Anmeldelse: The Mitchells vs. The Machines (Netflix)

Mike Riandas animationsfilm er en flot, sjov og hjertevarm film, der med sin emotionelle roadtrip rammer både de små og store.

Med Oscar-vindende "Spider-Man: Into the Spider-Verse" fra 2019 beviste den amerikanske duo Phil Lord og Christopher Miller, at det er værd at spidse ører, når de er involveret i et nyt projekt. Hvad end de instruerer, bidrager til manuskriptet eller blot agerer som producere. I denne omgang har duoen med hjælp fra Netflix givet "Gravity Falls"-skaberen Michael "Mike" Rianda sin debut som instruktør med "The Mitchells vs. The Machines". En debut, som er ganske glimrende!

Katie (Abbi Jacobson) har fra barnsben drømt om at lave film og er lige blevet optaget på en filmskole i Californien. Dagen før hun rejser, kommer hun dog op at skændes med sin far, Rick (Danny McBride), der ikke kunne være mere anderledes i forhold til sin datter. Et skænderi, som moren Linda (Maya Rudolph) og broren Aaron (Mike Rianda) frygter vil påføre uoprettelig skade på forholdet mellem far og datter, hvorefter de tvinger Katie ud på et familie-roadtrip i håbet om at ryste dem sammen. Deres tur bliver dog afbrudt, da den kunstige intelligens Pal (Olivia Colman) invaderer cyberspace og vil tilintetgøre menneskeheden.

Selvom de udelukkende agerer som producere, føles "The Mitchells vs. The Machines" som en klassisk Lord og Miller-produktion. Der er fart over feltet med jokes, hvor lattermusklerne ofte kommer på arbejde. Hvad end det er den skæve humor, visuelt overdådige animationer og stik til popkultur samt vores afhængighed af det digitale rum. Her er mange mindeværdige grin, hvor den flotte og farverige animation ikke er bleg for at bryde med sin egen stil, der flot afspejler Katies store kreativitet som filmskaber, der ikke hviler.

I sidste ende handler filmen dog om familiesammenhold, om hvor langt vi vil gå for hinanden og om forsøget på at reparere en bristet relation. Umiddelbart lyder det som en "Fast & Furious"-kliché, men "The Mitchells vs. The Machines" bakker flot op om sit emne via velskrevne karakterer og en ærlig anskuelse af forholdet mellem far og datter – der i sig selv resulterer i et par rørende scener. Især fordi historien ikke vælger side mellem Katie og Rick, men vælger at anskue konflikten ærligt, hvor der gås i dybden med begge parters problemer med at forstå hinanden. Ingen er perfekte, alle begår fejl. Resultatet er en konflikt, der går direkte i hjertet. Som i "LEGO filmen - Et klodset eventyr" og "Spider-Man: Into the Spider-Verse".

Filmens eneste problem er dens forsøg på at kommentere på samfundets forhold til sociale medier og mobiltelefonskærme – hvilket da også resulterer i et par sjove jokes og kreative øjeblikke. Emnet følges dog aldrig helt til dørs. Mike Rianda og Jeff Rowes kommer med spydige stikpiller og social kommentarer, men ender med at gå imod sit eget budskab. For eksempel kommenteres der på en persons behov for anerkendelse på sociale medier. Herefter bliver der kigget kritisk på dette behov, men slutresultatet er stadig, at personen får den ønskede anerkendelse.

Filmens enestående problem koster desværre topkarakteren. Alligevel er "The Mitchells vs. The Machines" en nem anbefaling. Animationen er flot og kreativ, humoren er vidunderlig og opfindsom, og forholdet mellem far og datter går direkte i hjertet. Mike Riandas debut er en flot, sjov og hjertevarm film, der emotionelt rammer både de små og de store.

The Mitchells vs. The Machines (Netflix)

Kommentarer

The Mitchells vs. The Machines (Netflix)

  • 0

    Enig, jeg fandt også filmen god. Hvilket jeg ikke havde regnet med. 

    Dangerdog 29-05-21 20:53

  • ★★★★0

    Meget enig i karakteren. Bedste animerede film i lang tid.

    Åkepool29-05-21 21:59

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen