Morten Grunwald er død

Der sidste medlem af Olsen-banden er død, 83 år.

Den danske skuespiller og teatermand Morten Grunwald er død efter et længere kræftforløb.

Grunwald blev uddannet på Odense Teater og Det Kongelige Teaters elevskole og nåede at medvirke i over 50 film og en række tv-serier, herunder "Matador" som den kvindeglade kunstmaler Ernst Nyborg.

Morten Grunwald fik sit gennembrud i "5 mand og Rosa" fra 1964 og "Slå først, Frede!" fra 1965.

De fleste husker ham nok bedst fra hans rolle som Benny i "Olsen-banden"-filmene, der igennem 14 film fra 1968 til 1998 er blandt de mest sete danske biograffilm. Med Grunwalds død er det sidste medlem af den folkekære forbrydertrio gået bort. Poul Bundgaard, der spillede Kjeld, døde i 1998 i en alder af 75 år, og i 2004 døde Ove Sprogøe, der spillede lederen Egon. Han blev 84 år.

Morten Grunwald var igennem sin karriere desuden teaterchef for Bristol Teatret, Betty Nansen Teatret og Østre Gasværk.

Kommentarer

Morten Grunwald er død

 • ★★1

  Udover de ikoniske roller husker jeg ham også som stemmen fra barndommen i Disneys animerede “Robin Hood” og “Sværdet i stenen”, hvor Grunwald også var fremragende.

  Thomas Fenger15-11-18 17:25

 • ★★★0

  Man kunne godt se på ham de sidste på år, at det gok stødt ned af bakke, desværre. Så selv om det ikke kommer som den store overraskelse, er det alligevel trist at læse, at han nu er gået bort.

  Jeg har altid synes, at Morten Grunwald var et meget sympatisk og rart menneske, og det har været en fornøjelse både at høre hans anekdoter om de gode gamle Olsen Bande dage og følge ham som skuespiller. Selvfølgelig vil Benny for de fleste være den rolle, som han primært vil blive husket for. Som den evigt optimistiske mægler mellem chefen Egon og den mere underkuede Keld og vel egentlig ham, der forenede trioen igen når de var på randen af opløsning og bragte dem tilbage i kampen for manden på gadens oprør mod storkapitalends grådige lakajer.

  Hvil i fred Morten Grunwald og tak for de mange gode grin, og ikke mindst tak for at skabe en legendarisk figur, som vil blive elsket mange år ud i fremtiden. 

  NightHawk15-11-18 18:35

 • ★★★★0

  Det er selvfølgelig som Benny, man vil huske ham, men selv har jeg et enormt blødt punkt for hans præstation som den tykke eventyrkonge i Jul på Slottet. En sød og sjov karakter, som stod for meget af underholdningen i den julesaga.

  Riqon16-11-18 08:35

 • 0

  Lidt sidelæns: Han gjorde åbenbart også meget for at få Becketts værker spillet i Danmark. Jeg forstår mig sjældent på teater, men så alligevel opsætningen 3 x Beckett på Østre Gasværk Teater, hvor Grunwald efterfølgende blev hyldet for sit arbejde. Alle stykkerne var ret fine og især et ret finurligt, men uanset var det rørende at se Grunwald blive hyldet for sin passion og ihærdighed. Han var både stolt og ydmyg omkring det, hvilket var ret sympatisk.

  Nuvel...

  Muldgraver16-11-18 16:42

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen