Anmeldelse: Weathering with You

Har du den fejlagtige fordom, at tegnefilm kun er for børn, bør du unde dig selv at blive modbevist af denne animationsperle.

Danmark åbnes lige så stille op her i kølvandet på coronakrisen, og nu er turen kommet til biograferne. På en måde synes det meget passende, at en af de første premierer, vi får her to en halv måned efter nedlukningen, er en film, der er æstetisk eskapisme. En kærlighedshistorie om to unge menneskers higen efter at være tæt på hinanden samt en temmelig direkte allegori over en anden åbenlys krise, vi lidt har glemt: Klimakrisen.

Instruktøren Makoto Shinkai, der stod bag det legesyge og visuelt bjergtagende eventyr "Your Name" (den mest indbringende animé-film nogensinde!), er tilbage i vante rammer. Denne gang med en historie om unge Hodoka, der søger til Tokyo i håb om at finde lykken. Afvisningerne står dog i kø og rammer ham som en spand koldt vand i hovedet – ligesom den evigt silende regn, der ikke lader til at ville aftage. Da teenageren møder "solpigen" Hina, som viser sig at have helt usædvanlige evner, tager storbyeventyret en uventet drejning.

Ligesom i "Your Name" har vi at gøre med et univers, der trækker på magisk realisme, hvor mirakler eller overnaturlige fænomener rent faktisk kan finde sted. Samtidig er portrætteringen af metropolen Tokyo overvældende i sin detaljerigdom og med til at forankre historien i en troværdig virkelighed. Shinkai har i det hele taget fantastisk flair for det visuelle. Med sin unikke æstetiske stil og genkomne tematikker lægger den 47-årige filmskaber sig efterhånden solidt i toppen af japansk animationsfilms auteur-panteon sammen med mestre som Hayao Miyazaki og Mamuro Hosoda (begge tydelige inspirationer, i øvrigt).

Men hvor Miyazaki gerne laver mere børnevenlige film, og Hosoda ofte retter sig mod et voksent publikum, så synes Shinkai at kredse om ungdommen. "Weathering with You" er ingen undtagelse og en oplagt film til young adult-segmentet. Trods øjet for små detaljer og gennemgående klima-tema, så er det først og fremmest den altopslugende kærlighedshistorie, der er i fokus her, akkompagneret af ørehængende J-pop. Er man ikke vant til asiatisk film, kan den indimellem oversentimentale tone virke ufrivillig komisk eller skurre i helhedsbilledet. Det er dog stadig imponerende, at Shinkai formår at tackle både ungdomsforelskelse, rodløshed, storbyens fremmedgørelse og klimaangst i en ramme af lige dele hverdagsdrama, romantisk komedie, science-fiction og fantasy. Vel at mærke uden at tabe pusten eller fare vild.

Og måske er det netop godt set at tage en varm kartoffel som klimaforandringerne op i en animationsfilm henvendt til de unge. Om nogen er det Generation Greta, der er optaget af problematikken og efterhånden trætte af for meget snak og for lidt handling. Filmen pakker i hvert fald ikke tematikken ind, når den lader Tokyo drukne i regn og viser uregerlige vejrfænomener, som kun synes at kunne mildnes, hvis de unge går forrest. Verdens skæbne ligger i deres hænder, men hvor langt er de parate til at gå for at stoppe syndfloden? Og er vi virkelig herrer over, hvad fremtiden bringer, eller er det blot naturens gang, som det altid har været? Interessante spørgsmål, der nok skal få diskussionerne til at blusse op i klasseværelserne.

"Weathering with You" har et højt ambitionsniveau og indfrier det meste af det. Det er klart en film, der taler mest til ungdommen, men bestemt også en film, som deres forældre og bedsteforældre vil kunne nyde og blive klogere på. Makoto Shinkai slår endnu engang fast, at "tegnefilm" ikke kun er for børn. Har man den slags fejlagtige fordomme, bør man unde sig selv at få dem modbevist af denne lille animationsperle. Den er det hele "vejr"!

Weathering with You

Kommentarer

Weathering with You

  • 0

    Fedt med et shoutout til Mamuro Hosoda, som jeg er meget begejstret for.

    Det ser ikke ud til at denne kommer i den lokale biograf. :(

    Neranders28-05-20 00:13

  • ★★★★1

    Venter stadig på: Princess Robot Bubblegum. Lige DEN kunne gøre mig til Weeaboo!??

    Gasivodo29-05-20 02:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen