Anmeldelse: Doktor Zivago

Når film udnævnes til tidsløse klassikere, forpligter det. Få værker kan nævnes i samme åndedrag som David Leans storfilm "Doktor Zivago" fra 1965, baseret på Nobelprisvinder Boris Pasternaks roman af samme navn. Det skulle lige være en håndfuld af Sir Leans andre film, såsom "Brief Encounter", "Broen over floden Kwai" og "Lawrence of Arabia". 50 år efter "Doktor Zivago" havde dansk premiere, er det nu muligt at gense den i sin fulde længde i udvalgte danske biografer – i en særdeles imponerende restaureret 4K-udgave.

Perioden fra 1905 til 1921 bød på enorme omvæltninger i Rusland. Den russiske revolution i 1905, den efterfølgende borgerkrig, Første Verdenskrig fra 1914 til 1918 og ikke mindst Oktoberrevolutionen i 1917, anført af Lenin – som blev startskuddet til Sovjetunionens kommunistiske styre fra 1922. Historiens vingesus følges i øjenhøjde gennem den unge, humanistiske medicinstuderende Yuri Zivago (Omar Sharif). Fra de trygge forhold hos plejefamilien i Moskva ender han med at komme vidt omkring - både på flugt og som læge ved Østfronten. Selvom Zivago er gift med Tonya (Geraldine Chaplin), forelsker den unge mand sig i smukke Lara (Julie Christie) - en romance, der er præcis så kaotisk som tidens politiske situation.

Selvom David Leans bagkatalog er alsidigt, er episke storfilm dét, den britiske instruktør unægteligt forbindes med. "Doktor Zivago" er bestemt ikke en udtagelse, hverken i format eller længde – såvel som enestående filmisk oplevelse. Skal én film ses på det store biograflærred i år, skal det være "Doktor Zivago".

Populært sagt betegnes "Doktor Zivago" som en af filmhistoriens største kærlighedshistorier, hvilket er delvist sandt – men det er mildest talt også en reducering af filmens brede spektrum. 200 minutters historisk drama ér bestemt i den tunge ende af tålmodighedens vægtskål, men ikke når tiden bruges i selskab med en gudsbenådet fortæller som David Lean. Til trods for at vores hovedperson er filmens fremdrift, og der gives plads til et smerteligt indblik i Zivagos langvarige kamp for overlevelse og kærlighed, er historien meget mere end blot en klassisk dannelseshistorie – eller forfaldshistorie, afhængigt af hvilke øjne der ser filmen. "Doktor Zivago" er også en nøje udtænkt metafortælling, fortalt i ét langt tilbageblik fra Zivagos halvbror i 1940-50'erne, hvor håbefuld tøbrudssymbolik og kynisk russisk realisme går hånd i hånd.  

Før David Lean blev instruktør, havde han tidligere arbejdet som bl.a. klipper på en række andre filmproduktioner. Leans dybdegående indsigt i såvel det håndværksmæssige og filmens i øvrigt imponerende udarbejdet narrativ mærkes i gåsehudsvækkende panoramaskud med flere tusind statister, rørende kammerspilsekvenser mellem en stærkt spillende Omar Sharif og fantastiske Julie Christie – og krigsbilleder fra Østfronten. Kreativt klippede scener mellem Alec Guinness' alvidende fortællerstemme kontra filmens persongalleri og de mange elegant filmede dolly shots splitter en på papiret konventionel historie ad og vender den til en af filmhistoriens uden sammenligning mest storslående historier.

Alt dette præsenteret i en fuld digital restaureret udgave skal selvsagt opleves på et stort lærred. "Doktor Zivago" er en af filmhistoriens allerstørste film. Ikke alene i omfang som storfilm, men også som en unik og skelsættende filmisk bedrift, der imponerer på alle tænkelige niveauer.

Doktor Zivago

Kommentarer

Doktor Zivago

  • ★★★★★★0

    Er det ikke teknisk set Vestfronten? :D

    Zero Cool13-04-16 00:07

  • ★★★★0

    Foretrækker faktisk Leans andre værker end lige netop denne, men denne trænger til gensyn. 

    Babo13-04-16 00:11

  • ★★★0

    Er det ikke teknisk set Vestfronten? :D

    Vest er den anden vej. ;) Men teknisk set, fra et geograftisk russisk perspektiv - jo. :) 

    Dolphinfriendly13-04-16 00:21

  • ★★★★★★0

    Dejlig anmeldelse af en fantastisk film!

    T. Nielsen13-04-16 01:54

  • 0

    Tror faktisk kun jeg har set den med Keira Knightley, som jeg godt kunne lide :)
    Men en tur med Diff, vil da være en oplagt mulighed for at f få set orginalen.

    Fubar13-04-16 03:41

  • ★★★0

    Der er et par ting der ikke stemmer.

    Revolutionen i 1905 var relativ kort og førte til indførelsen af den første forfatning, parlament (Dumaen) og flerpartisystem. Tzaren havde dog ikke den store respekt for det. Den russiske borgerkrig kom som et modsvar på revolutionen i 1917 og altså ikke før.

    Sovjetunionen var ikke kommunistisk. Den havde det som mål, men nåede de aldrig. Revolutionen degenerede ret hurtigt. 

    Hvad russerne kaldte deres fronter i verdenskrigen ved jeg ikke, men eftersom de ikke havde en østfront, var der vel ingen grund til at kalde deres for vestfronten. Rusland tabte til Japan i 1905, hvilket også havde stor indflydelse på revolutionen i 1905.

    Aranyhajú Nyárszépe13-04-16 19:15

  • ★★★★★★0

    Det burde vel ikke være nødvendigt, at påpege at "vestfronten" var en joke..?

    Zero Cool13-04-16 19:35

  • ★★0

    Fantastisk anmeldelser af gamle film er tilbage i storform :-)

    MadMartigan14-04-16 20:08

  • ★★★0

    Det er sikkert forskelligt hvad vi syntes er sjovt.

    Filmen er ikke russisk og var ikke tænkt til et russisk publikum.
    Vil man gerne se den i russisk version, så har Aleksandr Proshkin lavet en miniserie i 11 dele. Den skulle være ret god, men har desvære ikke fået den set endnu.

    Aranyhajú Nyárszépe14-04-16 22:34

  • ★★★★★★0

    slettet

    Zero Cool14-04-16 23:07

  • ★★★★★0

    slettet

    www.youtube.com/watch 

    Lars!14-04-16 23:18

  • ★★★★0

    Skønt gensyn i Imperial. Jeg var lidt undervældet af den visuelle side. Jo, den står skam ganske fint i indendørs sekvenser og close-ups, men underdørs lider billederne i skarphed og meget kornet. Kan ændre sig til BD udgaven,  hvis man kan håbe på en sådan.

    Men skøn skøn film at gense på det store lærred!

    Film 9/10
    Billedside: 7/10

    Bruce20-04-16 17:29

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen