Vinderne på CPH:DOX 2018 er kåret

For 15. gang blev vinderne af de internationale konkurrencer på CPH:DOX kåret ved prisuddelingen, og i år var de danske film stærkt repræsenteret i vinderfeltet.

Vinderne er blevet fundet i festivalens seks internationale konkurrencer: Dox:Award, Nordic:Dox Award, F:ACT Award, New:Vision Award, Next:Wave Award og Politikens Publikumspris. Alle vindere blev fundet ved internationale juryer, undtaget Politikens Publikumspris, der blev afgjort ved publikumsafstemning. Alle vindere modtager 5.000 euro, med undtagelse af vinderen af Next:Wave (1.000 euro) samt vinderen af Politikens Publikumspris, der modtager 50.000 kroner af Politiken.

Dox:Award 2018

Vinder: "The Raft" (Marcus Lindeen, Sverige, Danmark, USA, Tyskland)

"The Raft" af svenske Marcus Lindeen genfortæller historien om alle tiders mærkeligste sociale eksperiment, med dem der selv deltog i det. I 1973 sejlede fem mænd og seks kvinder over Atlanten på en tømmerflåde. Et socialt eksperiment og et videnskabeligt studie i vold, aggression, sex og gruppeadfærd, ledet af en radikal, mexicansk antropolog.

"The Raft" får dansk biografpremiere igennem DOXBIO 5. september.

Special Mention

"América" (Erick Stoll & Chase Whiteside, USA)

Juryen giver en special mention til "América", et charmerende, mexicansk eventyr om tre umage brødre og deres 93-årige bedstemor i en film om familiebånd.

F:ACT Award

Vinder: "Laila at the Bridge" (Elizabeth Mirzaei, Gulistan Mirzaei, Canada, Afghanistan)

"Laila at the Bride" følger en usædvanlig viljestærk kvindelig aktivist i sin kamp mod den afghanske heroin-mafia i Kabul.

New:Vision Award

Vinder: "Wild Relatives" (Jumana Manna, Libanon, Norge)

"Wild Relatives" er et originalt og politisk sensitivt værk, der kortlægger udveksling af økologisk valuta mellem to af verdens kornbanker, der er arkiver for landbrugets mindste grundbetingelse: frøkorn.

Special Mention

"Translations" (Tinne Zenner, Grønland, Canada, Danmark)

Juryen giver en special mention til danske Tinne Zenner for hendes film "Translations" (grønlandsk: "Nutsigassat"), der reflekterer over sprogets rolle som kolonisator af fremmede landskaber. Et kritisk billedværk, hvor Grønlands uendelige vidder skaber et frirum for tanken.

Nordic:Dox Award 2018

Vinder: "Lykkelænder" (Lasse Lau, Danmark, Grønland)

"Lykkelænder" reflekterer og dokumenterer forholdet mellem Grønland og Danmark mellem forestillinger og myter. Men hvordan giver man den grønlandske erfaring en form, når man selv er dansk?

Hvis du ikke har fået set dette års Nordic:Dox Award-vinder endnu, kan du stadig nå den sidste visning søndag 25. marts kl. 19:00 i Gloria.

Special mention

"The Night" (Steffan Strandberg, Norge)

"The Night" er en bittersød fortælling i traditionen fra Karl Ove Knausgaard om to brødres opvækst med en alkoholiseret mor og en fraværende far.

Filmen vises sidste gang søndag 25. marts kl. 21:15 i Gloria.

Next:Wave Award 2018

Vinder: "Beautiful Things" (Giorgio Ferrero & Federico Biasin, Italien)

"Beautiful Things" er en dokumentarisk sci-fi-film fra den fremtid, vi allerede lever midt i - uden at vide det.

Special Mention

"Minding the Gap" (Bing Liu, USA)

"Conventional Sins" (Anat Yuta Zuria & Shira-Clara Winther, Israel)

"Minding the Gap" tager os fra skateboard-video til en dokumentarisk "Boyhood" - og følger tre unge venner, der vokser op, bliver unge mænd og træffer livsvalg for rullende kamera. "Conventional Sins" er en doku-noir om seksuelt misbrug i det ultra-ortodokse miljø i Jerusalem, hvor den nu voksne Meilech endelig konfronterer sin sugar daddy.

"Minding the Gap" vises sidste gang mandag 26. marts kl. 19:30 i Empire.

"Conventional Sins" vises sidste gang søndag 25. marts kl. 21:30 i Falkoner Biograf.

Politikens Publikumspris

Vinder: "False Confessions" (Katrine Philp, Danmark, Tyskland)

"False Confessions" er en juridisk thriller om en pro bono-idealists arbejde for retfærdighed i et kynisk retssystem. Hvis du ikke har fået set dette års vinder af Politikens Publikumspris endnu, kan du stadig nå visningen søndag 25. marts kl. 21:15 i Park Bio og ekstravisningen tirsdag 27. marts kl. 21:30 i Grand Teatret.

Kommentarer

Vinderne på CPH:DOX 2018 er kåret

  • ★★0

    Ærgerligt, at Mind The Gap ikke vandt Next:Wave. Fantastisk film!
    Og fuldt fortjent til False Confessions - true-crime i international klasse.

    Mikkel Abel24-03-18 13:48

  • ★★★★★★0

    Fik set "Den Nat Vi Faldt" - som var en anelse langtrukket, af de film der blev vist. (Følte mig dog helt finkulturel, sådan at gå til en visning af en dokumentar i kælderen på Kolding Bib. Man bevæger sig vel i de rette kredse?)

    davenport24-03-18 17:59

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen