Kirstie Alley er død, 71 år gammel

Den Emmy-belønnede skuespiller – kendt fra "Sams bar" og "Star Trek II: The Wrath of Khan" – er gået bort efter et kort kræftforløb.

I går døde skuespilleren Kirstie Alley, mens hun var omkranset af sine allernærmeste. I en officiel udtalelse på de sociale medier fastslår Alleys familie, at hun døde af kræft, men de specificerer ikke hvilken type kræft – blot at sygdommen først blev opdaget for nylig.

Familiens udtalelse lyder: "Til alle vores venner over hele kloden. Det gør os ondt at fortælle jer, at vores utrolige, kradsbørstige og kærlige mor er gået bort efter en kamp mod kræft. Hun var ikonisk på lærredet, men hun var endnu mere fantastisk som mor og bedstemor."

Alley efterlader sig sønnen William True Stevenson, datteren Lillie Price Stevenson og et enkelt barnebarn.

Hun debuterede som skuespiller i 1982 med en mindeværdig birolle i "Star Trek II: The Wrath of Khan", hvor hun spillede den vulcanske Starfleet-officer Saavik, som gang på gang overraskede sine ældre overordnede med sin snilde. Rollen blev overtaget af Robin Curtis i de efterfølgende fortsættelser.

Og så gik det pludselig stærkt. Alley fik iøjnefaldende roller i bl.a. sci-fi-thrilleren "Blind Date" og tv-megahittet "Nord og syd" om den amerikanske borgerkrig.

I 1987 fik hun sin karrieres suverænt største rolle – som den neurotiske bartender Rebecca Howe i "Sams bar" (originaltitel: "Cheers"), som konsekvent afviste Sams (Ted Danson) tilnærmelser. I 1991 vandt Alley en Emmy for sin indsats i serien. Hun spillede Howe i sammenlagt 147 afsnit frem til seriens afslutning i 1993.

"Jeg elskede hende"

Over for Deadline fastslår Danson i øvrigt: "Hendes evne til at spille en kvinde på randen af et nervesammenbrud var både rørende og hysterisk morsomt."

Danson så tilfældigvis et afsnit af "Sams bar" på en nylig flyrejse og skrev herom: "Hun fik mig til at grine for 30 år siden, da vi skød scenerne, og hun fik mig til at grine lige så meget nu. Da jeg forlod flyet, hørte jeg, at Kirstie var død. Jeg er så ked af det og så taknemmelig for alle de gange, hun fik mig til at le. Jeg sender kærlige tanker til hendes børn. Som de godt ved, havde deres mor et hjerte af guld. Jeg kommer til at savne hende."

"Frasier"-stjernen Kelsey Grammer, som dukkede op i "Sams bar", før han fik sin egen spin-off, fortæller også: "Jeg har altid følt, at sorgen over et offentligt menneskes død er en privat sag, men jeg siger gerne, at jeg elskede hende."

Mens Alley arbejdede på "Sams bar", fik hun bl.a. den kvindelige hovedrolle i den succesfulde komedie "Det er mig der snakker", hvor hun spillede en enlig mor til en kæk baby, som Bruce Willis leverede stemmen til. Filmen fik to mindre succesfulde fortsættelser.

John Travolta spillede Alleys kæreste i de tre film, og han har skrevet på Instagram: "Mit forhold til Kirstie var et af de mest særlige forhold i mit liv. Jeg elsker dig, Kirstie. Jeg ved, at vi kommer til at se hinanden igen."

Ud over sin skuespillerkarriere var Alley også kendt for sin bramfri attitude på de sociale medier, hvor hun bl.a. bakkede op om Donald Trump, og hun var et prominent medlem af Scientology, som hun tilskrev æren for at have bremset hendes stofmisbrug, da hun var yngre.

Alley vandt også en Golden Globe for sin indsats i "Sams bar" og vandt endnu en Emmy i 1994 for sin præstation i tv-dramaet "David's Mother", hvor hun spillede moderen til en autistisk dreng. Andre prominente titler på hendes CV er den prisbelønnede komedieserie "Veronica's Closet" og John Carpenters 90'er-gyser "Village of the Damned".

Og apropos priser, så føles det passende at afrunde nekrologen med Alleys herligt gæve og ucensurerede tale fra Emmy-uddelingen i 1991, hvor særligt Alleys daværende mand, skuespilleren Parker Stevenson, får "stor" ros med på vejen:

Kommentarer

Kirstie Alley er død, 71 år gammel

 • ★★★0

  RIP, har altid godt kunne lide hendes stil, særligt i Sams bar (hun var vel egentlig ikke bartender i sams bar, men købte den af ham og blev således hans chef så vidt jeg husker?). Men hun faldt dog lige lidt i min agtelsen, hvis hun var både Trump og Scientology fan... But RIP anyway

  Gormanden 6-12-22 11:43

 • ★★★★★★0

  Jeg havde et mindre crush på hende i slut 80'erne, og anede heldigvis intet om hendes nylige Trump status.

  71 år var for tidligt, uanset hvad - må hun hvile i fred.

  Wayne 6-12-22 12:06

 • ★★★★0

  Jeg crushede også på hende, men det var nok engang i start 90'erne med reruns af "Nord og syd" og "Cheers". De der øjne og den husky stemme...

  chandler75 6-12-22 19:40

 • ★★1

  RIP - husker hende bedst fra Look whos talkin. Har aldrig set Cheers.

  Jeg havde faktisk forudset, det var et billede fra Star Trek der ville blive brugt, når Moovy bragte nyheden :)

  MadMartigan 6-12-22 20:01

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen