Skuespilleren Ed Asner er død, 91 år gammel

Den legendariske, Emmy-belønnede skuespiller lagde stemme til Carl Fredricksen i Pixars "Op" og medvirkede bl.a. i "Cobra Kai" og Oliver Stones "JFK".

Tidligere i dag sov skuespilleren Ed Asner ind, alt imens han var omkranset af sin familie. Det bekræfter skuespillerens pressesekretær over for Variety. Asner blev 91 år gammel.

Asner var især kendt for sin insisterende og kraftige, men samtidigt varme røst. Den kunne man bl.a. høre i Pixars Oscar-belønnede "Op", hvori Asner lagde stemme til den aldrende og sammenbidte pensionist Carl Fredericksen, der drager mod Sydamerika i sit gamle hus, som er udstyret med en enorm mængde kulørte balloner.

Senest brillerede Asner i bl.a. "Cobra Kai", hvori han spillede Johnny Lawrences stedfar, og hans skønne stemme kunne også høres i adskillige afsnit af den animerede komedieserie "American Dad!".

Men som det fremgår af mandens IMDb-profil, var Asner i årtier en ekstremt aktiv skuespiller, der tilmed vandt hele 7 Emmy-priser gennem sin glorværdige karriere. De fleste af priserne vandt han for rollen som den kompromisløse nyhedschef Lou Grant, som han både spillede i tv-serien "The Mary Tyler Moore Show" og senere i den populære spin-off "Lou Grant".

Blandt Asners andre bemærkelsesværdige roller finder vi rollen som julemanden i Will Ferrell-komedien "Elf", en Emmy-nomineret birolle i "CSI: NY", rollen som et spøgelse i 6. sæson af "The X-Files" samt rollen som den hårdtslående tidligere FBI-agent Guy Banister i Oliver Stones "JFK".

Men selvom Asner ofte fremstod hårdtpumpet og en kende krigerisk på flimmerkassen og det store lærred, så var han i virkelighedens verden angiveligt en hjertevarm og kærlig mand med en stærk retfærdighedssans, der bl.a. protesterede mod Sydafrikas apartheid og USA's krigsførelse.

Da han var yngre, var Asner – ligesom sin glansrolle, Lou Grant – stærkt interesseret i journalistik og chefredaktør på sit lokale skoleblad. Efter en tur i hæren flyttede han til Chicago og begyndte at optræde på byens skrå brædder. Først i 1960'erne begyndte han at blive et kendt i Hollywood ovenpå en række prominente tv-roller.

Asner blev gift (og skilt) to gange, og han efterlader sig sine fire børn, som også har hyldet deres afdøde far på skuespillerens officielle Twitter-konto.

Kommentarer

Skuespilleren Ed Asner er død, 91 år gammel

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen