Moovy Exclusive: Fra "Man of Steel" til "Zack Snyder´s Justice League": Historien om DCEU (Del 1)

Marvel og DC Comics har over de sidste 15 år vokset sig overmenneskeligt store inden for filmens verden. Tegneserieekspert Bruno Olsen beretter om rejsen til den gigantiske succes over fem artikler.

Vi lever i en tid, hvor franchises i høj grad hersker over blockbuster-markedet. Der bruges milliarder af dollars på film med titler, man til en vis grad kender i forvejen, og blandt disse eksisterer franchises baseret på superheltetegneserier.

Under Disney har Marvel styret sin superheltefranchise med forholdsvis sikker hånd gennem de sidste 13 år. En franchise, som har haft stor succes både i biograferne og på tv, hvor der satses hårdt på serier til streamingtjenesten Disney+.

Som det har været tilfældet siden slutningen af 1930'erne, hvor Timely Comics opstod (og senere udviklede sig til Marvel Comics), har de og DC Comics kæmpet om læserne. Det var ikke altid en specielt køn kamp, der blandt andet involverede, at man direkte kopierede hinanden, var ude i årelange søgsmål og det, der var værre. I den såkaldte Modern Age of Comics (fra midten af 80'erne til nu) har konkurrencen dog været mere venskabelig. Man har endda lavet en del crossover-events igennem årene, hvor helte og skurke fra begge firmaer har kæmpet side om side.

Den konkurrence eksisterer selvfølgelig også i filmens verden. Hvor DC til at starte med havde stor succes i biograferne med film som "Superman" fra 1978 og "Batman" fra 1989, gik det knapt så godt for Marvel. Dette ændrede sig i slutningen af 90'erne med "Blade" og kulminerede i skabelsen af Marvel Cinematic Universe (MCU) med "Iron Man" i 2008.

Siden midten af 90'erne var succesen i biograferne dog begrænset, indtil man hyrede Christopher Nolan til at lave sin meget succesfulde "Dark Knight"-trilogi. Undervejs havde der dog været mere og primært mindre succesfulde film fra DC's hånd som blandt andre "Green Lantern" og "Jonah Hex".

"Man of Steel"

Nu skulle der andre boller på suppen fra DC, og et Cinematic Universe skulle der til, så man stadig kunne konkurrere med Marvel. Nolan kom på banen igen, og sammen med David S. Goyer, der blandt andet havde været med til at skrive "Dark Knight"-trilogien, blev manuskriptet til "Man of Steel" skrevet. Et manuskript, der skulle vise sig at være et kontroversielt greb på Superman. Det blev givet til Zack Snyder, som allerede havde et par tegneseriefilmatiseringer under bæltet med "300" og "Watchmen".

Hvor Superman traditionelt forbindelse med stærke farver, lys og håb, valgte Nolan og Goyer tegneserien "Superman: Earth One", skrevet af J. Michael Straczynski, som inspiration. Størstedelen af plottet og emnerne fra tegneserien er at finde i "Man of Steel". Heriblandt Clark Kents søgen efter sit ophav, hvilken rolle han spiller i universet, samt den mistro, han mødes af, da superkræfterne afsløres for offentligheden. Titlen, visse idéer og design i filmen blev hentet fra "The Man of Steel", skrevet og tegnet af mesteren John Byrne – blandt andet den mere sterile og følelseskolde udgave af Krypton, som Byrne havde lånt fra filmen "Superman".

DCEU fik en usikker fødsel. Ikke helt fantastiske anmeldelser og et publikum, der heller ikke var tilfredse, da de fik en helt anden Superman end forventet. Dertil kom en vis portion kritik af masseødelæggelsen af Metropolis og af, at Superman ikke klarer ærterne, som han plejer – selvom et af temaerne i filmen er, at Superman er en amatør som superhelt, og at han kæmper mod trænede soldater. At Superman er tvunget til at dræbe Zod er også en beslutning, som en del fans (jeg selv inkluderet) ikke var tilfredse med.

I kølvandet på "Man of Steel" blev det også første gang, at ledelsen hos DC i høj grad lod sig påvirke af kritikken fra fans. Måske var det med til at gøre det usikkert for filmene, der fulgte. Det var dog langtfra sidste gang.

"Batman v Superman: Dawn of Justice"

I modsætning til Marvel, som over en lang række film byggede op til første film med superheltegruppen Avengers, besluttede DC sig for at introducere sin superheltegruppe, Justice League, noget tidligere i sin franchise og så lave solofilm herefter. "Batman v Superman: Dawn of Justice" skulle være grundlaget for introduktionen af Justice League. Instrueret af Zack Snyder og igen skrevet af Goyer, denne gang i samarbejde med Chris Terrio, der fik en Oscar for sit manuskript til "Argo".

I modsætning til de mere traditionelle historier fra tegneserierne er Metropolis og Gotham her en form for "tvillingebyer" delt af en vandmasse – men også modsætninger. Metropolis er fyldt med lys og håb, mens Gotham er mørk og håbløs.

Vi møder Batman, spillet af Ben Affleck, som i den grad havde løftet vægte til rollen, og som spiller en ældre, desillusioneret og paranoid helt. Temaerne om mistro fra "Man of Steel" videreføres, hvor Batman har svært ved at tro på, at Superman kun vil menneskeheden godt, hvilket i tråd med tegneserietraditioner bringer de to helte på kollisionskurs.

I kulissen står Lex Luthor, spillet af Jesse Eisenberg, som forsøger at skabe endnu mere splid mellem menneskeheden og Superman. Dette var endnu et kontroversielt valg, også hentet fra tegneseriens verden, da Eisenberg i højere grad lader til at være baseret på Alexander Luthor/Lex Luthor II. Eisenbergs udgave af Luthor var generelt set ikke vel modtaget.

Wonder Woman viser sig også, og sammen med Batman opsporer de informationer om de resterende medlemmer af det kommende Justice League. Anden film i franchisen, og man har allerede sat ansigt og navne på holdets medlemmer og bevæger sig målrettet mod assemble-filmen.

De to helte smadrer endelig sammen og finder selvfølgelig ud af, at den anden slet ikke er så slem som forventet – og bliver afbrudt af Doomsday (ikke helt Doomsday fra tegneserien, men en genmodificeret udgave af Zod fra "Man of Steel"), så de må samarbejde om at tæve denne nye fare.

Kampen mellem Batman og Superman er stærkt inspireret af den klassiske "The Dark Knight Returns", skrevet af den nu småskøre Frank Miller. Dertil kommer "The Death of Superman"-historien, skrevet af blandt andre Dan Jurgens, som "Batman v Superman" også henter en del inspiration fra – og ganske som i tegneserien ender filmen med Supermans død. Hans død inspirerer Batman til at skabe Justice League, så Jorden bedre kan beskyttes mod trusler som Zod. Men selvfølgelig er Superman ikke helt død.

Trods overvejende negative anmeldelser lykkedes det "Batman v Superman" at hive et overskud ind, så der var økonomisk grundlag for at fortsætte. Dog var ledelsen ikke tilfreds med kun at tjene penge. Man ville have gode anmeldelser, hvilket førte til mere indblanding fra toppen.

Kommentarer

Fra "Man of Steel" til "Zack Snyder´s Justice League": Historien om DCEU (Del 1)

  • ★★★★★1

    Fint skriv, Bruno. Det beskriver egentlig meget fint, hvorfor jeg er lidt frustreret med de fleste DCEU-film - den evige indblanden og spekulation fra topcheferne.

    David Lund15-03-21 15:48

  • 1

    Rigtig fin artikel og opsummering!

    Meget fin opvarmning til Zynder Cut.

    Dominar Rygel XVI15-03-21 16:10

  • ★★★★★★1

    et publikum, der heller ikke var tilfredse, da de fik en helt anden Superman end forvente

    Ja, jeg havde forventet en bedre film. Ikke så meget andet. Ikke at den er dårlig. Den er dog ikke meget mere end middelmådig.

    Men en fin artikel. 

    T. Nielsen15-03-21 16:17

  • 1

    Ser frem til DEL 2 :-)

    Umiddelbart vil jeg vurdere DCs film således:

    Man of Steel: 3/6 (manuskriptet virker bedre, end filmen. Den drukner i smadder)

    Batman Vs Superman: 2/6 (skal have set Ultimate Edition. Flere siger den er længder bedre)

    Suicide Squad: 2/6 (HQ bærer filmen, som er virkelig ringe udtænkt. Tror ikke et Ayer Cut ville redde den)

    Wonder Woman 1: 4/6 (Var ganske underholdt. En voldsom slut sekvens, som ikke tydede på, at de havde lært af kritikken ift. Metropolis smadder i MoS)

    Josstice League: 3/6 (Jeg var ikke lige så skræmt over den, men noget specielt godt værk, er den ikke)

    Aquaman 4/6 (vurderet ud fra første gangs oplevelsen. Den tabte lidt ved gensyn)

    Shazam: 4/6 (Den var ganske sjov, og ok underholdende. Igen taber DC filmene lidt ved slutningen)

    Birds of Prey: 1/6 (De formåede at smadre HQ totalt... Står for mig som det dårligste DC/Warner har lavet)

    WW84: Skal se den på HBONordic her slut marts. Forventningerne er helt i bund, efter de meget ringe anmeldelser. 

    Glæder mig utroligt meget, til at se Znyders JL udgave. De første reaktion er gode, og det plejer at betyde, at den er skidt :-D. Samme skete med WW84.

    Og så håber jeg på en Batfleck/Deathstroke HBO film. Alene at kampscenen fra Batman Origins var en inspiration.... Mums! 

    Gladiator15-03-21 16:52

  • ★★★★★1

    Jeg er ikke så langt fra Gladiators vurderinger - 

    • Man of Steel - 5/10
    • Batman V Superman - 3/10 (DC Cut får 4/10)
    • Suicide Squad - 1/10
    • Wonder Woman - 6/10
    • Justice League - 2/10
    • Aquaman - 6/10
    • Shazam - 4/10
    • Birds of Prey - 6/10
    • Zack Snyder’s Justice League - 7/10
    • Wonder Woman 1984 - 2/10

    David Lund15-03-21 17:18

  • ★★★★★★1
    • Man of Steel - 8/10
    • BvS: Dawn of Justice (DC) - 7/10
    • Suicide Squad (EE) - 7/10
    • Wonder Woman - 8/10
    • Josstice League - 3/10
    • Aquaman - 7/10
    • Shazam! - 5/10
    • Birds of Prey - 7/10
    • Wonder Woman 1984 - ikke set
    • Zack Snyder’s Justice League - ikke set (endnu)

    -

    Måske lidt kontekst for skriveriet.

    Zero Cool15-03-21 18:03

  • ★★★★★★0

    Jeg er ikke så langt fra Gladiators vurderinger - 

    • Man of Steel - 5/10
    • Batman V Superman - 3/10 (DC Cut får 4/10)
    • Suicide Squad - 1/10
    • Wonder Woman - 6/10
    • Justice League - 2/10
    • Aquaman - 6/10
    • Shazam - 4/10
    • Birds of Prey - 6/10
    • Zack Snyder’s Justice League - 7/10
    • Wonder Woman 1984 - 2/10

    Jeg håber så meget at jeg er enig med dig i Snyders JL

    Wayne15-03-21 19:56

  • ★★★★★0

    Jeg håber så meget at jeg er enig med dig i Snyders JL

    Noget siger mig, at du vil være positivt stemt overfor den. Nu må vi se =)

    David Lund15-03-21 20:23

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen