Hollywood-produceren (og James Camerons højre hånd) Jon Landau er død, 63 år gammel

Sammen med Cameron lavede Landau flere af filmhistoriens allerstørste hits.

Det er som regel skuespillerne og instruktørerne, der løber med overskrifterne i Hollywood, men når det kommer til kendisfaktoren, så var Jon Landau helt klart et af de største og mest genkendelige navne inden for sit særlige felt: filmproducenter.

Men i en alder af blot 63 år er Landau nu gået bort. Variety og flere andre amerikanske medier rapporterer, at den Oscar-belønnede producer døde i fredags efter længere tids kamp mod kræft.

Landau er så absolut bedst kendt for sit mangeårige samarbejde med instruktøren James Cameron. D'herrers givtige samarbejde blev skudt i gang på "Titanic" fra 1997, som året efter vandt 11 Oscars – en rekord, som filmen deler med "Ben-Hur" og "Ringenes herre: Kongen vender tilbage".

Senere lavede makkerparret de to første "Avatar"-film, og Landau nåede også at arbejde på flere af sci-fi-franchisens kommende fortsættelser.

Se også: Moovy TV: "Avatar: The Way of Water"-interviews med storfilmens stjerner!

Faktisk er det relativt få projekter, som Landau lavede uden Cameron. Landau producerede eksempelvis Steven Soderberghs sci-fi-remake "Solaris" fra 2002, som Cameron også producerede, og senere assisterede begge mænd instruktøren Robert Rodriguez på sidstnævntes sci-fi-actionbrag, "Alita: Battle Angel" fra 2019.

Landau havde blot arbejdet som co-producer på tre film før "Titanic", herunder familiefilmklassikeren "Skat, børnene er skrumpet" og Warren Beattys tegneseriefilmatisering, "Dick Tracy". Men inden da var han faktisk blevet udnævnt til vicepræsident for 20th Century Fox' filmafdeling – og tilmed blot i en alder af 29 år.

I den tid var han med til at supervisere arbejdet på blockbusters som "Die Hard 2: Die Harder", "Den sidste mohikaner" og Camerons "True Lies".

Se også: Jon Landau bekræfter: "The Abyss" og "True Lies" udkommer på Blu-ray og 4K UHD i år!

Da Landau stoppede hos Fox, spurgte Cameron, om han havde mod på at læse hans manuskript til "Titanic", og et af Hollywoods mest succesrige kompagniskaber blev således født. Og det siger en del om Landaus eftermæle, at flere af branchens største filmmagere har udtalt sig oven på hans alt for tidlige død. "Ringenes herre"-skaberne Peter Jackson og Fran Walsh konstaterer:

"Vi taler for hele Weta FX-holdet, når vi siger, at vi er knust over Jon Landaus død. Jon var ikke blot en monumental personlighed inden for filmindustrien, men også en værdsat samarbejdspartner og ven. Jon bidrog med lidenskab uden fortilfælde på sine projekter, og hans indflydelse vil fortsat inspirere i årevis."

Og en sorgfuld James Cameron siger selv til Variety: "'Avatar'-familien sørger over, at vores ven og leder, Jon Landau, er gået bort. Hans skøre humor, personlige magnetisme, store gavmildhed og kraftige viljestyrke har udgjort kernen i vores 'Avatar'-univers i næsten to årtier.

"Hans eftermæle er ikke blot de film, han producerede, men det personlige eksempel, han satte – ukuelig, omsorgsfuld, inkluderende, utrættelig, indsigtsfuld og totalt unik. Han producerede glimrende film – ikke ved at anvende magt, men ved at sprede varme og glæden for filmskabelse. Han inspirerede os alle til at levere vores bedste hver eneste dag. Jeg har mistet en kær ven og min tætteste samarbejdspartner gennem de sidste 31 år. En del af mig selv er blevet flået af."

Landau blev chef for Camerons filmselskab, Lightstorm Entertainment, og alt fra tegneserier og videospil baseret på "Avatar" var Landau også med til at styre i land.

Landau efterlader sig sin hustru, Julie Landau, som han var gift med i næsten 40 år, samt deres to sønner, Jamie og Jodie.

Førnævnte Robert Rodriguez skrev på Facebook om Landau: "Jeg er helt knust over, at min ven og 'Alita'-produceren Jon Landau er gået bort. Han var så rar og jordnær, at det var let at glemme, at han også producerede de største film i verden. Han elskede sin familie og også sin større filmfamilie. Han var en stor inspiration og vil virkelig blive savnet."

Tilbage i 2019 mødte Moovy både Rodriguez og Landau til en snak om deres samarbejde på "Alita: Battle Angel", og den dengang 58-årige producer var både varm og snakkesalig:

Kommentarer

Hollywood-produceren (og James Camerons højre hånd) Jon Landau er død, 63 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen