"Dune": Sci-fi-storfilmens spilletid er afsløret

Denis Villeneuves "Dune"-filmatisering bliver 18 minutter længere end David Lynchs version fra 1984.

Efter flere års ventetid – og en corona-forskyldt udskydelse – lander "Dune" omsider i de danske biografer om en lille måneds tid.

Den ambitiøse sci-fi-storfilm er baseret på Frank Herberts legendariske bestseller af samme navn fra 1965 og foregår i en fjern fremtid. Her møder vi den unge Paul Atreides (Chalamet), hvis familie accepterer kontrol over ørkenplaneten Arrakis – bedre kendt som Dune. Her finder man et helt særligt krydderi, der gør det muligt at rejse gennem galaksen, og derfor kommer Atreitis-familien hurtigt under angreb.

"Dune" er tidligere blevet filmatiseret af David Lynch tilbage i 1984, hvor Lynch forsøgte (uden held - vil flere nok sige) at klemme hele Herberts omfangs- og begivenhedsrige bog ind i sin 137 minutter lange filmatisering.

Se også: Ny storslået trailer til sci-fi-storfilmen "Dune"

Instruktøren Denis Villeneuve ("Arrival", "Sicario", "Blade Runner 2047") har for længst afsløret, at hans "Dune"-film blot dækker den første halvdel af Herberts oprindelige roman. Alligevel bliver den fransk-canadiske filmmagers film 18 minutter længere end Lynchs ditto.

I et fransk interview med den canadiske avis La Presse (som Collider har fået fingre i og oversat til engelsk) afslører Villeneuve, at den nye "Dune" bliver 155 minutter lang – altså 2 timer og 35 minutter.

Hvis alt går efter planen, så lander "Dune" i de danske biografer den 16. september – en hel måned før filmens amerikanske biografpremiere og simultane udgivelse på HBO Max.

Kommentarer

"Dune": Sci-fi-storfilmens spilletid er afsløret

 • ★★★★0

  Det er egentlig noget tid siden det blev meldt ud, men jeg havde egentlig gået og troet filmen ville være i nærheden af de tre timer. 

  Babo23-08-21 16:22

 • 1

  Shit... Så en stor sodavand er nok ikke en smart ide. 

  The Paki Don23-08-21 16:34

 • ★★★★0

  Det lyder egentlig ganske fornuftigt. Den udmærkede miniserie fra 2000 brugte 95 minutter på at fortælle første halvdel af bogen og fik alle de vigtige detaljer med. Der er mere kød på anden halvdel af bogen, så mon ikke den film (som forhåbentlig bliver til noget, for ellers krakelerer mit hjerte) bliver en tand længere.

  The Insider23-08-21 16:37

 • 0

  Jeg kan ikke rigtig finde ud af om jeg skal se den i biografen eller om jeg venter den måned og tager den på HBO Max. Jeg har aldrig været rigtig tændt på universet. Bøgerne har jeg aldrig læst. Lynch' film er okay, men man kan nemt mærke alle problemerne under produktionen, når man ser den. Spillene sagde mig ikke det store som barn, og fandt langt større interesse i C&C universet, som ellers havde meget ens gameplay. Serierne fra omkring årtusindeskiftet, "Dune" og "Children of Dune" har jeg gennemset og faktisk genset, da de kom ud på Blu-ray. Men selvom de bestemt er flotte lavet for deres tid, så fænger de stadig bare ikke rigtig.

  Men med det sagt, så kan jeg ikke helt undgå at føle mig lidt draget af denne filmatisering. Ikke mindst fordi det virker til at Denis Villeneuve, modsat Lynch, har fået fri kreativ kontrol over projektet og dermed potentielt kan lykkes med det. Det lykkedes ham jo rent faktisk at lave en fyldestgørende  opfølger til Blade Runner, selvom jeg aldrig troede på det og først så den et par år udgivelse.

  Nagash23-08-21 17:00

 • 1

  Shit... Så en stor sodavand er nok ikke en smart ide. 

  Når koppen er tom kan den vel altid "genbruges" :D

  Nagash23-08-21 17:01

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen