte børnetitler er at finde i top 20. Den bedste placering går til Disneys "Vaiana", som befinder sig på en 2. plads på den samlede liste. "Biler 3" er en anden af årets store børnetitler, og af andre store børnetitler i 2017 kan nævnes "Trolls", "Syng", "Far til fire på toppen" og "Grusomme mig 3".

Danske titler i 2017

Danske titler foretrækkes ligeledes i stor grad på de hjemlige skærme. 23 % af alle solgte titler er danske udgivelser. Årets mest populære danske produktion i 2017 var "Badehotellet – sæson 4", som indtager årslistens 8. plads. På listens 10. plads finder vi "Klassefesten 3" mens den nyrestaurerede boks med "Matador" forsætter med at gå sin sejrsgang med en 13. plads på årets top 20 hitliste.

Kommentarer

Der bliver fortsat solgt flere millioner dvd og Blu-rays om året i Danmark

 • ★★★0

  Imponerende, hvordan Disney har sat sig tungt både på biofilm og fysiske medier. 

  Dolphinfriendly19-01-18 19:27

 • ★★★★★0

  Den "Rogue One" sælger de da godt nok også overalt. Jeg synes den stod påfaldende længe på sin egen hylde lige ved kassen i flere helt almindelige butikker. (Bemærk dog at det egentlig er norske forhold jeg da beskriver.)

  Lars!19-01-18 20:16

 • 0

  Glæder mig til den dag hvor en 4K Ulta HD film kommer ned i et fornuftigt leje. De er fortsat hovedrystende dyre! Nogen der ved, om de er dyrere at fremstille? eller om markedet blot har besluttet sig for, at de skal være røv dyre?

  Jeg køber fortsat trofast mine film på BD og 4K-skiver, men har virkelig svært ved at overbevise mig selv om fornuften ved at give minimum 200 for en nyudgivelse på 4K UHD, når den samme film koster 99 kr (typisk i udgivelsesugen) på Blu-ray!      

  Wiseguy20-01-18 14:14

 • 0

  Den slags opgørelser giver vel tæt på ingen mening for filmnørder der samler - de køber jo intet i Danmark...

  Dslacker20-01-18 22:01

 • ★★★★0

  Den slags opgørelser giver vel tæt på ingen mening for filmnørder der samler - de køber jo intet i Danmark...

  Nu ved jeg ikke, hvad du mener med samler, men det er mit indtryk, at der er en del her på siden der fx køber BD’er på tilbud i dagligvarebutikkerne. Senest købte jeg selv Dunkirk, da det var billigere i Føtex end Amazon.

  chandler7521-01-18 10:03

 • ★★★0

  Jeg  køber nye film herhjemme. Derimod de knap så store film eller film som ikke kan fås herhjemme, bestiller jeg på Amazon.

  MOVIE100021-01-18 10:29

 • ★★★★★★0

  Jeg køber primært fra Amazon og udlandet generelt, men Elgiganten har næsten altid tilbud på de seneste blockbusters og det sker at netop Føtex og Bilka også har, så jeg køber stadig den slags i Danmark.

  De to andre danske steder jeg køber fra, er DVD City og Filmmarked, som hvor det primært drejer sig om brugte udgivelser, så de optræder naturligvis ingen steder i ovenstående salgstal.

  Zero Cool21-01-18 10:31

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen