"Riget Exodus": seriens svenske stjerner afsløret

En lang række prominente svenskere slutter sig til 3. sæson af Lars von Triers kultserie.

Ingen "Riget" uden svenskere.  "Danskjävlar!" var den bitre svenske overlæge Stig Helmers mantra i de to første sæsoner af "Riget" i 90'erne.

Med 3. og sidste sæson af Lars von Triers elskede serie er der lagt op til endnu flere svenske eder, når navne som Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Ida Engvoll, Asta August og Anders Mossling støder til. Dette toppes med gæsteoptræden fra dansk-svenske David Dencik og verdensstjernen Alexander Skarsgård.

Det anstrengte forhold mellem Danmark og Sverige, som startede i de første sæsoner, når nye højder i "Riget Exodus", da svenskerne på Rigshospitalet har etableret samtalegruppen SA (Swedish Anonymous). De mødes i kælderen for i skjul at udtrykke deres frustrationer over danskernes joviale og arrogante omgangsform. Som tingene udvikler sig, spirer et oprør i gruppen.

LÆS OGSÅ: "LARS VON TRIER LAVER "RIGET 3"

Mikael Persbrandt er tilbage i Danmark, hvor han medvirker i en dansk produktion for første gang siden Kristian Levrings western "The Salvation" fra 2014.

I "Riget Exodus" spiller han overlægen Helmer Jr., også kaldet Halmer, da den ledende overlæge, Pontopidan (spillet af Lars Mikkelsen), mener, at en halv Helmer må være en Halmer. Helmer Jr. er søn af Stig Helmer – den notorisk dansk-hadende svenske overlæge, som Ernst Hugo Järegård fik udødeliggjort i seriens første sæsoner.

I Danmark har Mikael Persbrandt tidligere haft hovedroller i bl.a. Susanne Biers "Hævnen" og Pernille Fischer Christensens "En du elsker", og de seneste år har han haft markante roller i store internationale produktioner som "Hobbitten"-trilogien, "Kong Arthur", "The Girl in the Spider's Web", "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" og senest "Sex Education".

Tuva Novotny har gennem mange år arbejdet på begge sider af sundet. I "Riget Exodus" spiller hun lægen Anna, der har til opgave at kontrollere sine kolleger og sikre, at alt går rigtigt til. Herhjemme har hun tidligere haft store roller i bl.a. Nikolaj Arcels "Sandheden om mænd", Tobias Lindholms "Krigen" og Jonas Arnbys "Selvmordsturisten". Internationalt har hun haft roller i bl.a. "Eat, Pray, Love" med Julia Roberts, Janus Metz' Bjørn Borg-film, "Borg", og Alex Garlands "Annihilation".

Verdensstjerner BESØGER Riget

Alexander Skarsgård gæsteoptræder som advokat på Rigshospitalet. En rolle han arver efter sin far, Stellan Skarsgård, som spillede advokat i 2. sæson af Riget. 

Alexander Skarsgård har fået sit store gennembrud i Hollywood inden for de senere år, hvor han bl.a. har medvirket i kultserien "True Blood", spillet den Emmy-vindende rolle som Perry Wright "Big Little Lies", lagt krop til hovedrollen i "The Legend of Tarzan" og medvirket i mesterværket "Battleship".

Senest har svenskeren haft hovedrollen i "Godzilla vs. Kong" og er snart er aktuel i tredje sæson af "Succession". Han har desuden tidligere arbejdet sammen med Lars von Trier i "Melancholia".

Dansk-svenske David Dencik har også en gæsteoptræden, hvor han spiller Bosse, lederen af Swedish Anonymous. Dencik har medvirket i knap 100 film og tv-serier i løbet af de seneste godt 15 år. Han har vekslet mellem danske film som "En kongelig affære", "Fasandræberne", "Mænd og høns" og "Der kommer en dag", adskillige svenske film og tv-serier samt internationale kæmpeproduktioner som "Snemanden", spionthrilleren "Dame, konge, es, spion", og de roste tv-serier "Top of the Lake" og "Chernobyl". Snart er han aktuel i den danske serie "Kastanjemanden" og som skurk i den næste Bond-film, "No Time to Die".

I øvrige roller medvirker Ida Engvoll i rollen som hackeren Kalle. Ida Engvoll har medvirket i flere store produktioner, herunder serien "Love & Anarchy". Ligeledes ses dansk-svenske Asta August i rollen som medicinstuderende på Rigshospitalet. Asta er først lige brudt igennem og har inden for de senere år haft roller i danske serier som "Sygeplejeskolen" på TV2 Charlie og "Bedrag" på DR1, og hun er desuden aktuel i Bille Augusts "Pagten". Anders Mossling medvirker som vagt i Swedish Anonymous.

I forvejen har det allerede været ude, at Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Peter Mygind, Udo Kier og Laura Christensen medvirker.

"Riget Exodus" har forventet danmarkspremiere på Viaplay i løbet af 2022 og lanceres som en Viaplay Original, hvorefter den får TV-premiere på DR.

I forbindelse med produktionen af "Riget Exodus" er de to forgående sæsoner blevet restaureret, således at alle sæsoner udsendes samlet i høj kvalitet.

Kommentarer

"Riget Exodus": seriens svenske stjerner afsløret

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen