Moovy fejrer 60-året for "Psycho" i CinemaxX

Filmhistoriens nok mest ikoniske gyser vises igen på det helt store lærred.

Mandag den 10. august er det præcis 60 år siden, at "Psycho" fik biografpremiere. En film, som er umulig at overse betydningen af – både filmhistorisk og som kulturelt fænomen, men også som en enormt veldrejet gyser. Det skal fejres.

Og dét gør Moovy i samarbejde med Sony Universal og CinemaxX på Fisketorvet på jubilæumsdagen, mandag den 10. august.

Filmen begynder kl. 19:00, hvor Moovys egen Johan Albrechtsen introducerer. Oveni selve biografturen får publikum også den nyeste udgave af filmen på Blu-ray, der indholder to versioner af filmen. Derfor er der al mulig grund til at se eller gense Hitchcocks uomgængelige klassiker i de helt rette omgivelser til 99,-.

Grænseoverskridende sex- og mordscener

Få film kan tage æren af at have så stor indflydelse på en genre som Alfred Hitchcocks "Psycho" fra 1960. I forvejen havde Hitchcock taget titlen som Master of Suspense takket være blandt andet en række thrillers siden de spæde år i 20'erne, og han havde allerede op gennem 50'erne markeret sig som én af de allerstørste filminstruktører overhovedet.

Dog manglede briten et vaskeægte hit af den slags, som kunne chokere. Og dét gjorde "Psycho". Ikke alene med det ikoniske badeværelsesmord og andre blodige scener, der for dén tid var grænseoverskridende voldsomme. Også de seksuelle under- og overtoner og ikke mindst de homo- og transseksuelle antydninger fik anstændige amerikanere galt i halsen. Intet nævnt, intet spoilet.

Den såkaldte Motion Picture Production Code (MPPC), eller Hays Code, som den også blev kendt under, havde begrænset film med "smudsigt" indhold siden slut-30'erne. Hitchcock havde også med "Rope" udfordret MPPC, og "Psycho" blev én af grundene til, at de selvcensurerende guidelines langsomt faldt sammen og åbnede op for et nyt filmlandskab i USA. Resten er historie, så at sige.

Deltag i fejringen af 60-året for "Psycho" med Moovy. Læs mere om eventet via dette link, hvor også billetter kan bestilles.

Kommentarer

Moovy fejrer 60-året for "Psycho" i CinemaxX

 • ★★★★★★1

  Damn - det gad jeg godt. 

  Wayne 4-08-20 14:27

 • ★★0

  Mandag den 10. august er det præcis 60 år siden, at "Psycho" fik biografpremiere i Danmark. En film, som er umulig at overse betydningen af – både filmhistorisk og som kulturelt fænomen, men også som en enormt veldrejet gyser. Det skal fejres.

  Dejligt initiativ. Ifølge Det Danske Filminstitut er det dog først til 1. maj næste år I kan fejre 60-året for filmens danske biografpremiere, men det er før min tid, så jeg skal ikke kunne sige hvem der har ret ;D

  www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/psycho-0

  Michael Andersen 5-08-20 21:30

 • ★★★0

  Dejligt initiativ. Ifølge Det Danske Filminstitut er det dog først til 1. maj næste år I kan fejre 60-året for filmens danske biografpremiere, men det er før min tid, så jeg skal ikke kunne sige hvem der har ret ;D

  www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/psycho-0

  Ups, det er også rigtigt – jeg har rettet teksten. Tak for at være vågen. :)

  Dolphinfriendly 5-08-20 22:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen