Moovy Exclusive: Fem til fredag: Glædelig jul!

Moovy ønsker glædelig jul og guider i ugens Fem til fredag til juletitler, der kan sørge for at få julestemningen helt ud i stuerne.

En forhåbentlig hyggelig juleaften med alt for meget mad og drikke i selskab med ens nære er nu ovre. Under normale omstændigheder byder første og anden juledag på store julefrokoster med hele familien, men desværre har 2020 været alt andet end normal, så hvis julefrokosterne er aflyst, er der heldigvis andre måder at skabe hygge i de to sidste dage af højtiden. Der er et hav af julefilm- og serier derude, som for alvor kan sætte gang i den hyggelige stemning, og derfor kommer Moovy her med fem forskellige bud til ægte julehygge foran skærmen.

"Far til fire i byen" (1956)

Vi begynder i Danmark, hvor vi skal helt tilbage til dengang, hele Danmarks Lille Per stadig var drønhamrende charmerende. Filmen, der byder op til nissedans, byder på den mest mindeværdige julescene i dansk filmhistorie. Lille Per sniger sig ud af sengen og ind i en drøm, hvor han i selskab med sin elefant Bodil Kjær ender hos julemanden og hans nisser. Alt sammen til toner og tekst fra den elskede julesang "Til julebal i Nisseland", som nok skal få gang i fællessangen.

"Far til fire i byen" kan streames/lejes på Dansk Filmskat, Blockbuster, iTunes, Google Play m.fl.

"Gremlins" (1984)

Gyserkomedien om den søde mogwai Gizmo, der ved en fejl ender hos den unge Billy og dermed sætter gang i en lang række rædsler, er en noget utraditionel julefilm – og så alligevel en helt særlig klassiker, der ofte står blandt favoritterne, når der skal vælges film til julehøjtiden. Det kan skyldes, at "Gremlins" byder på noget så sjældent som små underlige, modbydelige væsener, der ikke ligner noget, vi har set før eller siden. Og hvem kan stå for Gizmos plys og charme? På sin egen simple måde er Joe Dantes alternative julefilm både morbid og latterfremkaldende. Se den, hvis de klassiske julefilm bliver for kvalmende og sukkersøde.

"Gremlins" kan streames/lejes på Netflix, C More, iTunes, Blockbuster m.fl.

"Alene hjemme" (1990)

Filmen, der ikke behøver yderligere præsentation, har alt, hvad en ægte julefilm til familien skal have. Tre af de væsentligste grunde til, at klassikeren med den evigt elskværdige Kevin McCallister stadig holder – til trods for en lidt slap præmis – er for det første legenden Joe Pesci i rollen som den inkompetente tyv Harry (i perfekt samspil med Daniel Stern som Marv). En noget anderledes rolle end den storsvovlende gangster, vi normalt kender ham som. For det andet leverer komponist-legenden John Williams den uimodståelige, Oscar-nominerede musik, der spiller julen ind. Og sidst, men ikke mindst, har "Alene hjemme" en barnestjerne i den dengang uskyldige barnesjæl Macaulay Culkin, hvis charme få kunne matche.

"Alene hjemme" ("Home Alone") kan streames/lejes på Disney+, Viaplay, Blockbuster m.fl.

"Hjem til jul" (2019)

Sidste år præsenterede Netflix første sæson af den norske juleserie "Hjem til jul". Serien handler om Johanne, der lyver for familien og siger, at hun har fået en kæreste i håb om at slippe for endnu en akavet julesammenkomst. Med julen lige om hjørnet skal Johanne så på jagt efter fyren, hun endnu ikke har. Med sine smukke norske omgivelser og sne, så langt øjet rækker, er det umuligt ikke at lade sig forføre og komme i julestemning. Apropos at lade sig forføre, så er den top-charmerende Ida Elise Broch uimodståelig i rollen som den uheldige Johanne, der på én gang er både tåkrummende pinlig og umulig ikke at elske.

"Hjem til jul" ("Home for Christmas") kan streames på Netflix.

"A Christmas Carol" (2019)

Charles Dickens' udødelige klassiker om den bitre og gerrige Ebenezer Scrooge, som afskyr julen og alt, hvad den står for, har adskillige filmatiseringer på bagen. Denne nye version, en miniserie i tre afsnit, af den evigt aktuelle historie om griskhed og om, hvad jagten på rigdomme kan føre med sig, tilfører måske ikke meget nyt til den overordnede fortælling. Til gengæld rammer versionen et spadestik dybere end nogen tidligere udgave, undertegnede har set. Den kryber ind under huden og ind i de mørkeste afkroge af menneskets sind og sørger for både uhygge, store følelser og hidtil usete sider af den i forvejen modbydelige Ebenezer Scrooge i et miks af gys, fantasy og juledrama.

"A Christmas Carol" kan streames på HBO Nordic.

Kommentarer

Fem til fredag: Glædelig jul!

  • 2

    Maria Månson har talt. Og jeg er til dels enig.

    www.dr.dk/nyheder/kultur/film/er-du-enig-her-er-filmene-der-faar-os-i-oejeblikkelig-julestemning

    For mig er der sgu et eller andet "julet" over Die Hard. Måske det at den altid bliver vist til jul hjælper mig i den retning. Man kunne jo sige lidt det samme om Disneys Juleshow. Hvad har Peter Pan, Lady & Vagabonden og Aristocats med julen at gøre?

    Uanset hvad, så nyder jeg nu også gerne Die Hard på alle tider af året.

    Camie26-12-20 22:25

  • ★★★★★0

    Det gør den ikke for mig. Kan sgu ikke lige sige det anderledes. At den skulle være en julefilm, synes jeg jo så lyder ret søgt. At der fortsat kan være disse diskussioner om det, vidner som minimum om, at det er subtilt og i baggrunden.

    Lad os i stedet blive enige om så, at "Die Hard" både kan ses som en actionfilm og en Julefilm. Ellers kan vi jo blive ved med at diskutere langt ind i næste år. :) 

    NightHawk27-12-20 00:32

  • ★★★★★1

    Lad os i stedet blive enige om så, at "Die Hard" både kan ses som en actionfilm og en Julefilm. Ellers kan vi jo blive ved med at diskutere langt ind i næste år. :) 

    Uden tvivl - kan jo ikke negligere, at størstedelen opfatter den som en julefilm, og det skal I da have lov til =)

    David Lund27-12-20 08:22

  • ★★★★★★0

    Men den er go'! :)

    Er der nogen, der har set Den Tid På Året?

    Guldager27-12-20 08:34

  • ★★★★★★0

    Men den er go'! :)

    Er der nogen, der har set Den Tid På Året?

    Ja og den synes jeg egentlig er ret skarp satire/drama. 

    T. Nielsen27-12-20 09:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen