Ennio Morricone er død, 91 år gammel

Den legendariske, italienske komponist lavede musikken til bl.a. adskillige ikoniske spaghettiwesterns, "Once Upon a Time in America" og "De uovervindelige".

En af filmhistoriens allerstørste komponister er død i en alder af 91 år: italienske Ennio Morricone. Komponistens advokat, Giorgio Asumm, har bekræftet over for italienske medier, at Morricone døde mandag morgen på en klinik i Rom efter et fald, der brækkede komponistens hofte.

Morricones IMDb-side er efterhånden længere end Nilen, og ifølge Variety komponerede Morricone musik til cirka 500 tv- og filmproduktioner gennem de sidste 50 år, hvilket gør Morricone til den mest aktive filmkomponist i Vestens historie.

Morricone blev født i Rom den 10. november 1928 og begyndte at spille trompet i en meget ung alder. Senere blev han uddannet på det berømte Santa Cecilia-konservatorium i den italienske hovedstad. Han skrev en del moderne klassisk musik, før han kastede sig over italiensk popmusik for at tjene penge. I 1961 kickstartede han karrieren som filmkomponist med krigskomedien "Il federale".

Det var dog Morricones samarbejde med landsmanden Sergio Leone, der for alvor fik folk til at åbne øjnene (og ørerne) for, hvad den mægtige maestro kunne skabe. Særligt Morricones scores til "Den gode, den onde og den grusomme" og "Once Upon a Time in the West" har fornøjet filmfans og inspireret andre komponister i årtier.

D'herrer samarbejdede også på krigsfilmen "Duk dig fjols" og det storladne drama "Once Upon a Time in America".

Selvom Morricone insisterede på at arbejde i Rom og på kun at tale italiensk, så arbejdede han sammen med prominente filmmagere fra alskens lande – deriblandt Terence Malick ("Days of Heaven"), William Friedkin ("Rampage"), Roman Polanski ("Frantic"), Brian De Palma ("De uovervindelige") og senest Quentin Tarantino ("The Hateful Eight").

Netop Morricones score til Tarantinos western sikrede italieneren en Oscar for Bedste musik – hans første "ægte" af slagsen efter at have vundet en æres-Oscar i 2007. Han var tidligere blevet Oscar-nomineret seks gange – bl.a. for sin exceptionelle musik til "The Mission".

Morricone har også været på flere verdensturneer og gav sin første og eneste koncert på dansk jord i december 2016, hvor han dirigerede et kæmpe orkester i Forum i København.

Der er blevet solgt over 50 mio. eksemplarer af Morricones albummer, og flere af Morricones største musikalske perler kan høres hernede via komponistens officielle YouTube-side:

Kommentarer

Ennio Morricone er død, 91 år gammel

 • ★★★★1

  Damn! En musiklegende er gået bort.

  Han har godt nok stået bag nogle legendariske scores.

  R.I.P.

  Åkepool 6-07-20 10:02

 • ★★★★0

  Han var en stor årsag til at Leones film blev episke. Farvel til en stor mester.

  Wayne 6-07-20 10:16

 • ★★★★1

  Selv om det var Forum, og sædderne var elendige, og jeg altid har synes Forum er underligt sted til så store koncerter, så kunne det ikke ødelægge oplevelsen for mig, da jeg sad derinde i netop 2016 til den Koncert i København. 

  Og jeg havde intet imod at som extra nummer så spillede Ennio Morricone "blot" Ecstacy of gold igen :)

  Man with a Harmonica fra Once Upon a time in the west, er nok mit ynglings nummer af Ennio Morricone, måden som Mundharpen får lov hel selv at starte numret op med dens haunting melodi, der hjemsøger folk, hvorefter hele orkestret joiner ind, jeg får kuldegysning hver gang!

  Dens kobling til Charles Bronsons karakter i filmen, den er ikke blot et instrument der lyder godt, men den har en hel reel rolle i filmen hel fra start af, som vi så mindes op, for hver gang vi h'øre numret i løbet af filmen, til den fantastiske "forløsning" i slutningen.

  Ennio Morricone har skrevet så mange sindsyge gode klassisker, og det er jo umuligt at vælge i blandt dem, der er noget til hver en smag. 

  Playing Love fra The Legend of 1900 er også en personlig farvorit, virkelig et smuk nummer.

  Stor legende vi har mistet i dag.

  Elwood 6-07-20 10:19

 • ★★★★0

  En kæmpe legende! En af de absolut største nogensinde. Så meget ikonisk musik, ikke mindst Ecstasy of Gold, som er et af de smukkeste stykker musik.

  Kruse 6-07-20 10:58

 • ★★0

  En af mine absolutte yndlingskomponister. I sandhed en imponerende kunstnerisk arv Morricone efterlader os med. 

  Han vil altid være en af de største indenfor filmmusikkens verden. 

  Essal 6-07-20 11:29

 • ★★★★★★1

  En af de største! Glemmer aldrig første gang jeg hørte temaet til The Good The Bad And The Ugly. Jeg har måske været 13-15 år og jeg var solgt fra første tone. At detxså samtidig skulle vise sig at være verdens bedste western, gør jo ikke oplevelsen mindre.

  T. Nielsen 6-07-20 11:35

 • ★★★★1

  En af de største! Glemmer aldrig første gang jeg hørte temaet til The Good The Bad And The Ugly. Jeg har måske været 13-15 år og jeg var solgt fra første tone. At detxså samtidig skulle vise sig at være verdens bedste western, gør jo ikke oplevelsen mindre.

  Yessir - præcist. Verdens bedste western, intet mindre.

  Wayne 6-07-20 11:38

 • ★★★★★★1

  Yessir - præcist. Verdens bedste western, intet mindre.

  You can be my wingman anytime:)

  T. Nielsen 6-07-20 11:42

 • ★★★★1

  You can be my wingman anytime:)

  Sure thing - Iceman :-)

  Wayne 6-07-20 11:45

 • ★★★★★★1

  Sure thing - Iceman :-)

  ;)

  T. Nielsen 6-07-20 11:46

 • ★★★★1

  Get a room.

  Åkepool 6-07-20 11:57

 • ★★★★1

  ;)

  Nah- her kommer den korrekte;

  Bullshit - You can be mine.. :-)

  Wayne 6-07-20 11:57

 • ★★★★1

  Get a room.

  Nixen;

  Get a plane...

  Wayne 6-07-20 11:59

 • ★★0

  R.I.P.

  Min favorit er "On Earth As it is in Heaven" www.youtube.com/watch

  MOVIE1000 6-07-20 18:22

 • 0

  snøft....RIP den for mig bedste og mest betydende filmkomponist - særligt fra min ungdomsperiode. Skal jeg vælge det bedste må det blive al musikken fra Once upon a time in the west, her performet helt fantastisk af DR symphonie orkester:

  youtu.be/efdswXXjnBA

  Gormanden 6-07-20 19:02

 • 0

  En høj alder at stille træskoene i. Han har gjort det godt.

  Popeye 6-07-20 20:18

 • ★★★★1

  91 år er en flot alder at nå trods alt selv om, at det stadig er trist at høre, at han nu er gået bort.

  Ennio Morricone er en af de allerstørste og bedste filmkomponister, der nogensinde har eksisteret i filmens 124 år lange historie og hans cv bugner af det ene hit efter det andet. Vildt imponerende at han kunne holde så højt et niveau gennem hele karrieren.

  Mit yndlings-score af Ennio Morricone er fra "The Untouchables" med "The Thing", "Once Upon a Time In The West" og "The Good, The Bad and The Ugly" lige i hælene.

  Men også mindre populære scores som "Two Mules For Sister Sara", "Le Proffesionale", "White Dog", "Frantic" og "In The Line of Fire" er jeg også ret vild med.

  Hvil i fred Ennio Morricone og tak for timevis af stemningsfuld og magisk filmmusik. 

  NightHawk 6-07-20 21:04

 • 1

  Tak for musikken, Maestro.

  Michael Andersen 7-07-20 11:34

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen