Anmeldelse: Buster Oregon Mortensen

Magien er intakt i "Buster" anno 2021, der er blandt de bedste danske familiefilm i mange år.

Det må have være forbundet med en god portion ærefrygt hos Martin Miehe-Renard, da den erfarne instruktør takkede ja til at løfte arven fra én af de mest elskede danske familiefilm, filmatiseringen af Bjarne Reuters "Busters verden" fra 1984. "Drengene fra Sankt Petri", "Kaptajn Bimse" og "Zappa" er blot et udpluk af Reuters andre bøger, der efterfølgende er blevet til film. Alle titler, der understreger Reuter som alsidig forfatter, som henvender sig til børn, unge og voksne. Reuters evne til at fortælle sine historier i øjenhøjde lader sig ikke fornægte, og med "Busters verden" taler han til alle aldersgrupper i én og samme historie. Det smitter af på årets nyfortolkning, "Buster Oregon Mortensen".

11-årige Buster (Manfred Weber Cortzen) er tryllekunstner og ukuelig optimist. Han bor sammen med sine forældre (Magnus Millang og Ibi Støving) og sin lillesøster Ingeborg (Kerstin Jannerup Gjesing). Da den smukke Joanna (Viola Martinsen) flytter ind i nærheden af Buster, bliver han straks forelsket og er klar til gå gennem ild og vand for at lade kærligheden sejre.

Martin Miehe-Renard giver nyt liv til Reuters fantastiske univers. Selvom "Buster Oregon Mortensen" byder på en lang række genkendelige scenarier og konflikter, er her ikke tale om en kopi af en god film, men derimod en nyfortolkning af en udødelig børnebogsklassiker. På 90 minutter lykkes det at skabe en nuanceret fortælling om en antihelt med hjertet på rette sted. En antihelt, der skildres, så de yngste unægtelig vil lade sig forføre, mens voksne tilhængere af 84-udgaven uundgåeligt vil trække på smilebåndet og overgive sig til denne nye version af deres barndoms antihelt.

For "Buster Oregon Mortensen" er en vaskeægte familiefilm med alt, hvad en sådan indebærer. Irriterende forældre, der trods diverse særheder er umulige ikke at holde af. Teenagedrenge, der forelsker sig i en smuk pige og ikke kan tænke på andet. Teenagepiger, der lader sig forføre af smarte drenge, men inderst inde ved, hvad virkelig tæller, når kærligheden rammer. Sidst, men ikke mindst en simpel fortælling, der elegant fortælles i øjenhøjde til sin primære målgruppe uden at skære sine moraler ud i pap. Kort sagt: Alt spiller, og magien er intakt.

I rollen som Buster er det Manfred Weber Cortzen, som nyfortolker Mads Bugge Andersens elskede karakter fra 1984. Cortzen er perfekt som Buster, og en stor del af æren for filmens høje niveau må tildeles hans præstation. Fuld af både charme og selvtillid gør debutanten det umådeligt svært ikke at elske Buster fra første øjekast, og når filmen er slut, er det svært at forestille sig nogen anden i rollen. Derudover er det værd at nævne både Gjesing og Martinsen i rollerne som henholdsvis Ingeborg og Joanna, som i samspil med Cortzen står for flere øjeblikke, der må presse på tårekanalerne blandt deres jævnaldrende publikum.

Al den negative omtale i forbindelse med nyfortolkningen af "Buster" gøres til skamme. Martin Miehe-Renard løfter opgaven med bravur. Glem alle fordomme og sammenligninger, og der venter en uforglemmelig oplevelse for hele familien. "Buster Oregon Mortensen" er blandt de bedste danske familiefilm i mange år.

Buster Oregon Mortensen

Kommentarer

Buster Oregon Mortensen

  • ★★0

    Tænk sig, da jeg så traileren/klip fra den nye film, virkede det som om, at den nye Buster, virkede noget tam, og manglede den indlevelse som Mads Bugge Andersen besad..

    Ender nok med at gi den nye film en chance, selvom jeg forudser det værste...men det bliver først når den enten falder i pris, eller kan streames gratis.

    Af en eller anden grund, virker det som om, at mange af de nyere danske film, især reboots osv, har problemer med at finde de rette skuespillere, i form af total ringe fejlcasting...her kan bl.a far til fire filmene nævnes, hvor kun Niels Olsen og Carla Mickelborg tilføjede noget ægthed. Martin Brygmann var den værste i den faderlige mens Jesper Asholt ikke rigtig tilføjede noget specielt, dernæst var barmeskuespillerne forfærdelige... replikker lod til at mangle indlevelse, hvor de blot prøvede på at gøre det rigtige,men fejlede..

    De føltes ligegyldige...ved godt at de er tilsigtet et yngre publikum, men man kunne godt tage bedre hensyn og levere et noget bedte resultat...især fordi voksne også kan se med.

    Ryder66617-06-21 01:41

  • ★★0

    Der skulle stå, Martin Brygmann var den værste i den faderlige rolle...

    Og

    Dernæst var barneskuespillerne forfærdelige

    Og

    men man kunne godt tage bedre hensyn, og levere et bedre resultat..

    Fejl kan forekomme, især når det er sent på natten, hvor der ikke gøres korrekturlæsning, selvom nogen har gjort opmærksom på, at det ikke betyder noget. Tænker at man nok forstår det der er skrevet,og det er jo det vigtigste

    Ryder66617-06-21 02:20

  • ★★★★1

    Nogen har røget svampe inden de gik i bio, men hvem er det?

    Gasivodo17-06-21 03:03

  • ★★★★★★0

    Fedt når noget overrasker positivt - tillykke til Martin Miehe-Renard som må have kugler af Vibranium

    Wayne17-06-21 04:53

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen