Tobias Lindholm om Oscar-nominering: "Jeg er dybt taknemmelig og beæret"

"Krigen", der er skrevet og instrueret af Tobias Lindholm, blev tidligere i dag sammen med fire andre udenlandske film nomineret i Oscar-kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film - og er dermed i spil til én af filmbranchens absolut mest prestigefyldte statuetter.

I den forbindelse udtaler Lindholm i en pressemeddelelse: "Jeg er dybt taknemmelig og beæret over den nominering, som 'Krigen' har fået i dag. Det har været  fantastisk at opleve, hvordan vores danske film om den danske krigsindsats i Afghanistan har formået at rejse ud i verden og modtage international anerkendelse. Jeg deler denne overvældende ære med hele mit filmhold. Men i særdeleshed med de soldater, flygtninge, pårørende og jurister, hvis erfaring fra krigen i Afghanistan gjorde denne film mulig.

Jeg har ofte talt om mine films afhængighed af virkeligheden, men jeg må konstaterer, at denne nominering føles aldeles uvirkelig. På en magisk og eventyrlig måde. Og så er det jo et stort skulderklap til den samlede danske filmbranche, at vi nu står her igen.

"Krigen" er Tobias Lindholms tredje spillefilm som både instruktør og manuskriptforfatter siden debuten med det anmelderroste fængselsdrama "R", efterfulgt af "Kapringen".

René Ezra, som er den ene af filmens producere, siger: Med 'Krigen' har dansk film atter vist sit internationale potentiale. Det, som kan synes som en national historie om en dansk soldat i et dansk retsopgør og dilemma, har også ramt et internationalt publikum med samme store kraft og bevist, at stærke historier har universel styrke og kan bevæge langt udenfor landets grænser. Udlandet har længe haft et godt øje for Tobias Lindholms særlige evne til at fortælle de intense og universelle menneskelige dramaer - det mærker vi med stor tydelighed, når filmen møder sit internationale publikum.

13 gange tidligere har en dansk spillefilm været nomineret i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film. For tre år siden lykkedes det dog også for Tobias Lindholm at opnå en shortlisting som manuskriptforfatter til "Jagten" - men kun tre gange er det lykkedes for en dansk spillefilm at vinde en Oscar - det skete senest i 2011 med Susanne Biers "Hævnen".

Årets Oscar-uddeling finder sted søndag 28. februar i det traditionsrige Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills, Los Angeles.

Se eller gense Moovys "Krigen"-interview med Tobias Lindholm og Pilou Asbæk herunder.

Kommentarer

Tobias Lindholm om Oscar-nominering: "Jeg er dybt taknemmelig og beæret"

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen