Også Viaplay dropper nu at lave danske film og serier

De danske filmfolk kan gå en usikker fremtid i møde, efter stadig flere streamingtjenester har droppet danske produktioner som konsekvens af ny aftale.

Først var det TV2 Play, derefter Netflix, og nu har Viaplay også valgt at droppe produktionen af danske film og serier. Det sker som konsekvens af en ny rettighedsaftale, som danske producenter og filmfolk indgik i begyndelsen af året.

Indtil nu har det været sådan, at de danske skuespillere, instruktører og manuskriptforfattere fik et engangsbeløb for rettighederne til deres værker, men med den nye aftale vil filmfolkene løbende skulle betales af streamingtjenesterne, når deres film og serier bliver vist.

I et åbent brev kritiserer Viaplay Group aftalen, bl.a. fordi betalingen ifølge dem vil blive baseret på en streamingtjenestes størrelse og ikke på de enkelte film og seriers succes:

"Vi mener, det er mangelfuldt at basere en afregningsmodel på den overordnede succes for en streamingtjeneste, idet antallet af abonnenter er drevet af en række forskellige faktorer, herunder prissætning, pakketering og udvalget af indhold, der tilbydes. For eksempel er vores sportsudbud en vigtig drivkraft for vores abonnenter på tværs af vores markeder, og dette bør ikke inkluderes, når der skal fastsættes rettighedsvederlag for lokalt produceret fiktion."

Danmark kan ende som lavprioritetsmarked

Viaplay påpeger samtidig, at streamingtjenesterne i forvejen har til udsigt at skulle betale 6 % af deres overskud i Danmark som såkaldt "kulturbidrag" efter en ny politisk aftale, og at de to ting sammenlagt vil betyde, at Danmark vil ende som et lavprioritetsmarked i relation til investeringer i dansk indhold.

De skriver endvidere, at deres mål er at blive den førende udbyder af fiktion i Norden, og at det er deres ambition at lancere minimum 10 danske fiktionsserier og film årligt. Indtil videre er de planer dog skrinlagt:

"Indtil vi har opnået en bæredygtig aftale, ser vi imidlertid ingen anden udvej end at stille udvikling af yderligere danske fiktionsprojekter i bero. På længere sigt håber vi, at vi kan finde en farbar vej, så vi igen kan producere fiktion i Danmark og derved opfylde vores ambitiøse mål om at blive den førende udbyder af danskproducerede film og serier."

Hele det åbne brev kan læses her.

Kommentarer

Også Viaplay dropper nu at lave danske film og serier

  • 0

    Gør mig intet, så også hellere de brugte de penge udelukkende på amerikansk baserede film og tv serier.

    At tv2 og viaplay gør det, er pænt træls.

    Men i tidernes morgen valgte jeg netflix for dere amerikanske producerede film og serier, det også det samme jeg har gjort med disney+ og prime.

    Geekalot 7-06-22 17:50

  • ★★★★★★0

    Der er godt nok ikke meget der får mig til at blive som Viaplay kunde...

    Wayne 7-06-22 18:42

  • ★★1

    Jeg kan se, at jeg skal bruge RIGTIG meget tid som indlæser af lokalnyheder og romaner til svagtseende og blinde hos NOTA det næste stykke tid... :-D 

    The Paki Don 7-06-22 22:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen