Disneys "Mulan" klarer sig skidt i Kina

Disney satsede ellers på, at filmen om en af Kinas legendariske heltinder ville blive et kæmpe hit i folkerepublikken.

Det er ingen hemmelighed, at den nuværende coronapandemi har stukket en kæp i hjulet på Hollywoods filmmaskineri. Bortset fra Christopher Nolans "Tenet" er de fleste film blevet udskudt, hvor "Wonder Woman 1984" senest er blevet rykket til december, mens en lang række andre film er udskudt til næste år.

Disneys remake af "Mulan" skulle oprindeligt have ramt biograferne tilbage i marts, indtil The House of Mouse droppede biografudgivelsen i Vesten for i stedet at udgive filmen på streaming servicen Disney+, som udkommer i Danmark i dag, til stor frustration for alverdens biografejere.

"Mulan" har dog fået premiere i biograferne i Kina, hvor sagnet om den kvindelige kriger oprindeligt stammer fra. Men til trods for, at den kinesiske biografindustri er ved at vende tilbage til tilstandende fra før pandemien, så er Disneys seneste eventyr kommet skidt fra start. Under sin åbningsweekend hev filmen blot 23 mio. dollars hjem, rapporterer Variety.

Til sammenligning indtjente "Tenet" $30 mio. dollars i sin åbningsweekend i Kina, imens det kinesiske krigsdrama "The Eight Hundred" indtjente $112 mio. dollars. Sidstnævnte var sågar tæt på at overhale "Mulan" i den forgangne weekend ved de kinesiske billetluger, selvom den har været tilgængelig i biograferne i langt længere tid.

"Mulan" har angiveligt kostet cirka 200 mio. dollars at producere, men det forventes ikke, at filmen ender med at indtjene mere end 41 mio. dollars under hele sit ophold i de kinesiske biografer – altså cirka 25 mio. dollars færre end Nolans "Tenet".

benzin på bålet

Udover coronapandemien er "Mulan" blevet påvirket af kontroversiel omtale. Sidste år ytrede Liu Yifei, der spiller filmens titelrolle, sin støtte til Hong Kongs politi under opgørene mellem Hong Kongs politistyrke og de pro-demokratiske demonstranter, som udsprang af en ny lov, som gjorde det muligt for de kinesiske myndigheder at få udleveret Hong Kongs systemkritikere – til trods for, at Hong Kong ellers fungerer som en slags selvstændig stat. 

Skuespillerindens udtalelser førte til et opråb på internettet, og flere følte, at Disneys seneste film burde boykottes.

Filmens udgivelse på Disney+ har kastet mere benzin på bålet, da der i rulleteksterne sendes en særlig tak til myndighederne i Xinjiang-provinsen, som længe er blevet anklaget for at overtræde de muslimske uighureres menneskerettigheder. Flere journalister og organisationer har påvist, at folkene fra den befolkningsgruppe tvangsflyttes til aflukkede kolonier, hvor de tvinges til at blive omskolet til at leve op til "kinesiske værdier". Og det er netop disse myndigheder, som Disney tilsyneladende har samarbejdet med.

Ifølge Reuters har disse anklager ført til, at myndighederne i Beijing har beordret pressen til at ignorere alt, der vedrører "Mulan", i et forsøg på at aflede opmærksomheden fra al den dårlige omtale. Men derfor er der selvsagt også færre kinesere, der opdager, at filmen nu kan ses i biograferne.

Det er svært at spå, hvilken fremtid "Mulan" går i møde. Men det kan roligt konkluderes, at selv hvis det ikke var for den nuværende coronapandemi, så havde Disneys seneste opus været en kontroversiel udgivelse.

Kommentarer

Disneys "Mulan" klarer sig skidt i Kina

  • ★★★★★0

    Ryan's  seneste Pitch Meeting video omkring filmen fortæller alt jeg behøver at vide.

    youtu.be/j_USHuhOqyk

    Jebus it sounds bad!

    Elwood15-09-20 17:03

  • ★★★★1

    Tja, må ærligt indrømme, at Hollywoods leflen for Kina, irriterer mig*.

    Derfor: YAY!

    *Hedder det: Racist nu om stunder?!

    Gasivodo16-09-20 17:14

  • ★★1

    Tja, må ærligt indrømme, at Hollywoods leflen for Kina, irriterer mig*.

    Derfor: YAY!

    *Hedder det: Racist nu om stunder?!

    Hvis det var, fordi du synes, at kinesere er dårlige mennesker og ulækre og burde udryddes, så måske.

    Umiddelbart synes jeg dog godt, at man hurtigt kan vinkle det til, at man finder det problematisk at gøre sig selv endnu mere afhængige af et regime, hvor menneskerettigheder og frihedsprincipper er blasfemisk tankegang. 

    Et regime, der har det ganske svært med selvransagelse, som meget gerne vil fremvise et billede af sig selv som nogle hyggelige fyre. Lidt ligesom Rusland. Og Saudiarabien. Og så mange andre. Som f.eks. USA.

    I realiteten er der jo ikke rigtig nogle magtfulde lande, man egentlig bør lefle for, men samtidig kan man heller ikke undgå det.

    Verden fungerer desværre pt. bedst ved, at den kinesiske befolkning er skiftevis hjernevasket og undertrykt. :-/ 

    Ellers skal vi til at betale meget mere for alt det lort, vi egentlig ikke har brug for.

    The Paki Don16-09-20 22:32

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen