Anmeldelse: Borat Subsequent Moviefilm (Amazon Prime)

"Borat Subsequent Moviefilm" er i den kasakhiske journalists egne ord en "great success" og en værdig opfølger til sin 14 år gamle forgænger.

Det er efterhånden 14 år siden, at verden for alvor stiftede bekendtskab med den fiktive reporter Borat Sagdiyev. Efter at have været en bikarakter i Sacha Baron Cohens tv-serier "F2F" og "Da Ali G Show" fik den kasakhiske journalist sin egen film med "Borat" fra 2006. Filmen blev nomineret til en Oscar og blev del af den kollektive bevidsthed med uforglemmelige citater som "Very nice" og "Not!" og så lige en en vis mandlig, grøn badedragt. Men nu er kasakheren tilbage i en ny film på Amazon Prime med den passende titel "Borat Subsequent Moviefilm" – eller "Borat efterfølger film" – og timingen kunne ikke være bedre.

Gennem de sidste 14 år har Borat (Sacha Baron Cohen) været fængslet, da regeringen mente, at hans tidligere film skadede Kasakhstans omdømme og gjorde nationen til skamme for resten af verden. Men pludselig bliver reporteren løsladt. Dog på én betingelse: Han skal rejse tilbage til USA og aflevere en gave til den amerikanske vicepræsident, Mike Pence. I håbet om at forbedre det østeuropæiske lands omdømme, men først skal Borat finde ud af, hvad gaven skal være.

Modsat den første film føles denne fortsættelse ikke nær så frisk som tidligere, da vi allerede kender Cohens prankster tricks, som siden "Borat" er blevet brugt i åndsfællen "Brüno" og senest "Who Is America?". At være uvidende, upassende og provokerende foran (for det meste) sagesløse mennesker, der intet aner om, hvad de medvirker i. Hvilket "Borat Subsequent Moviefilm" da også erkender ikke længere virker, ved at Borat må ty til forklædninger, da han bliver genkendt på gaden. En idé, som Cohen for det meste får det bedste ud af, når han infiltrerer en March for Our Rights-forsamling eller fanger Rudy Giuliani i en kommende skandale.

Den britiske komikers formular virker stadig, når han formår at være grænseoverskridende og politisk ukorrekt, men alligevel anskue og kommentere visse aspekter af det amerikanske samfund. Hvor det i denne omgang er konservative amerikaneres syn på kvinder, og hvad der forventes af dem, COVID-19 og ikke mindst republikanerne, der står for skud. Selvom enkelte jokes er klamme for bare at være det, bruger Sacha Baron Cohen det provokerende og perverse til at skabe både latter og forargelse. Hvad end det er grundet hans outrerede handlinger eller de udtalelser, han får ud af uvidende personer, som når eksempelvis en kristen læge nægter at udøve abort.

Inklusionen af Borats datter Tutar (Maria Bakalova) viser sig at være et klogt træk, der giver et frisk pust til Borats eksistensgrundlag. Ikke blot grundet det flotte skuespil fra den unge bulgarer – Cohen fortjener også ros for sin præstation – men fordi far-datter-eskapaderne giver filmen et tiltrængt hjerte, hvor reporterens fordomme om kvinder bliver udfordret med en datter, der bare gerne vil gøre sin fader stolt. "Borat Subsequent Moviefilm" har overraskende nok et emotionelt tilfredsstillende pay off grundet dette. Den nye fortsættelse føles generelt mere gennemtænkt end den gennemsnitlige fortsættelse til en ældre film.

"Borat Subsequent Moviefilm" er ikke det friske pust, som dens forgænger var. Filmen kan endda anklages for at være lidt for lang og til tider klam for blot at være det uden større effekt. Men i sidste ende beviser Sacha Baron Cohen, at hans grænseoverskridende og provokerende adfærd stadig producerer resultater, der vækker både latter og forargelse – krydret med samfundskritik og i denne omgang overraskende følelser. I sidste ende kan denne toer opsummeres med Borats egne velvalgte ord: "Great success!".

Borat Subsequent Moviefilm (Amazon Prime)

Kommentarer

Borat Subsequent Moviefilm (Amazon Prime)

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen