Hal Holbrook er død, 95 år gammel

Den prisbelønnede og legendariske skuespiller medvirkede bl.a. i "Alle præsidentens mænd" og "Into the Wild".

Skuespilleren Hal Holbrooks personlige assistent, Joyce Cohen, har netop bekræftet over for de amerikanske medier, at Holbrook er gået bort. Han blev 95 år gammel.

I USA er Holbrook nok bedst kendt for sit arbejde på de skrå brædder, hvor han i årevis portrætterede forfatterlegenden Mark Twain i en række stykker.

Netop Holbrooks arbejde på teaterscenen skaffede ham en prestigefyldt Tony-pris, og han vandt også hele fire Emmy-statuetter for sit arbejde på flimmerkassen – bl.a. i miniserien "Lincoln", hvori han spillede den amerikanske præsident. Det samme gjorde han senere i tv-succesen "Nord og syd".

Pudsigt nok medvirkede Holbrook også i Steven Spielbergs "Lincoln" mange år senere, hvori han spillede et republikansk kongresmedlem.

På filmfronten er Holbrook dog nok bedst kendt for sine roller i den politiske thriller "Alle præsidents mænd", hvori han spillede den sagnomspundne meddeler, Deep Throat, samt sin rolle som den gamle mand Ron Franz i "Into the Wild", som i en periode tager sig af filmens unge hovedperson, Christopher McCandless.

I 2008 blev Holbrook Oscar-nomineret for sin præstation i netop "Into the Wild" og blev således som 82-årig den hidtil ældste skuespiller, som leverede en Oscar-nomineret indsats.

Skuespillerens indtagende, lettere slidte røst skaffede ham også masser af stemmeroller i diverse dokumentarer og spillefilm, inklusive dramaet "Water for Elephants", Disneys "Herkules" og dokumentarserien "The Mighty Mississippi".

Holbrook forblev aldeles aktiv gennem hele karrieren, og de seneste år medvirkede han bl.a. i tv-serierne "Sons of Anarchy", "Bones", "Greys hvide verden" og "Hawaii Five-0". Holbrooks sidste præstation var i et afsnit af sidstnævnte serie tilbage i 2017.

Holbrook nåede at blive gift tre gange – senest med kollegaen Dixie Carter ("Desperate Housewives", "Designing Women"), som han giftede sig med i 1984 og var sammen med frem til hendes død i 2010.

Holbrook efterlader sig tre børn og tø steddøtre samt to børnebørn og tre stedbørnebørn. Han efterlader sig også et glorværdigt CV, som bl.a. bød på denne hjerteskærende scene:

Kommentarer

Hal Holbrook er død, 95 år gammel

 • 1

  Åh :(
  En god alder - men alligevel lidt trist. Jeg kunne virkelig godt lide ham, og selvom rollen var lille, så fortjente han bestemt den oscarnominering for Into the Wild - han spillede den så smukt <3

  Wimmie 2-02-21 11:16

 • ★★★★★0

  Åh :(
  En god alder - men alligevel lidt trist. Jeg kunne virkelig godt lide ham, og selvom rollen var lille, så fortjente han bestemt den oscarnominering for Into the Wild - han spillede den så smukt <3

  Heeeeelt enig <3 Jeg måtte i øvrigt lige dobbelttjekke, hvem der vandt det år, for det virker jo helt sindssygt umiddelbart, at han ikke vandt. Det var så Javier Bardem i "No Country for Old Men", hvilket jo er svært at opponere mod. Men han vinder jo 3-4 gange mere, før hans karriere er slut.

  The Insider 2-02-21 13:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen