Joel Schumacher er død, 80 år gammel

Den legendariske filminstruktør bag "Batman Forever" og "Lost Boys" blev 80 år.

Efter en længere kamp mod kræften tabte Joel Schumacher i dag kampen. Instruktøren, der blandt andet har stået bag "Kliken fra St. Elmo" og "8mm", blev 80 år gammel.

Joel Schumacher startede sin karriere i filmindustrien som kostumedesigner i de tidlige 70'ere, men det var først og fremmest bag kameraet, at Schumacher skabte sig et navn som en alsidig og talentfuld instruktør. "Kliken fra St. Elmo" fra 1983 og vampyrfilmen "Lost Boys" fra 1985 satte begge deres præg på 80'ernes film – og sidstnævnte er måske en af Schumachers mest elskede film, hvor Corey Haim, Corey Feldman og Kiefer Sutherland var med til at tage vampyrgenren i helt nye retninger.

Samarbejdet med Kiefer Sutherland fortsatte i science fiction-dramaet "Leg med døden" fra 1990, der også blev en ganske stor succes. I 1993 fulgte Joel Schumacher sin allerede voksende succes op med "Falling Down", som har Michael Douglas i sin måske bedste rolle som en helt almindelig mand, der pludselig får nok af al den råddenskab, han ser i samfundet.

Manden bag Bat-nipples

I 1995 får Joel Schumacher sit store økonomiske gennembrud, da han overtager Batman-franchisen fra Tim Burton. Schumacher castede Val Kilmer som Batman, og med en stjernespækket rolleliste bestående af navne som Jim Carrey og Tommy Lee Jones indtjente filmen mere end 300 millioner dollars. 

I 1997 følger så "Batman & Robin", hvor det denne gang er George Clooney, der spiller rollen som den kappeklædte hævner. Filmen blev ikke så stor en succes som sin forgænger, men var til gengæld den første udgave af Batman med såkaldte bat-nipples på dragten. Et æstetisk valg, som Schumacher med en fortid i kostumedesign selv stod bag.

Schumacher stod op igennem de sene 90'ere og det nye årtusinde bag flere mere eller mindre succesfulde actionfilm samt Nicolas Cage-klassikeren "8mm", telefonboksdramaet "Phone Booth" med Colin Farrell og krigsfilmen "Tigerland", ligeledes med Farrell.

En af Schumachers sidste opgaver i instruktørstolen var to afsnit af "House of Cards" i 2013.

Med Joel Schumachers død har Hollywood mistet en stor og unik instruktør med et særligt øje for spænding, action og design. 

Kommentarer

Joel Schumacher er død, 80 år gammel

 • ★★★★★0

  Ak, bortset fra Batman '66, er Batman & Robin den bedste live-action Bat-film nogensinde. Det ved alle.

  Bruno22-06-20 22:02

 • ★★★★0

  Han har sagt undskyld for "Batman og Robin", så jeg håber de skåner hans gravsten. 

  Lars!22-06-20 22:41

 • ★★★1

  RIP! Joel S.

  Og Mnjaaaah, var ikke Über-fan af B & R med/uden nipple-suits.

  ..heller ikke, den helt store dyrker, af hans 80'er fim...

  Men HOLD da helt ferie - hvor var/er jeg vild med Tigerland(2000)...måske noget, med min egen "situation", på daværende tidspunkt?!

  Samt et par skide gode boblere i: Falling Down(1993), The Client(1994), 8mm(1999), Phone Booth(2002), The Phantom of the Opera(2004) & A Time to Kill(1996).

  TAK

  Gasivodo22-06-20 23:26

 • ★★★★2

  Det var en genistreg at caste Sutherland som stemmen i Phone Booth.

  Elwood22-06-20 23:27

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen