Anmeldelse: The Girl in the Spider's Web

Sløset nordic noir-spin-off sidder fast i eget spind.

Stieg Larsson er nok død, men lever i bedste velgående i litteraturen. Den svenske krimiforfatter, chefredaktør og journalist nåede ikke at opleve den enorme succes, der udsprang af den såkaldte Millennium-serie. Larsson selv nåede at skrive trilogien om samarbejdet mellem journalist Mikael Blomkvist og hacker Lisbeth Salander, der har solgt over 60 millioner eksemplarer på verdensplan. Sådan en sællert skal naturligvis graves op og vækkes til live. David Lagercrantz fik den tvivlsomme ære af at udvide Salanders baggrundshistorie. Instruktør Fede Alvarez fik et tyndt manus, der bør graves ti fod ned og overdynges med endnu federe hvidløg.

Lisbeth Salander (Claire Foy) lever en tilværelse i skyggerne som selvtægtshelt. Selvom superhackeren ikke har kappe, hævner hun sig i flæng på mænd, der slår på og hader kvinder. En dag kontaktes hun om en på papiret helt umulig opgave: der skal skaffes adgang til et (næsten) tophemmeligt program ejet af amerikanske NSA, der styrer alle atombomber i verden. Men edderkoppen fanges selvfølgelig i sit eget net. Skaberen bag det åbenlyst katastrofale program har – efter en tænkepause – nemlig erkendt, at sådanne heftige programmer jo nok kan misbruges. Og selvfølgelig sker det ikke særligt utænkelige, da Salander selv udsættes for røveri.

Tænk at opfinde et kækt program, der knækker alverdens sikkerhedssystemer og med et knips kan kaste verden ud i umotiveret atomkrig. Og så fortryde det. Det lyder dumt, ikke? Særligt da alle kender til det i "The Girl in the Spider's Web", hvilket åbenlyst resulterer i rasende fjollet jagt over stok og sten.

Ud fra skandinaviske øjne lover det ellers godt. Filmen er optaget i Stieg Larssons hjemland. Sverrir Gudnason, der blandt andet viste sig frem som Björn Borg i "Borg", danske Claes Bang og legendariske Mikael Persbrandt har markante roller. Britiske Claire Foy, en af de mest lovende skuespillerinder for øjeblikket, synes med næsten perfekt svensk dialekt og smadret udseende at være ideel som vores allesammens hacker-helt. Salander og resten af slænget i Millennium-universet dog sidder fast i eget spind. Fanget af en usandsynlig fortid og klæbende plothuller.

Plottet går i ring. Intet underbygges, men stables op i en lagkage af vrøvl, der bør kastes i fjæset på Fede. Krimigenren er en svær disciplin at overføre vellykket til film. Måske derfor er mystik og uforudsigelig handling droppet til ære for generisk MacGuffin-thriller-action – af den slags, der blev smilet overbærende til i 80'erne og i dag hyldes som movies so bad they’re good. Og barren sættes lavt fra start med et dommedags-program, tildelt verdens mest krigsliderlige land – der kun kan tilgås af én person, som i øvrigt intet har at gøre med NSA – og som Salander stjæler over en kop kaffe i løbet af natten. Naturligvis for at blive stjålet på ny af en skurk for at vores antiheltinde skal forsøge at stjæle det tilbage til skaberen bag. I en diskret sortgrå Lamborghini, der står godt til hævnerens læder-emo-outfit. Batman ville være misundelig.

Måske skal Hollywood bare holde sig væk fra filmatiseringer af skandinaviske krimier. Niveauet er nede på samme niveau som en anden nordic noir-filmatisering, Jo Nesbøs "Snemanden". Indrømmet. De to film redefinerer makværk på hver deres måde, samtidig med at potentialet kan skimtes, men forspildes på det groveste. Claire Foy redder meget af dagen som den måske mest troværdige Lisbeth Salander til dato, og snebelagte Stockholm er smuk. Næste gang vil de to elementer gøre sig bedre i en god film. 

The Girl in the Spider's Web

Kommentarer

The Girl in the Spider's Web

  • ★★★★★★0

    “Fede Alvarez, Federe Hvidløg”:D

    T. Nielsen 1-11-18 09:01

  • ★★★0

    Det var svært at lade være. :)

    Dolphinfriendly 1-11-18 10:52

  • ★★★★★★0

    Det var svært at lade være. :)

    Den var go':-D

    T. Nielsen 1-11-18 12:39

  • ★★★★0

    Fik lige set den på Netflix. Mest pga, ja Fede. Synes han kan være en habil instruktør. Det er ikke noget Hollywood har forstand på det her og jeg har sgu ikke tal på alle de gange Salander bliver taget til fange, for så kort tid efter at undslippe. Plottet minder om noget fra James Bond/bronsnan æra og det er ikke positivt ment. Fin produktion og man er da mildt underholdt, fordi der hele tiden skydes på nogen, men altså.. ikke en god film. Hold dig til det, du kan, Fede!! 4/10

    Babo29-07-21 22:55

  • ★★★★★★0

    4/10

    Gavmildt:-) Jeg ratede den 3/10 Jeg skrev sådan her: 

    Hvad ønsket eller motivationen har været, for at bringe hackeren, den outreret Lisbeth Salander tilbage på lærredet, kan jeg vitterligt ikke regne ud.

    I hvert fald ikke, når ambitionen lader til at skabe en så sjæleløs, strømlinet, samlebåndsagtig og halvrodet actionthriller som næsten muligt.

    Jovist, teknisk svinger det som i de bedste amerikanske actionfilm. Men som historie med personer man føler for, involverer sig i og alt andet der skal løfte, der glider det dødt forbi ens øjne, som Kandis’ musik gør for ens ører.

    Desuden er Salander slet ikke skarpt nok skrevet og stakkels Claire Foy. Hun virker nærmest gennemført kedelig og anonym i en rolle der ellers burde være så sprælsk, rebelsk og fyldt med sublim girlpower.

    Jeg har læst de tre første bøger af Stig Larsson og de var solidt spændende og tiden værd. Men efter hans død, har David Lagercrantz forsat serien og det er en bog han står bag, der danner baggrund for denne metervare filmatisering.

    En bog jeg kun kom få sider ind i, da jeg mistede interessen. Så måske har udgangspunktet heller ikke været så givende. Det fører mig tilbage til starten, hvorfor så gide lave den?

    T. Nielsen30-07-21 11:31

  • ★★★★0

    Ja det var måske lidt gavmildt ved nærmere eftertanke. Den var som nævnt ok underholdende. Men på billig bekostning. Jeg var heller ikke specielt glad for Finchers version, men den er da bedre efter at have set denne. 

    Op igen, Fede!! :)

    Babo30-07-21 11:54

  • ★★★★★★0

    Op igen, Fede!! :)

    Han, han må sgu ud og svede lidt mere, ham den fede, så der fyldes lidt flere kalorier på:-)

    T. Nielsen30-07-21 11:56

  • ★★★★0

    Han, han må sgu ud og svede lidt mere, ham den fede, så der fyldes lidt flere kalorier på:-)

    De fede skal svede :)

    Babo30-07-21 12:10

  • ★★★★★★0

    De fede skal svede :)

    Ja, sådan er det jo:-) Men uanset, jeg er enig i at Finchers version var bedre. Den var så heller ikke intet særligt og en film jeg forsat undrer mig over, han lavede (money?)

    T. Nielsen30-07-21 12:17

  • ★★★★0

    Ja, sådan er det jo:-) Men uanset, jeg er enig i at Finchers version var bedre. Den var så heller ikke intet særligt og en film jeg forsat undrer mig over, han lavede (money?)

    Ja man undres og det er da også blandt hans svageste film. Gav den 6/10, nogle ting i den var ok. 

    Babo30-07-21 12:26

  • ★★★★★★0

    Jeg ratede den også 6/10. Det er dog ca. 10 år siden jeg så den. 

    T. Nielsen30-07-21 12:39

  • ★★★★★★0

    Sådan her har jeg rated hans spillefilm. Jeg har bevidst ikke rangeret dem, da jeg ikke har set flere af dem i mange år. 

    Alien³ - 4/10

    Se7en - 10/10

    The Game - 8/10

    Fight Club - 5/10

    Panic Room - 6/10

    Zodiac - 10/10

    The Curious Case of Benjamin Button - 5/10

    The Social Network - 9/10

    The Girl with the Dragon Tattoo - 6/10

    Gone Girl - 8/10

    Mank - ?/10

    T. Nielsen30-07-21 12:45

  • ★★★★0

    Jeg lavede jo for nylig på FB en dyst mellem Fincher, Nolan og Tarantino. Umiddelbart havde Fincher den laveste bundniveau. 

    Alien 3 - 4/10
    Mank - 5/10
    The Girl With The Dragon Tatoo - 6/10
    Panic Room - 6/10
    The Game - 7/10
    Benjamin Button - 7/10
    Gone Girl - 8/10
    The Social Network - 9/10
    Fight Club - 10/10
    Zodiac - 10/10
    Se7en - 10/10

    Babo30-07-21 13:08

  • ★★★★★2

    3/10

    Gavmildt:-) Jeg ratede den 2/10 Jeg skrev sådan her: 

    Lortefilm.

    David Lund30-07-21 13:15

  • ★★★★0

    Gavmildt:-) Jeg ratede den 2/10 Jeg skrev sådan her: 

    Lortefilm.

    Haha

    Babo30-07-21 13:16

  • ★★★★★★0

    Gavmildt:-) Jeg ratede den 2/10 Jeg skrev sådan her: 

    Lortefilm.

    Ha:D

    T. Nielsen30-07-21 13:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen