Moovy Exclusive: Fem til fredag: Fem gyserscener, der kan skræmme livet af dig!

I anledning af vores store "Sinister"-tema retter vi fokus mod uhyggen og kigger i denne uges Fem til fredag på de mest skræmmende filmscener, du kan streame henover weekenden.

Moovy holder stor temaweekend om "Sinister", der ifølge videnskaben skulle være den mest uhyggelige film nogensinde. Den konklusion kigger vi nærmere på henover weekenden, og i den anledning guider ugens Fem til fredag til fem andre gyserfilm, der kan skræmme livet af dig.

"THE BROOD" (1979) – GROTESK FØDSEL

David Cronenberg er med rette døbt kongen af body horror, for ingen kan fremvise den menneskelige krop lige så klamt som den nu 77-årige canadier. Med film som "The Fly" og "Videodrome" har Cronenberg udvidet og transformeret det menneskelige korpus på ubehagelig vis, men manglen på body horror er faktisk, hvad der for alvor gør "The Brood" til instruktørens mest creepy film. I skilsmissegyseren prioriterer Cronenberg det psykologiske gys, hvor der igennem morderiske børn – og en vanlig vanvittig Oliver Reed – udspiller sig et gennemgående ubehag. Men David Cronenberg er jo kongen af den kropslige gyser, og snydt bliver vi ikke, når klimakset byder på filmverdenens nok mest groteske fødsel. Børn har aldrig været klammere!

"The Brood" kan lejes på Blockbuster.

"THE BLAIR WITCH PROJECT" (1999) – HEKSENS HUS

Noget af uhyggen er muligvis gået af "The Blair Witch Project", som myten om filmens tilblivelse og found footage-genren er blevet udvandet henover årene. Men tag ikke fejl. Ved filmens udgivelse i slut-90'erne og gennem en revolutionerende marketingstrategi, der solgte filmen som en virkelighedstro dokumentar fremfor gyserfilm, var heksefilmen det mest uhyggelige, du kunne støde på nede i videobiksen. "The Blair Witch Project" er en gyserfilm af den støbning, de fleste filmnørder har et minde om, at de er blevet skræmt fra vid og sans af. Og årsagen til dette findes nok i heksens hus, som den uendelige skovtur fører mod.

"The Blair Witch Project" kan streames/lejes på HBO Nordic, Blockbuster, iTunes m.fl.

"MARTYRS" (2008) – FRANSK TORTUR

Pascal Laugiers berygtede "Martyrs" har opbygget et rygte, de fleste gyserfilm kun tør drømme om. En skelsættende film, der placerede den franske New Extremity-bølge på verdenskortet og med al sin brutalitet er blevet en film, venner gerne udfordrer hinanden til at se. "Martyrs" er nemlig decideret ond. Hård kost for krop og sjæl, når to franske kvinder som led i et større komplot udsættes for vanvittig fysisk og mental tortur i et håb om at besvare spørgsmål om efterlivet. At udvælge én scene fra "Martyrs", der er mere uhyggelig end den anden, er nær umuligt, da filmen er ét langt mareridt. Men det skulle da lige være åbningsscenen, hvor en kærlig morgenmad blandt familien udvikler sig til nådesløs afstraffelse. Så er scenen sat.

"Martyrs" kan lejes på Blockbuster.

"INSIDIOUS" (2010) – LEGENDARISK JUMPSCARE

Først lavede James Wan "Saw", og senere kom både "The Conjuring" og "Insidious", der sammen har søsat et hav af efterfølgere i de tre filmserier med mere eller mindre effektive gyserfilm. For effektivt gys var nemlig, hvad Wan fik sprøjtet ind i den amerikanske mainstream-gyserfilm i starten af 2010'erne oven på et årti, hvor genren ramte et dødvande. For selv med en PG-13-rating beviste James Wan, at gyset sagtens kan være uhyggeligt, hvis midlerne bare bruges med omhu. "Insidious", omhandlende en dreng, der fanges i en ond åndeverden, er som sådan ikke videre uhyggelig, men filmen har til gengæld et jumpscare af legendariske proportioner. I malende billeder beskriver en mor sit mareridt, og i et episk close-up dukker en djævlelignende skikkelse pludselig op. Bøh!

"Insidious" kan streames/lejes på HBO Nordic, Blockbuster, Viaplay, SF Anytime, m.fl.

"EKSORCISTEN" (1973) – DJÆVELSK DÆMONUDDRIVNING

Der kan ikke skrives meget mere om William Friedkins gyserklassiker "Eksorcisten" fra 1973, der oftest regnes som en af genrens bedste – og ikke mindst mest uhyggelige. For uhyggelig er "Eksorcisten", når en uskyldig ung pige bliver besat af en ondskabsfuld dæmon. Præsten Damien er ved at miste sin tro, men som et sidste forsøg på frelse må han uddrive dæmonen, som giver kamp til stregen. "Eksorcisten" brillerer ved at lade den unge pige Regan fremstå komplet utilregnelig under dæmonbesættelsen, så seeren aldrig kan vide sig sikker på, hvilken vej historien går. Mest uhyggelig er den endelig eksorcisme, fordi ingen slipper uskadt fra dæmonens hærgen, og frelsen ikke er givet ved døren.

"Eksorcisten" ("The Exorcist") kan lejes på Blockbuster, Viaplay, SF Anytime, Google Play, m.fl.

Kommentarer

Fem til fredag: Fem gyserscener, der kan skræmme livet af dig!

  • ★★★★★★1

    Jeg så først The Exorcist som voksen og efter jeg havde set et utal af andre horrorfilm, og var åndsvagt skuffet, fordi den netop har det fjollede rygte, at det er den mest uhyggelige film nogensinde. Det er først senere hen, jeg er begyndt at sætte pris på den og jeg synes der er ret mange film, der mere uhyggelige og creepy end den.

    Zero Cool27-11-20 14:13

  • ★★★★★★0

    Som barn så jeg et klip fra The Exorcist og blev skræmt helt ned under bordet. Turde næsten ikke se den, da jeg nogle år senere, som ung og nu med masser af videovold i rygsækken, fik chancen. Shit hvor blev jeg skuffet. Senere som voksen genså jeg den, også en enkelt gang i bio og fandt at det var og stadig er, en at de bedste horrorfilm nogensinde.

    T. Nielsen27-11-20 14:17

  • ★★★★★1

    Den film der har skæmt mig mest er den originale "The Texas Chainsaw Massacre" og her var dens rygte om, at  den skulle være den mest brutale og perverse horror-film, der nogensinde var lavet i høj grad med, til at jeg sad helt anspændt og med svedige håndflader og høj puls det meste af filmen. 

    Det viste sig dog slet ikke at være tilfældet mht. brutaliteten, men den var til gengæld et mesterligt studie i at opbygge suspense og hvor spændingen også bunder i en ret genial markedsføring, som "The Blair Witch Project" så senere hen mere eller mindre kopierede og også havde stor succes med.

    NightHawk27-11-20 14:29

  • ★★★★0

    Jeg kommer aldrig til at se "Martyrs", men var lidt nysgerrig og så åbningsscenen på YouTube. Spørgsmål:

    Drengen, der skyder familien, spørger sønnen, om han ved, hvad hans forældre har gjort. Har de været med til at tortere de franske scener, eller hvordan hænger det sammen?

    chandler7527-11-20 14:50

  • 0

    Jeg kommer aldrig til at se "Martyrs", men var lidt nysgerrig og så åbningsscenen på YouTube. Spørgsmål:

    Drengen, der skyder familien, spørger sønnen, om han ved, hvad hans forældre har gjort. Har de været med til at tortere de franske scener, eller hvordan hænger det sammen?

    Det er ikke drengen der skyder familien. Det er far og mor har tortureret en pige siden barndom. Hun finder frem til dem som voksen og blæser deres kroppe i smadder. Men det er kun starten på mareridtet!

    Det er en de mest gory-filled film jeg har set og den kravler ind under huden på en. Jeg havde kvalme ved slutningen første gang jeg så den. Smækker den stadig på TV'et fra tid til anden da det faktisk er en rigtig god film. Jeg anbefaler den på det kraftigste - hvis du tør!

    ccbj27-11-20 15:13

  • ★★★★0

    Det er ikke drengen der skyder familien. Det er far og mor har tortureret en pige siden barndom. Hun finder frem til dem som voksen og blæser deres kroppe i smadder. Men det er kun starten på mareridtet!

    Det er en de mest gory-filled film jeg har set og den kravler ind under huden på en. Jeg havde kvalme ved slutningen første gang jeg så den. Smækker den stadig på TV'et fra tid til anden da det faktisk er en rigtig god film. Jeg anbefaler den på det kraftigste - hvis du tør!

    Til en anden gang, husk spoiler.

    Åkepool27-11-20 15:20

  • ★★★★0

    Til en anden gang, husk spoiler.

    Fixed.

    chandler7527-11-20 15:13

  • ★★★★0

    Fixed.

    Så slet lige mit indlæg, for der står det hele :)

    Åkepool27-11-20 15:18

  • ★★★★0

    Så slet lige mit indlæg, for der står det hele :)

    I spoiler

    chandler7527-11-20 15:27

  • 0

    Til en anden gang, husk spoiler.

    My bad, beklager.

    ccbj27-11-20 18:38

  • ★★★0

    Selvom “The Exorcist” ikke for mig er dén mest skræmmende film jeg har set, er det muligvis den film jeg set allerflest gange – og skræmmes af forskellige elementer næsten hver gang. Dog er der to ting, som altid rammer mig: Introen og opløbet med Merrins møde med Pazuzu-figuren og statuen i Irak. Og lydsiden, især med de mange undersøgelser og tests af den lille pige, går direkte i marv og ben på mig. 

    Dolphinfriendly27-11-20 20:14

  • ★★★★0

    Hmm, der er ikke nogen af de fem scener, som rigtig rører noget i mig.

    Da jeg så Exorcisten som 10-12 årig syntes jeg den var temmelig creepy, men ved gensyn holder den desværre ikke. Dog er den fortsat langt bedre end The Blair Witch Project og Insidious, som jeg kedede mig bravt til. Blair Witch fordi det er found footage, som er en genre, der slet ikke virker på mig. Og Insidious, fordi den bare var grinagtig.

    Martyrs kan til gengæld noget, men den prøver for meget på at være klam til, at den for alvor fungerer.

    The Brood er ganske underholdende, men vel ikke egentlig uhyggelig. Så synes jeg faktisk, at "barnet" i Eraserhead er langt mere scary. Især på grund af den særlige David Lynch stemning og den tragiske historie.

    S. Rico27-11-20 21:39

  • ★★★★★★0

    Cafe-scenen i Mulholland Drive får mig hver gang.

    The Exorcist er for mig den absolut bedste gyserfilm, men dens uhygge er dog overvurderet. Jeg har endda en stor tatovering på skulderen af dæmon-Reagan :)

    Guldager28-11-20 06:42

  • ★★★★1

    Selvom “The Exorcist” ikke for mig er dén mest skræmmende film jeg har set, er det muligvis den film jeg set allerflest gange – og skræmmes af forskellige elementer næsten hver gang. Dog er der to ting, som altid rammer mig: Introen og opløbet med Merrins møde med Pazuzu-figuren og statuen i Irak. Og lydsiden, især med de mange undersøgelser og tests af den lille pige, går direkte i marv og ben på mig. 

    Og "You're going to die up there" scenen er bare fantastisk.

    Da jeg så Exorcisten som 10-12 årig syntes jeg den var temmelig creepy, men ved gensyn holder den desværre ikke.

    Det forstår jeg ikke. Den langsomme måde den bygger op på, er bare så god og gåsehuden breder sig i takt med, at uhyggen kommer snigende.

    Jeg har endda en stor tatovering på skulderen af dæmon-Reagan :)

    Sådan!

    Åkepool28-11-20 18:13

  • ★★★★1

    Jeg har det på samme måde som Bruno. Jeg fik først set Eksorcisten som voksen, og efter jeg havde set alt for mange andre horrorfilm, så den virkede desværre ikke det mindste på mig.

    Det gjorde det nok heller ikke bedre, at første gang jeg så den, var det i den forlængede version, der udkom tilbage i starten af 00'erne, og at salen var fuld at teenagere, som grinte højlydt undervejs.

    Jeg kan sagtens se kvaliteten i filmen og anerkender bestemt dens plads i filmhistorien. Jeg er bare ked af, at jeg går glip af det "sjove".

    Jeg vil for altid ærgre mig over, at jeg ikke så med den dag i 1985-86, hvor DR sendte den for første gang. Det var "talk of the town" dagen efter, og jeg har mødt mange, hvor lige den visning var det, der gjorde dem til livslange horrorfans. 

    thomsen30-11-20 21:27

  • ★★★★★0

    Det som overraskede mig med The Exorcist, når jeg endelig så den, var at den jo var en meget stille og rolig beretning, helt indtil dæmonen pludselig fylder skærmen. Det gjorde den effektiv for mig. Men nu husker jeg til gengæld ikke så meget af den udover at jeg tænkte lige netop det. 

    Lars!30-11-20 23:03

  • ★★★★1

    Det som overraskede mig med The Exorcist, når jeg endelig så den, var at den jo var en meget stille og rolig beretning, helt indtil dæmonen pludselig fylder skærmen.

    Men den stille og rolige beretning er jo netop så fantastisk, fordi den bare bygger på, på en langsom ubehagelig måde. Det er så fedt og det er afslutningen da også. Men det er alt det der bringer en frem til afslutningen der er så forbandet fedt.

    Åkepool 1-12-20 09:19

  • ★★★★★★1

    Men den stille og rolige beretning er jo netop så fantastisk, fordi den bare bygger på, på en langsom ubehagelig måde. Det er så fedt og det er afslutningen da også. Men det er alt det der bringer en frem til afslutningen der er så forbandet fedt.

    Yes Sir!

    T. Nielsen 1-12-20 09:21

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen