Anmeldelse: A Beautiful Day in the Neighborhood (Blu-ray)

Det Oscar-nominerede og autentiske drama er ikke blot ekstremt aktuelt, men også ekstremt godt, og fortjener at være i ethvert nabolags filmsamling.

"A Beautiful Day in the Neighborhood" fik både en premieredato og en sød, dansk titel ("En ven for livet"), før den i foråret pludselig forsvandt fra den danske biografkalender. Umiddelbart var årsagen fuldt forståelig: Filmen handler om en pioner inden for amerikansk børne-tv, Fred Rogers (alias Mister Rogers), som døde i 2003 og aldrig har optrådt på Danmarks sendeflade. Jovist, filmen har Tom Hanks på plakaten og en Oscar-nominering i bagagen, men man ville vel heller ikke klandre en amerikansk distributør for at ignorere et dansk drama om Povl Kjøller?

Men ironisk nok er "A Beautiful Day in the Neighborhood" en film, som alle bør se, fordi den med stor ildhu og oprigtighed slår et slag for venlighed, forsoning og forståelse i en tid, hvor de dyder ikke gror på træerne. Og det er vel at mærke en film, der også kan ses af alle, uanset hvor meget man allerede ved om Rogers. Fordi faktisk er "A Beautiful Day in the Neighborhood" ikke engang Fred Rogers' film. Omdrejningspunktet er i stedet journalisten Lloyd Vogel, som er cirka lige så intetanende om Rogers som den gennemsnitlige dansker, og vi oplever Rogers gennem Lloyds øjne.

Lloyd er baseret på den ægte reporter Tom Junod, som efter eget udsagn fik ændret sit syn på verden takket være sit møde og efterfølgende venskab med Rogers. Den kyniske, knivskarpe Lloyd er kendt for sin kompromisløse graverjournalistik, der har sikret ham både priser og fjender. "Du er ligeglad med menneskeheden," siger nogen spydigt, men rammende til Lloyd. Så da journalisten i 1998 hyres til at skrive et portræt af Rogers, lugter han øjeblikkeligt blod. For Rogers kan vel ikke være "for real"? Der er vel en grisk opportunist gemt bag det urokkelige smil og den ukuelige optimisme? Ingen kan da for alvor være pokkers glad og godmodig hele tiden? Vel?

Men jo... som Lloyd lærer gennem Rogers' klippefaste positivitet, så er Rogers den ægte vare. Den tidligere sognepræst er vitterligt opsat på at gøre Jorden til et bedre sted ved at gøre os klogere på verdens skyggesider – lige fra sygdom og skilsmisse til krig og sågar racisme – i et kulørt tv-show fyldt med dansemusik og dukker, der har frækheden til at slå fast, at du er perfekt, uanset hvad du døjer med i livet. Lloyd er til gengæld indbegrebet af nutidens kynisme og vemod, og det er decideret oplivende, rørende og livsbekræftende at se Rogers smadre Lloyds barrikader ved blot at være kærlig og lydhør, mens Lloyds ligefremhed samtidig får Rogers til at reflektere over tilværelsen.

Det mægtige manus klinger aldrig falsk, Marielle Hellers nænsomme instruktion lader os mærke hvert eneste strejf af følelse på egen krop, og så er skuespillet i særklasse – Matthew Rhys skaber små sprækker i Lloyds kølige facade, der lige nøjagtigt er så store og indbydende, at vi kravler ind i mandens hjerte. Og Hanks gengiver Rogers' nærmest guddommelige godhed uden nogensinde at virke utroværdig. Sammen er d'herrer et af nyere filmhistories mægtigste makkerpar. Chris Cooper er også superb som Lloyds alkoholiske far, hvis gamle ugerninger var med til at støbe Lloyds mørke livssyn – noget, som Rogers tydeligvis har ænset i Lloyds skriverier, og som driver tv-værten til at hele Lloyds psykiske sår.

Og selvom "A Beautiful Day in the Neighborhood" til en vis grad er et kammerspil, så fortjener dens kreative æstetik og fortællestil også stor ros. Alt fra Nate Hellers vidunderligt jazzede musik til den geniale brug af flashbacks, drømmesyn og nedbrydninger af den fjerde væg (hav lommekluden klar, når Hanks kigger direkte ind i kameraet og ind i din sjæl) er med til at gøre "A Beautiful Day in the Neighborhood" til en helt særlig perle, som man får lyst til at invitere hele nabolaget hjem for at se.

BILLEDE & LYD

Både billede- og lydmæssigt er "A Beautiful Day in the Neighborhood" en relativt nedtonet film. Visuelt er farverne en smule matte, men altid naturtro. Kontrasten er upåklagelig, detaljerigdommen er stor, og der optræder ingen utilsigtet støj. Det er værd at bemærke, at enkelte scener er i billedformatet 4:3 og har lettere uskarpe billeder, idet de med fuldt overlæg (og stor succes) stiler efter at ligne tv-produktioner fra 1990’erne. På diskens DTS-HD Master Audio 5.1-lydspor kommer alle replikker klokkeklart igennem, og subwooferen giver musikkens bastoner ekstra slagkraft, men lydbilledet er alt i alt en smule konservativt. Det havde været dejligt med lidt mere aktivitet i baghøjttalerne, når vi f.eks. befinder os i New Yorks hektiske byrum.

EKSTRAMATERIALE

Skiven indeholder hele 17 minutters forlængede/slettede scener, og selvom flere af dem er ganske udmærkede (inklusive en kort scene med Lloyd og Rogers' hustru, Joanne), så savner man ingen af dem i den endelige film, og flere af dem havde bremset historiens momentum. Her er også to minutters muntre fraklip med Tom Hanks, der strides med en usædvanligt trodsig lynlås.

Derudover er her fire korte, udmærkede dokumentarer, som tilsammen varer knap 40 minutter og stiller skarpt på bl.a. Tom Hanks' indsats foran kameraet, manuskriptet, kostumerne samt skabelsen af filmens imponerende dukker og kulisser. Jeg bliver til stadighed forbløffet, når jeg hører Matthew Rhys (Lloyd) tale engelsk med sin naturlige, walisiske dialekt. Slutteligt er her et kommentarspor med instruktøren Marielle Heller og fotografen Jody Lee Lipes, som ærlig talt er en kende kedeligt. Parret er altså langt bedre bag kameraet end bag mikrofonen.

A Beautiful Day in the Neighborhood (Blu-ray)

Kommentarer

A Beautiful Day in the Neighborhood (Blu-ray)

  • ★★★★★★1

    Herlig anmeldelse - har haft skiven siden den udkom, og nu skal den afgjort ses snarrest :-)

    Wayne 9-08-20 11:54

  • ★★★★★★0

    Spekulerer på, om det er den jeg har set flere gange i Føtex til 99 kr, men ikke rigtig gidet købe?

    T. Nielsen 9-08-20 11:56

  • ★★★1

    Skidegod film. Min favoritrolle med Hanks.

    Dolphinfriendly 9-08-20 12:49

  • ★★★1

    Efter at have læst den anmeldelse, bedrog jeg mig ud i heden, for at anskaffe mig den i Føtex, som desværre ikke længere koster 99 kr. Så nu skal jeg lige køle lidt ned, og have noget is til knolden, inden jeg ser den engang i aften :)

    MOVIE1000 9-08-20 15:22

  • ★★★★★0

    Køøøøb den, Thomas! Og glæder mig til at høre, hvad I alle sammen tænker - vil jo nødigt have dét beløb på samvittigheden, hvis du nu skuffes, Michael :-D

    The Insider 9-08-20 15:25

  • ★★★1

    Køøøøb den, Thomas! Og glæder mig til at høre, hvad I alle sammen tænker - vil jo nødigt have dét beløb på samvittigheden, hvis du nu skuffes, Michael :-D

    Jeg modtager gerne din, Friday the 13th box, som undskyldning :P

    MOVIE1000 9-08-20 16:03

  • ★★★★★★1

    Køøøøb den, Thomas!

    Jeg må se om de får den på tilbud igen:-D

    T. Nielsen 9-08-20 16:06

  • ★★★★★0

    Jeg modtager gerne din, Friday the 13th box, som undskyldning :P

    Så skal du VIRKELIG også blive skuffet! :D

    The Insider 9-08-20 16:11

  • ★★★★★★1

    Så skal du VIRKELIG også blive skuffet! :D

    Jeg kan love dig for, at rent proforma kan jeg vitterligt blive SÅ skuffet, hvis den boks er undskyldningen. Vil du bare sende den på forhånd, eller skal jeg lige se filmen først:-D

    T. Nielsen 9-08-20 16:14

  • ★★★★★1

    Jeg kan love dig for, at rent proforma kan jeg vitterligt blive SÅ skuffet, hvis den boks er undskyldningen. Vil du bare sende den på forhånd, eller skal jeg lige se filmen først:-D

    Haha! Hvis du sender en detaljeret, gennemarbejdet redegørelse for din ærgrelse samt en lægeerklæring, der slår fast, at din puls er usædvanligt forhøjet og dit ansigt abnormt rødligt, når du taler om filmen, så vil jeg overveje sagen ;-) Men hey, få den først lige købt!

    The Insider 9-08-20 16:20

  • ★★1

    Så fik jeg omsider også set den, og jeg måtte knibe en tåre undervejs. Skøn film med dejlig musik og herlige spillere Selv Cat Stevens er indover soundtracket :) 

    Thomas Fenger 9-08-20 18:02

  • ★★★★★1

    Så fik jeg omsider også set den, og jeg måtte knibe en tåre undervejs. Skøn film med dejlig musik og herlige spillere Selv Cat Stevens er indover soundtracket :) 

    Fedt, at du også blev rørt, Thomas! :-) Og ja, SKØNT soundtrack - både det originale score og de udvalgte sange. Jeg kendte slet ikke til Tracy Chapman før filmen, men jeg har nok hørt "The Promise" sådan cirka 1000 gange de sidste fem måneder!

    The Insider 9-08-20 18:04

  • ★★★★★1

    Stadigvæk mit farvoriot klip med ham, som viser alt om, hvad han var for en person, og hans evner.

    Mister Roger's senate hearing

    Elwood 9-08-20 19:04

  • ★★★★★1

    Det lyder som en rigtig god film med et interessant og vedkommende tema, så den har jeg nu skrevet på min købsliste. 

    NightHawk10-08-20 13:54

  • 1

    En livsbekræftende film. Hvor er det dejligt med en film, der tager sig tid og ro til at fortælle en positiv historie, uden at det bliver for meget. Tom Hanks og Matthew Rhys er virkelig gode i deres roller!

    Woolf14-08-20 12:34

  • ★★★★★★0

    Bestemt en fin film, som dog visse steder bliver for pædagogisk. Men den gav basis for en god diskussion, så den rørte også ved noget.

    Lige scenen med faderen som først for sent indså hvordan han skulle have levet livet fik lige vandtrykket til at stige hos en gammel romantiker.

    Hanks er bare fantastisk i den slags roller.

    8/10

    Wayne14-08-20 12:42

  • ★★★★★★0

    dog visse steder bliver for pædagogisk

    Lige der stod det klart for mig, at den køber jeg ikke:-/ Johan, du skylder mig en boks;-)

    T. Nielsen14-08-20 13:13

  • ★★★★★0

    Lige der stod det klart for mig, at den køber jeg ikke:-/ Johan, du skylder mig en boks;-)

    Og tænk... jeg havde faktisk lidt overvejet at give dig den boks, hvis du faktisk havde set den OG også ville have givet den topkarakter! Nå, too bad! :-D

    The Insider14-08-20 13:34

  • ★★★★★★1

    Og tænk... jeg havde faktisk lidt overvejet at give dig den boks, hvis du faktisk havde set den OG også ville have givet den topkarakter! Nå, too bad! :-D

    Hov, jeg skrev da også forkert. Jeg fik ikke nævnt at jeg købte den alligevel og ratede den 11/10:-D

    T. Nielsen14-08-20 14:11

  • ★★★★★★0

    Hov, jeg skrev da også forkert. Jeg fik ikke nævnt at jeg købte den alligevel og ratede den 11/10:-D

    Han kan sende en boks (beauty box - så du kan rette op på al den løbende mascara :-D

    Wayne14-08-20 14:17

  • ★★★★★★1

    Han kan sende en boks (beauty box - så du kan rette op på al den løbende mascara :-D

    Haha:-*

    T. Nielsen14-08-20 14:20

  • ★★★★★★1

    Haha:-*

    Fniiis :-)

    Wayne14-08-20 14:26

  • ★★★★0

    Bestemt en fin film, som dog visse steder bliver for pædagogisk. Men den gav basis for en god diskussion, så den rørte også ved noget.

    Lige scenen med faderen som først for sent indså hvordan han skulle have levet livet fik lige vandtrykket til at stige hos en gammel romantiker.

    Hanks er bare fantastisk i den slags roller.

    8/10

    Åh, lyder som en kritik jeg ofte bliver lidt allergisk overfor. 

    Babo14-08-20 16:20

  • ★★★★★★0

    Åh, lyder som en kritik jeg ofte bliver lidt allergisk overfor. 

    Så du får fugtige øjne med andre ord;) Tudeprins:D Ej, jeg er enig. Det lyder aldrig godt, når man hører at en film er lidt for petergokagtig.

    T. Nielsen14-08-20 16:31

  • ★★★★0

    Så du får fugtige øjne med andre ord;) Tudeprins:D Ej, jeg er enig. Det lyder aldrig godt, når man hører at en film er lidt for petergokagtig.

    Præcis. Når jeg ser traileren har jeg bare en ide om hvad det er for en type film og det ligner ikke en jeg falder i svime over. Men jeg vil da gerne se den. På Netflix :)

    Babo14-08-20 16:40

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen