Forum - Forum-tråd: Madtråden

Madtråden

  • ★★★★★★0

    Jeg bruger cirka samme opskrift som Guldager. Normalt går jeg efter svin/kalv, da jeg synes at det smager af lidt mere og kylling kan også sagtens bruges, men der tilføjer jeg som regel lidt mere krydderi.

    • 4-500 gram kød.
    • 1 æg
    • mælk
    • løg - hakket til ukendelighed i en minihakker
    • salt og peber - cirka to teskefulde af hver
    • havregryn i stedet for mel. Man kan ikke se eller smage forskel, det gør bare farsen så meget lettere at arbejde med.

    Så lader jeg det normalt stå i køleskabet en halv times tid, før jeg skal stege det, men bruger slet ikke så meget smør. Når jeg former frikadellerne, har jeg et glas vand stående til skeen, i stedet for at bruge smør - hvis du ikke har lavet frikadeller før, er det for at forhindre at farsen i at klistre fast til skeen.

    Hvis du vil lave græske frikadeller, skal man vist normalt bruge oksekød i stedet og så bare dumpe masser af hvidløg og feta i, hvilket er nice. Så er der også en glimrende undskyldning for at fylde sig med tzatziki.

    Zero Cool13-05-20 15:46

  • ★★★★0

    Laver i det i ren smør, eller en smør/olie blanding?

    dyg13-05-20 15:58

  • ★★★★★★0

    Helst i margarine, men det har jeg sjældent hjemme, så som regel bare i olie. Det kan være lidt svært at styre mht. stegeflade ift. kernetemperatur. Da jeg arbejdede på kro, var det altid i margarine-hav.

    davenport13-05-20 16:02

  • ★★★★0

    Jeg har i mine 40 år aldrig købt en pakke margarine...

    dyg13-05-20 16:17

  • ★★★★0

    Men nu vil jeg stege nogle fiskefileter, i en ikke ubetydelig mængde smør og olie.

    dyg13-05-20 16:20

  • ★★★★★★0

    Jeg bruger smør. Jeg brugte margarine i mange år, fordi det er hvad mine forældre bruger, men på et eller andet tidspunkt skiftede jeg til smør, bare for at prøve det og jeg kan bedre lide smør til formålet.

    Zero Cool13-05-20 16:32

  • ★★★★★0

    Min far og jeg har en diskousion, hver gang han laver frikadeller, jeg mener de skal blot være brune, mens han er stor tilhænger af de er lidt sort og med skorpe på.

    Elwood13-05-20 18:02

  • ★★★★★★0

    Synes bare smør er svært, da det branker ved relativ lav varme. Nå, Obersten foreslog frikadeller til aften, helt uafhængig af denne tråd, så det skal vi ha om lidt.

    Hvad sovs får i egentlig til? Jeg er opvokset med brun sovs, hvor den tykke er opvokset med persillesovs. Jeg står tit med to sovse, fordi jeg bare gerne vil ha den brune. 

    davenport13-05-20 18:21

  • ★★0

    Synes bare smør er svært, da det branker ved relativ lav varme. Nå, Obersten foreslog frikadeller til aften, helt uafhængig af denne tråd, så det skal vi ha om lidt.

    Hvad sovs får i egentlig til? Jeg er opvokset med brun sovs, hvor den tykke er opvokset med persillesovs. Jeg står tit med to sovse, fordi jeg bare gerne vil ha den brune. 

    Altid bearnaise til frikadeller !

    MadMartigan13-05-20 18:39

  • ★★★★★★0

    Jeg laver aldrig sovs længere. Jeg gider ikke besværet, når jeg laver mad til mig selv, da jeg også sjældent gider at koge kartofler. Men jeg er vokset op med at brun sovs hører til frikadeller.

    Zero Cool13-05-20 18:46

  • ★★★★★★0

    Køber K-Salats Bearnaise og smider lidt ekstra eddike og estragon i. Det er meget sjældent, jeg laver brun sovs.

    Og det er også oftest ovnfritter til, men når knægten gider rigtige kartofler igen, så bliver det sådanne. For det meste også gulerødder med honning og broccoli til. 

    Guldager13-05-20 19:09

  • ★★★★★★0

    Jeg ramte den lige i røven i aften. Der blev spist op. 4 deller tilbage fra 1 kg kød, ingen kartofler og en sjat sovs og en rest af broccoli. 4/5 repræsenterede sig ved bordet, og gik mætte derfra. Sovsen fik store komplimenter med på vejen. Her er opskriften, så i kan skamme jer over ikke at lave sovs:

    Kogte panden af i vand, siede det i en gryde og gav det et okse- og et grønt-bouillon. En spske sukker, salt og peber og en god sjat fløde. Den var stadig lidt lys, så en smule kulør. Smagte den til med hovedsaglig salt hen af vejen, og den endte med at smage af frikadellesovs tilsidst. 

    Mht. det med at lave mad, selvom man er selv, så har jeg altid gjort det i de mange år jeg var enlig. Har altid nydt det, og været ret ligeglad med, om jeg sad selv eller der var andre. Tror også det er derfor (i al beskedenhed) at jeg er god til at lave mad. Har gjort det siden jeg var lille, og stod på en skammel ved siden af min mor. (Der er udlært økonoma, for ca. 100 år siden.)

    davenport13-05-20 19:24

  • ★★★0

    En normal frikadelle laver jeg meget klassisk:

    Svinekød, æg, mælk eller boullion, fintrevet løg, salt og peber, mel

    Men ofte har jeg finthakket gulerod, selleri og champignon i - halv-halv af grønt og kød.

    Og så mega meget smør på panden. Så meget, at det når ca halvvejs op på dellerne. 

    Kalv og flæsk er nok det mest rigtige, vil jeg mene. Men ellers passer det vist meget godt. Man kan med fordel eksperimentere. Lidt reven rød peperfrugter giver også en god smag, men så er  det jo ikke rigtige frikadeller længere.

    Aranyhajú Nyárszépe13-05-20 20:06

  • ★★★0

    Havde ikke lige set, at der var kommet en hel side kommentarer mere.

    Tilføjelse angående sovs: Har aldrig hørt om hverken Bernaise eller persillesovs til frikedeller. Brun sovs er vel det mest normale, men stuvet hvidkål er også en klassiker der passer godt til og så er hvidkål jo sundt. Husk lidt muskatnød og godt med peper.

    Aranyhajú Nyárszépe13-05-20 20:06

  • ★★★★0

    Havde ikke lige set, at der var kommet en hel side kommentarer mere.

    Tilføjelse angående sovs: Har aldrig hørt om hverken Bernaise eller persillesovs til frikedeller. Brun sovs er vel det mest normale, men stuvet hvidkål er også en klassiker der passer godt til og så er hvidkål jo sundt. Husk lidt muskatnød og godt med peper.

    Hjemme ved den gamle var der altid persillesovs til. Men hun var god ved mig, og lavede næsten altid en omgang brun sovs til mig, da jeg slet ikke kan med persillesovs.

    dyg13-05-20 20:41

  • ★★★★★★0

    Så har du ikke smagt min...

    davenport13-05-20 20:43

  • ★★★0

    Jeg har mest fået persillesovs til stegt flæsk og det var rigtig godt. Der blev af en eller anden grund altid ædt helt vildt mange kartofler, når der var persillesovs.

    youtu.be/MmBvcwcBmls

    Aranyhajú Nyárszépe13-05-20 21:05

  • ★★★★0

    Så har du ikke smagt min...

    Mit problem er persille. Mange kan ikke fordrage koriander, jeg kan ikke klare persille.

    dyg13-05-20 21:37

  • ★★★★★★0

    Du kan smage min anden ting...? Kan du lide ost? Gammel ost?

    davenport13-05-20 22:17

  • ★★★★★★0

    Jeg kan slet ikke følge med i de gourmet retter i ofte beretter om. Jeg kan såmænd godt lide at lave mad dog. Har gang i at sous vide en kalveculotte i dag. Den får 5 timer på 58 grader. Hvad der serveres til, er jeg ikke helt sikker på endnu. Eller jo, kartofler og grønt. Men hvordan dette tilberedes har jeg ikke helt besluttet mig for. 

    Jeg er dog åben for forslag:)

    T. Nielsen14-05-20 13:36

  • ★★★★★★0

    Efter den snak med frikadeller, står den på græske frikadeller i aften. Skal satme lige have lidt feta og hvidløg og sådan.

    Zero Cool14-05-20 13:39

  • ★★★★★★0

    Til den slags, laver jeg næsten altid bagte kartofler. Og så er Obersten pjattet med min hvidløgsflødeskum. Jeg pisker bare noget fløde med hvidløgspulver og lidt salt, og så overrører jeg lige lidt. Det smager godt til.

    davenport14-05-20 13:42

  • ★★★★★★0

    Til den slags, laver jeg næsten altid bagte kartofler. Og så er Obersten pjattet med min hvidløgsflødeskum. Jeg pisker bare noget fløde med hvidløgspulver og lidt salt, og så overrører jeg lige lidt. Det smager godt til.

    Så må det blive hasselbagte (eller hvad det nu hedder), da dem jeg har er lidt for bette til en bagekartoffel tænker jeg. 

    Hvidløgsflødeskum har jeg aldrig hørt om. Det lyder spændende. Desværre har jeg en kone der ikke er vild med hvidløg, svampe, nødder, krydderier og (bare en anelse) stærk mad/kraftig smag. Det føler jeg ofte begrænser tingene lidt:-/ 

    T. Nielsen14-05-20 13:57

  • ★★★★★★0

    Her er det nærmest altid mig der bestemmer over maden. (Jeg skal jo lave det) Dog er jeg lydhør over for forslag. Hvis man så ikke kan lide det, så har vi bare en husregel om at spise rugbrød. Dén er alle med på. 

    davenport14-05-20 14:06

  • ★★★★★★0

    Her er det nærmest altid mig der bestemmer over maden. (Jeg skal jo lave det) Dog er jeg lydhør over for forslag. Hvis man så ikke kan lide det, så har vi bare en husregel om at spise rugbrød. Dén er alle med på. 

    Så ville jeg stå og lave mad alene til mig, hver dag:D Pigerne er lige så kræsne som deres mor (and I know why!)

    T. Nielsen14-05-20 14:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen