Filmmageren Peter Bogdanovich er død, 82 år gammel

En af 1970’ernes mest toneangivende amerikanske instruktører er gået bort.

Tidligere i dag sov Peter Bogdanovich ind i sit hjem i Los Angeles – det bekræfter den Oscar-nominerede filmmagers datter, Antonia, over for The Hollywood Reporter.

Bogdanovichs storhedstid var så absolut 1970'erne, hvor han i 1971 med sin Oscar-belønnede "The Last Picture Show" (på dansk: "Sidste forestilling") var med til at kickstarte Ellen Burnstyn og Jeff Bridges' respektive karrierer – filmen handler om en gruppe gymnasieelever i en afsides texansk by, som praktisk talt er ved at gå i forfald.

Og apropos Texas og Bridges, så samarbejdede d'herrer knap 20 år senere på fortsættelsen, "Texasville" fra 1990, som dog ikke blev en nær så stor succes – hverken blandt kritikere eller ved billetlugerne.

Men tilbage i 1970'erne etablerede Bogdanovich sig som en af sin generations helt store instruktørtalenter. Året efter "The Last Picture Show" lavede han den prisbelønnede komedie "What's Up, Doc?", før han i 1973 lavede endnu en kritikerrost genistreg: "Paper Moon".

I "Paper Moon" spillede Ryan O'Neal en professionel bondefanger, der støder på en kæk, lille pige – som måske er hans datter – hvorefter et venskab tager form. Duoen blev spillet af far og datter, Ryan O'Neal og Tatum O'Neal, og sidstnævnte blev Oscar-belønnet for sin præstation og blev således den dengang yngste Oscar-vinder nogensinde, hvis man ser bort fra ærespriserne.

Bogdanovichs popularitet og succes nåede aldrig de samme tårnhøje højder efter 1970'erne, og i 1980 blev han et varmt emne i sladderpressen, efter at hans elskerinde, Playboy-modellen Dorothy Stratten, blev myrdet af sin mand, som derefter begik selvmord. Bogdanovichs karriere vaklede derefter, og han var tæt på at gå bankerot. Måske var Bogdanovichs oplevelser det, det gjorde, at han blev en passioneret kritiker af udpenslet vold på film.

En håndfuld år efter tragedien kom Bogdanovich dog godt op i gear igen takket være det autentiske drama "Mask" med Cher og Eric Stoltz, hvori Stoltz spiller en ung mand med en sjælden sygdom, der har gjort hans ansigt deformt. Filmen blev nomineret til Guldpalmen i Cannes.

Bogdanovich blev selv nomineret til to Oscars gennem karrieren – hhv. for sin instruktion af og manuskript til "The Last Picture Show". Han vandt dog en prestigefyldt Grammy i 2009 for en musikvideo med Tom Petty and the Heartbreakers.

Bogdanovich var selv en inkarneret filmnørd, som begyndte at skrive filmanmeldelser allerede som 12-årig, og han lavede roste dokumentarer om både den legendariske western-instruktør John Ford ("Directed by John Ford") og den ikoniske stumfilmsstjerne Buster Keaton ("The Great Buster").

I øvrigt optrådte Bogdanovich også ofte foran kameraet – i sine yngre dage havde han også studeret skuespil. Han medvirkede i hele 14 afsnit af "The Sopranos" i rollen som terapeuten Elliot Kupferberg. Bogdanovich instruerede også et enkelt afsnit af den ekstremt succesfulde gangsterserie.

Peter Bogdanovich nåede at blive gift to gange, og han efterlader sig to døtre fra sit første ægteskab med den Oscar-nominerede scenograf Polly Platt.

Kommentarer

Filmmageren Peter Bogdanovich er død, 82 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen