Dokumentarfilm bag udbytteskat-skandale har premiere i aften

Internationalt samarbejde bag svindelsagen streames på DR.

Chokbøger bredte sig over det danske medielandskab i dag, da historien om den største økonomiske svindelsag i Europa nogensinde så dagens lys. Et hemmeligt samarbejde mellem 38 journalister på tværs af Europa er i dag kulmineret med afsløringen af et netværk af svindlere og banker, som anklages for at stjæle op til 410 mia. kr. Afsløringerne underbygges i "Mændene, der plyndrede Europa". En dokumentarfilm, lavet af DR – hvor den streames i aften. 

Tre års research

Afsløringerne bygger på 180.000 siders fortroligt efterforskningsmateriale fra tysk politi samt inside-kilder. DR-journalisterne Niels Fastrup og Thomas Svaneborg har været med til at starte samarbejdet op. De to journalister har arbejdet på historien i tre år, hvilket for et år først udmundede i et tysk samarbejde – og senere med ti andre europæiske lande. Undersøgelserne blev samlet hos det uafhængige medie Correctiv, hvor al dokumentation om sagen er navngivet som The Cumex Files. DR-holdet oprettede et hemmeligt "war room" i forbindelse med sagen. 

"Vi kunne ikke sige alt for meget om historien, før de havde sagt ja til at gå med. Det er en balancegang. Og hver gang, du har forsøgt at sælge historien til en journalist, som så ikke ville være med, så føler du, at du har fortalt for meget. Vil den blive lækket nu? Derfor kunne vi heller ikke henvende os til hvem som helst," fortæller Svaneborg til Journalisten.dk.

Se "Mændene, der plyndrede Europa" via dette link. Mandag sendes den på DR1. 

Kommentarer

Dokumentarfilm bag udbytteskat-skandale har premiere i aften

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen