Skuespilleren og kultskikkelsen Harry Dean Stanton er død, 91 år gammel

Den hædrede, garvede skuespiller Harry Dean Stanton er død i en alder af 91 år.

Stanton optrådte senest i den splinternye 3. sæson af David Lynchs tv-serie "Twin Peaks", og han medvirkede også i Lynch-filmene "Twin Peaks - Laura Palmers sidste dage", "Vilde hjerter", "Inland Empire" og "The Straight Story".

Han takkede dog i sin tid nej til skurkerollen i "Blue Velvet", som i stedet gik til Dennis Hopper. Ovenpå Stantons død har Lynch netop udtalt:

"Den store Harry Dean Stanton har forladt os. Der er ingen som Harry Dean. Alle elskede ham. Og med god grund. Han var en fantastisk skuespiller (faktisk bedre end fantastisk) – og et fantastisk menneske – og det var fantastisk at være i hans nærvær!!! Du vil blive savnet, Harry Dean!!! Masser af kærlighed herfra til dig, uanset hvor du nu måtte være!!!"

Igennem sin glorværdige karriere arbejdede Stanton ofte sammen med visionære instruktører. Han spillede den fåmælte maskinmester Brett i Ridley Scotts "Alien", en statsansat i Alfred Hitchcocks "The Wrong Man" og dagdriveren Travis Henderson i Wim Wenders klassiske kultfilm "Paris, Texas".

Stanton var især kendt for sine sørgmodige karakterer og sit meget nedtonede, naturtro skuespil, og han krediterede i sin tid sin gamle sambo, selveste Jack Nicholson, for at lære ham at "spille naturligt".

Skuespilleren var også en ferm sanger, og hans sangstemme kunne bl.a. høres i Paul Newman-klassikeren "Cool Hand Luke" fra 1967. Han var også gode venner med ikoniske sangere som Bob Dylan og Kris Kristofferson.

Stanton blev aldrig gift, men han har tidligere hævdet, at han har et par børn, som han således efterlader sig.

Kommentarer

Skuespilleren og kultskikkelsen Harry Dean Stanton er død, 91 år gammel

 • 0

  Rip! vildt han var 90 i det det nye Twin Peaks, det kom bag på mig..

  MadMartigan16-09-17 07:03

 • ★★★★0

  En legende har forladt os. R.I.P. Harry Dean Stanton. Jeg får lyst til at snuppe et gensyn med den fantastiske "Paris, Texas".

  Kruse16-09-17 07:07

 • ★★★0

  Herlig skuespiller. Hvil i fred.

  Benway16-09-17 08:50

 • 0

  Så nu bliver der ikke længere tale om bonus ordningen på Nostromo.

  Var han i øvrigt ikke med i både Schwarzeneggers The Last Stand og

  i Avengers?

  Kviesgaard16-09-17 13:52

 • ★★★0

  Fantastisk skuespiller der altid leverede en præsentation, som var stærkt seværdig ligegyldig hvilken rolle han havde. Ud over Stantons arbejde med David Lynch så husker jeg ham især for film som "Paris, Texas", "Escape From New York", og som den godmodige og hjertevarme far i "Pretty In Pink" og så fra den herlige kultfilm "Repo Man" hvor han udgjorde et meget morsomt umage makkerpar med Emilio Estevez. 

  NightHawk16-09-17 14:03

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen