Anmeldelse: Disorder

Anti-krigsfilm har gennem årene svinget gevaldigt i kvalitet, heriblandt med uomgængelige mesterværker som "Dommedag nu" og vådeskud som "American Sniper". Sidstnævnte understregede også, hvor sjældent det lykkes at fremstille bagsiden af medaljen troværdigt, idet krigen ér afsluttet – når soldaten som mentalt og fysisk sønderrevet menneske er hjemvendt fra krig, men aldrig mentalt kommer tilbage. "Disorder" krystalliserer overbevisende og nervepirrende denne splittede sindstilstand – på flere niveauer.

Soldaten Vincent (Matthias Schoenaerts) hyres til at holde et vågent øje med en rigmands barn og konen Jesse (Diane Kruger) henover en weekend. Hvor den enorme luksusvilla udadtil fremstår rolig, fornemmer Vincent noget helt andet bag den glatpolerede overflade. Nogen er efter dem – måske. Vincent ser nemlig ikke altid klart. Han lider af posttraumatisk stress ovenpå flere udsendelser til Afghanistan, og dét at skelne mellem virkelighed og paranoia bliver mere og mere krævende.  

Matthias Schoenaerts typecastes ofte som den tikkende bombe, såsom i prisbelønnede film som "Bullhead" og "Smagen af rust og ben". Som den tavse, komplekse muskelmand, der venter på at eksploderer på et splitsekund. Bag det hårde ydre gemmes ofte på et sympativækkende følelsesregister, udtrykt på én og samme tid med et gennemtrængende koldt og forpint blik. Med andre ord er den 38-årige belgier perfekt som hovedrolleindehaver i årets indtil videre bedste anti-krigsfilm.

Vi følger verdenen igennem Vincents øjne – og som ham presses vi til at være på mærkerne. Med manisk opmærksom rettet mod enhver mistænkelig hændelse skildres den paranoide verdensanskuelse via påtrængende og flakkende kameraføring. Kontrolleret vrede og totalt sammenbrud balancerer på et barberblad, der langsomt skærer sig dybere og dybere ind i et uundgåeligt smerteligt kaos på grænsen af vanvid.

Manifestationen af en nedbrudt fransk soldats psyke er nervepirrende angstprovokerende, blandt andet takket været Matthias Schoenaerts' forrygende præstation. "Disorder" er dog ikke så meget et klassisk portræt af en knækket, hjemvendt kriger, som det er en subtil kommentar om Frankrigs militære position som krigsførende fanebærer. En nation der som andre vestlige lande helst ser sig blind for konsekvenserne for egen storpolitiske hykleri – og som dermed er med til at skabe sin egen paranoide tilstand, når krigen forstyrrer husfreden og trænger sig på i den ellers så trygge baghave.

Som klassisk home invasion-thriller og anti-krigsfilm er "Disorder" nervepirrende effektiv med mesterlige Matthias Schoenaerts i absolut topform. Instruktør Alice Winocour vil dog mere end dét, og hun formår at ruske i krigsførende nationers dobbeltmoral – resolut og skudsikkert.     

Disorder

Kommentarer

Disorder

  • ★★★★★★0

    Det lyder sgu godt! Den røg i kurven på amazon :)

    Guldager 4-08-16 09:02

  • 1

    Hej Skeloboy. Lyder godt at du har lyst til at se filmen, men kunne du ikke overveje at se filmen i Danmark... det vil mit lille firma sætte pris på :) Mange kærlige hilsner Pernille

    41shadows 4-08-16 14:45

  • ★★★★★★1

    Den kommer ikke til Odense, og vil altså ikke betale en togbillet for at se den :)

    Men jeg kan generelt ikke lide at gå i biografen, så det er meget sjældent, det sker.

    Guldager 4-08-16 14:54

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen