To danske dokumentarer vinder priser på Sundance

"The Territory" og "A House Made of Splinters" har sammenlagt snuppet tre priser på en af verdens største filmfestivaler.

I de seneste år har dansk film haft kronede dage på den amerikanske filmfestival Sundance.

Tilbage i 2018 vandt "Den skyldige" festivalens publikumspris, og sidste år vandt dokumentarerne "Flugt" og "President" hhv. juryens hovedpris og specialpris.

Derudover fik Christian Tafdrups nyeste film, gyseren "Speak No Evil", verdenspremiere på dette års Sundance-filmfestival.

Se også: Moovy TV: "President": Interview med Sundance-vinderen Camilla Nielsson

Se også: Moovy TV: "At være flygtning er ikke en identitet, det er et livsvilkår" - interview med instruktøren bag "Flugt"

Og i år har to danske dokumentarer pudsigt nok også sejret på den prestigefyldte filmfestival – med deres i alt tre vundne priser understreger "The Territory" og "A House Made of Splinters", at Danmark er en af de helt store spillere på den globale dokumentarscene.

"The Territory" vandt publikumsprisen inden for dokumentarsektionen, mens den også hjemtog juryens specialpris, der hylder dokumentarisk dygtighed, og som gik til filmens instruktør, Alex Pritz, og den danske producer Sigrid Dyekjær. Dyekjær har tidligere produceret bl.a. den dansk-syriske "The Cave", som blev Oscar-nomineret i 2020.

Som det fastslås i PR-bureauet Neumann Strategi & Kommunikations pressemeddelelse om Sundance-sejrene, så skildrer "The Territory" den utrættelige kamp, som det indfødte Uru-eu-wau-wau-folk kæmper mod de omfattende skovrydninger og brande, som ulovlige skovhuggere og ikke-indfødte landmænd har forårsaget i den brasilianske Amazonasjungle.

Filmen er delvist optaget af Uru-eu-wau-wau folket over en periode på tre år og følger aktivisterne i deres kamp, når de sætter deres liv på spil og ved hjælp af moderne teknologi opretter deres eget nyhedsmediehold i håb om at afsløre og udbrede sandheden om de uhyrlige overgreb til den vestlige verden.

Tidligere på ugen kunne den danske producent underskrive en distributionsaftale med den globale streamingudbyder National Geographics Documentary Films, der sikrer filmens udbredelse til mere end 170 lande via Disney+.

Læs også: "Flugt" kåret som Årets dokumentar til Gotham Awards

Årets anden danske, dokumentariske Sundance-vinder er "A House Made of Splinters", som er instrueret af Simon Lereng Wilmont og produceret af Final Cut for Real.

Og det Wilmont selv, som vandt prisen for årets bedste dokumentarinstruktør.

"A House Made of Splinters" foregår i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat sig dybe spor og krævet sine ofre. Familier, børn og voksne er drevet ud i fattigdom og social armod, og i mange tilfælde er det, som altid, børnene, der betaler den højeste pris, når de svigtes og efterlades uden forældres omsorg.

Men i et hus, ganske tæt på frontlinjen, driver en lille gruppe engagerede socialarbejdere et børnehjem. Med stor kærlighed forsøger de voksne at genopbygge børnenes tillid og tro på, at de også har en fremtid og et håb for livet.

Både "A House Made of Splinters" og "The Territory" kan ses på årets udgave af CPH:DOX, som løber af stablen i marts.

Moovy TV har tidligere interviewet Wilmont om hans foregående dokumentar: den hjerteskærende og prisbelønnede "The Distant Barking of Dogs", som også handler om børn i det krigshærgede Ukraine og derfor desværre stadig er ualmindeligt aktuel. Det indslag kan du se herunder:

Kommentarer

To danske dokumentarer vinder priser på Sundance

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen