Oscar-instruktør laver film om tyske flygtninge i besættelsestidens sidste dage

Anders Walters "Befrielsen" fortæller om et af Danmarks mørke og glemte kapitler.

I de sidste dage af Anden Verdenskrig lå Nazityskland i ruiner. Danmark blev i den periode tvunget til at tage imod 250.000 tyske flygtninge, som strømmede til landet i perioden fra februar til maj 1945. Efter fem år med besættelse og krig var der langt fra styr på forholdene.

13.000 flygtninge døde de første måneder efter ankomsten, blandt andet grundet mangel på lægehjælp fra dansk og tysk side.

"Befrielsen" skildrer begivenhederne på Fyn og er baseret på virkelige hændelser på Ryslinge Højskole, der var et af de mange steder, hvor de tyske flygtninge blev indkvarteret. Det oplyser Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Oscar-vindende instruktør på hjemmebane

Anders Walter, som i 2014 vandt en Oscar for sin kortfilm "Helium", fortæller: "Både i den danske modstandsbevægelse og befolkningen generelt var der stor uvilje mod de tyske flygtninge, og de, som ydede hjælp til flygtningene, kunne risikere chikane og beskyldninger om landsforræderi. Det stiller hovedpersonerne i 'Befrielsen' i et voldsomt etisk dilemma om, hvorvidt de skal hjælpe deres fjender."

"Befrielsen" er Anders Walters første danske spillefilm. I 2017 spillefilmsdebuterede han med den amerikanske "I Kill Giants".

Med fokus på filmproduktion på Fyn roser CEO for FilmFyn, Klaus Hansen, det ambitiøse project: "Vi er meget glade for at kunne støtte udviklingen af 'Befrielsen', der fortæller en vigtig og dramatisk historie fra vores region. Ryslinge Højskole, som har eksisteret siden 1851, er en af mange kulturelle og historiske seværdigheder på Fyn, der nu kan danne bagtæppe for en ambitiøs, historisk spillefilm."

Tomas Radoor fra Nordisk Film Productions fortsætter:

"Vores ambition i Nordisk Film er at give de dygtigste filmtalenter muligheden for at lave stærke og vigtige film, der når bredt ud til danskerne. Anders Walter har allerede bevist, at han er blandt sin generations dygtigste, og med ’Befrielsen’ har vi at gøre med en fortælling, som sætter fokus på vores fælles fortid og de svære dilemmaer, vi som nation er rundet af."

Anders Walter er netop nu i gang med at forberede "Befrielsen". Det vises endnu ikke, hvornår dramaet får dansk premiere.

Kommentarer

Oscar-instruktør laver film om tyske flygtninge i besættelsestidens sidste dage

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen