Kostumedesigneren på "Star Wars" er død

John Mollo vandt en Oscar for sit kostumearbejde på "Star Wars: A New Hope". Han blev 86 år.

Da "Star Wars: A New Hope" fik premiere i 1977, var den ulig nogen anden film, publikum havde set. Filmens visuelle udtryk kom blandt andet fra kostumedesigneren John Mollo.

Mollo var militærhistoriker og havde skrevet flere bøger om uniformer. Dette førte til konsulentstillinger på store produktioner som "The Charge of the Light Brigade" fra 1968.

Da George Lucas begyndte arbejdet med Star Wars, blev Mollo anbefalet som kostumedesigner. Lucas udtalte i den forbindelse, at: "Jeg havde brug for én, der virkelig forstod rustning; én, der virkelig kendte militært hardware, mere end én, der kunne designe til scenen. Jeg ville have designs, der ikke skilte sig ud, men så ud, som om de hørte til der."

Det fik han i Mollo, der straks gik i gang med at forvandle Ralph McQuarries ikoniske koncepttegninger til kostumer, skuespillerne rent faktisk kunne have på.

Han arbejdede under stort tidspres og med et budget på kun 90.000 dollars. Med så lidt tid til at designe helt nye kostumer fra bunden gik Mollo på jagt i kostumesamlingerne og samlede alt, hvad han kunne, til at genbruge i "Star Wars".

DARTH VADER OG STORMTROOPERS

Genbruget var en succes. Darth Vaders ikoniske kostume blev sat sammen af en sort motorcykeldragt, en nazi-hjem, en gasmaske og en kappe, de fandt i afdelingen for middelalderkostumer.

Udstyret til stormtrooperne bestod blandt andet af udstyr købt i en spejderforretning, og så blev det hele spraymalet. Deres uniformer blev lavet på en måde, så skuespillerne kunne komme ind og ud af dem på fem minutter.

OSCAR-SUCCES

Mollo vandt en Oscar for sit arbejde på "Star Wars: A New Hope". Han modtog prisen omringet af stormtroopere og Darth Vader og sagde i sin takketale: "Som I kan se, er kostumerne fra 'Star Wars' ikke så meget ægte kostumer, men snarere lidt VVS-udstyr og automobilteknik."

Mollo arbejdede bagefter på flere andre sci-fi-film som "Alien" fra 1979 og "Imperiet slår igen" fra 1980. Han vandt sin anden Oscar for sit kostumearbejde på filmen "Gandhi" fra 1983.

Kommentarer

Kostumedesigneren på "Star Wars" er død

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen