Moovy Exclusive: Top Tirsdag: De fem vildeste Nicolas Cage-freakouts

De vildeste vredesudbrud fra den største karakterskuespiller i Hollywood.

Nicolas Kim Coppola, bedre kendt som Nicolas Cage, er ét af Hollywoods største mysterier. En Oscar-vindende megastjerne, der insisterer på altid at vælge den atypiske vej. En karakterskuespiller, der i den grad deler vandene, og som holdningerne omkring er mange. Faktum er, at ingen spiller skuespil som Nicolas Cage. En spillestil, som Cage selv har døbt Nouveau Shamatic, og som enten bliver vurderet af nogle kritikere som enormt overspillende – de tager fejl – eller enormt indlevende. Kollegaen Ethan Hawke har engang udtalt, at ingen siden Marlon Brando har gjort noget nyt med skuespilkunsten – bortset fra Nicolas Cage.

Nicolas Cage er ikke nem. Han er ikke ligeud ad landevejen. Nicolas Cage er ikke H&M, han er Lady Gagas kødkjole. Han er Hollywoods svar på surrealisme, han er Salvador Dali. Han er en helt igennem vanvittig performer og kunstner, som altid giver sig fuldt ud. Og vi elsker ham for det.

Med over 100 filmpræstationer på CV'et og ikke færre end 27 film over de seneste fem år har manden spillet med i lidt af hvert, og en stående kliché er, at Nicolas Cage aldrig siger nej til en rolle. Med så massivt et output har Cage dog også nogle – mildt sagt – mindre gode film i bagagen. Forfærdelige stinkere som "Left Behind" og "The Humanity Bureau" er der intet godt at sige om. Men os, der har set dem, kan stille os selv følgende spørgsmål: Ville vi overhovedet have givet de film en chance, hvis ikke Cages navn stod på rollelisten?

En spillestil ulig nogen anden og nogle virkelig atypiske artistiske valg betyder, at en Nicolas Cage-film som regel altid bringer noget til bordet. I nogle film brænder Cage dog endnu mere igennem end i andre. Ikke mindst, når han spasser helt ud i kæmpe vredesudbrud eller vanvittig blodrus. Alle har sine egne favoritter – om det så er kampscenen i "Face/Off" eller narkorusen i "Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans", så er der som regel én scene, der sætter sig lidt bedre fast end andre. Vi har gennemgået alle Nicolas Cage-film og samlet en liste over de fem vildeste freakouts. Ikke nødvendigvis hans største eller bedste film, men de mest intense eksempler på Cage-Rage, som kun kunne fungere med Cage foran kameraet. Enjoy.

5. Matchstick Men (2003) – På apoteket

Ridley Scotts "Matchstick Men" er en ganske hæderlig film, hvor Nicolas Cage og Sam Rockwell spiller to svindlere, der røvrender alt og alle, inklusiv hinanden. Nicolas Cages figur lider af OCD, hvilket betyder, at en pludselig mangel på medicin ender i et kaotisk besøg på apoteket. Et short and sweet vredesudbrud, hvor Nicolas Cage eksploderer og leverer linjen: "Ever been dragged to the sidewalk and beaten till you pissed blood?!"

4. Mandy (2018) – Badeværelsesscenen

Enhver, der har set "Mandy", ved, at det er en helt særlig oplevelse. En fortælling om kærlighed, sorg og hævn, der udspiller sig på skærmen som et visuelt dødsmetalalbum. Nicolas Cage spiller rollen som Red, der efter at have mistet sin store kærlighed til en gruppe vanvittige kultmedlemmer tager på et hævntogt, som ikke er for sarte sjæle. Inden blodrusen starter, ser vi dog Cage i et hjerteskærende øjeblik, hvor han opfyldt af sorg, alkohol og vrede bryder sammen på toilettet. En præstation, der ikke kunne leveres af nogen anden skuespiller. Overhovedet.

3. Zandalee (1991) – Amok med maling

"Zandalee" er ikke en god film. Langt fra. En erotisk kærlighedshistorie med store mængder af nøgenhed, hvor Judge Reinhold og en langhåret Nic Cage kæmper om den samme kvindes gunst. En virkelig middelmådig start-90'er film, der næppe er mere ophidsende end Folketingets åbningstale. Ikke desto mindre leverer Nicolas Cage et sammenbrud, der ikke ligner noget andet. Vi skal ikke spoile handlingen her, så hvorfor Nicolas Cages kunstmaler bryder sammen forbliver en hemmelighed. Men selve sammenbruddet, der involverer en topløs Cage og store mængder sort maling, kan sagtens ses alligevel.

2. Vampire's Kiss (1988) – Alfabetet

The movie of a thousand memes. Selvom man ikke har set "Vampire's Kiss" – med den danske titel "Hvem har taget mine tænder?" – er der en god chance for, at man har stiftet bekendtskab med elementer fra filmen. I hvert fald, hvis man har en internetforbindelse. Utallige memes er blevet til på baggrund af stills fra "Vampire's Kiss", og det med god grund. I filmen, hvor Nicolas Cage spiller den usympatiske yuppie Peter, der måske, måske ikke er en vampyr, leverer han den ene mindeværdige scene efter den anden. En af filmens absolutte højdepunkter er sekvensen, hvor Peter besøger sin terapeut og flipper fuldstændig ud, da snakken falder på en sekretær, som har arkiveret nogle dokumenter forkert. Et udødeligt raserianfald, der skal ses!

1. Deadfall (1993) – ALLE scener med Nicolas Cage

"Deadfall" er skrevet og instrueret af Christopher Coppola, som er storebror til Nicolas Cage, og filmen er en helt igennem bizar oplevelse. Udover Cage består rollelisten også af Michael Biehn og Charlie Sheen, og det er en film, der måske ikke nødvendigvis er god, men i hvert fald interessant. Ikke mindst på grund af Nicolas Cage i en præstation, der hverken kan beskrives som god eller dårlig, men som transcenderer gængse forståelser for, hvad det vil sige at spille skuespil. Drevet af jalousi er Cage i topform med råben, skrigen og uddeling af øretæver. Som kokain i menneskeform i en præstation, der ikke ligner noget set før. Nogensinde. Halleluja!

Top-Tirsdag er Moovys faste ugentlig topliste. Hver tirsdag oplister vi personlige favoritter, aktuelle filmskabere og de knapt så aktuelle, mere skæve temaer.

Kommentarer

Top Tirsdag: De fem vildeste Nicolas Cage-freakouts

  • ★★★1

    Jeg må få set "Deadfall"! Er det ikke noget med, at der rent faktisk er lavet en opfølger til den?

    Dolphinfriendly16-06-20 12:33

  • ★★★★★2

    Jeg må få set "Deadfall"! Er det ikke noget med, at der rent faktisk er lavet en opfølger til den?

    Karakteren går igen i filmen “Arsenal” fra 2017. Jeg tror ikke at resten af filmen har noget med “Deadfall” at gøre. Hvordan hans karakter er i live til den film kan undre.

    ”Deadfall” er drønkedelig når Nicolas Cage ikke er på skærmen, og han er desværre kun en birolle, som er alt for lidt med i filmen. De scener han er med i er dog vidunderligt underholdende.

    Kruse16-06-20 12:43

  • ★★★★★★0

    Virkelig en samling fede scener. Jeg holder meget af Nicolas Cage - hvilket også var årsag til at jeg pløjede mig gennem mindst 10 ringe til middelmådige film, før jeg opgav at se flere.

    Hvis nogen ville lave en liste over Cage film der er værd at se de seneste 15 år, kunne jeg måske overveje at se et udpluk af dem. Har dog set et par stykker af dem, så jeg håber stadig.

    Wayne16-06-20 12:45

  • ★★★0

    Karakteren går igen i filmen “Arsenal” fra 2017. Jeg tror ikke at resten af filmen har noget med “Deadfall” at gøre. Hvordan hans karakter er i live til den film kan undre.

    ”Deadfall” er drønkedelig når Nicolas Cage ikke er på skærmen, og han er desværre kun en birolle, som er alt for lidt med i filmen. De scener han er med i er dog vidunderligt underholdende.

    "Arsenal" lyder næsten for bizar til ikke (også) at se. :) Jeg har vist en double whammy coming up!

    Dolphinfriendly16-06-20 13:17

  • 0

    "Arsenal" lyder næsten for bizar til ikke (også) at se. :) Jeg har vist en double whammy coming up!

    Den er desværre virkelig kedelig og ligegyldig. Måske bortset fra en enkelt scene med Cage og Christopher Coppola.

    Du kan roligt nøjes med “Deadfall”

    jarlen16-06-20 15:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen